Turmeric: beneficii și moduri de a consuma turmeric în fiecare zi. Cum? Într-un mod foarte simplu, poți include acest aliment prețios în dieta ta adăugându-l la diferite feluri de mâncare, dar și sub alte forme. Să aflăm cum!
Turmericul sau curcuma este un condiment cu multe proprietăți benefice: este anti-cancer, antioxidant, are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. De asemenea, împreună cu ghimbirul, acesta are o acțiune detoxifiantă importantă, purificând ficatul și scăpând organismul de toxine. Turmericul este, de asemenea, un aliat excelent pentru cei care doresc să piardă în greutate. Acesta stimulează metabolismul și reduce asimilarea zaharurilor. Doza zilnică recomandată pentru pulberea de turmeric este de aproximativ 3 grame pe zi, care este echivalentă cu o linguriță.
Așdar, de ce să nu consumi turmeric în fiecare zi pentru a profita de toate proprietățile sale benefice?
Turmeric – Beneficii și moduri de a-l consuma în fiecare zi
Curcuma în smoothie-uri
Poți adăuga turmeric (curcuma) la piureuri/smoothie-uri de casă. Poți pregăti un smoothie cu o banană, un măr și un ananas, apoi adaugi o linguriță de turmeric și un pahar de lapte. Lași 10 minute la frigider și apoi îl poți bea. Smoothie-ul poate fi păstrat timp de maximum o zi, la frigider.
Ceai din plante cu adaos de turmeric
Dimineața pe stomacul gol sau seara, înainte de a merge la culcare, sunt momentele ideale pentru a consuma un ceai excelent din plante cu turmeric. Ba chiar poate deveni și un remediu excelent în caz de tuse sau răceală. În plus, acest ceai are efecte benefice asupra întregului corp. Pentru a pregăti o ceașcă de ceai din plante vei avea nevoie de 5 grame de turmeric proaspăt (rizom) sau 1 linguriță de pulbere de turmeric. Dacă alegi să folosești rizomul, e recomandat să-l fierbi mai întâi timp de 5 minute cu apă. Dacă utilizezi pulbere, adaug-o mai târziu. Lași ceaiul să absoarbă timp de 10 minute pulberea de turmeric, apoi îl torni în ceașcă și îl bei.
Curcuma adăugat în feluri de mâncare
Pentru a te bucura pe deplin de toată aroma acestui condiment, poți pregăti și un risotto de turmeric, o rețetă simplă și foarte gustoasă.
Ai nevoie de: 400 g de orez, 50 g cremă de brânză, 1 lingură turmeric, 1 praz, 500 ml supă de legume, ulei de măsline extravirgin, sare, piper și pătrunjel. Tai prazul și îl rumenești în puțin ulei de măsline extravirgin, apoi adaugi orezul și îl prăjești. Pui și bulionul de legume și gătești timp de 15 minute. Adaugi și turmericul și amesteci bine, completând, dacă este necesar, cu mai mult bulion. La final, potrivești gustul de sare, piper și cremă de brânză, amestecând bine. Înainte de servire, adaugi și puțin pătrunjel verde. Ca o variație, poți adăuga, de asemenea, legume la orez.
Turmeric adăugat în ulei
Uleiul este un aliment pe care îl folosim în fiecare zi pentru a ne condimenta felurile de mâncare. De aceea, atunci când nu putem folosi pulberea de turmeric direct la preparatele ce trebuie gătite, putem profita de beneficiile sale prin adăugarea în uleiul pentru gătit. Este nevoie doar să adaugi 3 lingurițe de pulbere de turmeric la 500 ml de ulei de măsline extravirgin. Lași apoi la macerat timp de o săptămână agitând borcanul o dată pe zi. În a opta zi, torni totul într-o sticlă închisă la culoare și nu miști turmericul depus pe fund. Poți folosi apoi uleiul pentru a da gust salatelor și pentru pregătirea diferitelor rețete.
Turmericul mai este cunoscut și sub numele de „„șofranul indian”. Există multe proprietăți recunoscute ale acestui condiment, printre care:
Antiinflamator: cum să-l utilizezi
Curcuma este o plantă antiinflamatoare care blochează acele gene pro-inflamatorii responsabile pentru răspunsul inflamator. Curcuma joacă un rol important de protecție în organism.
Fiind un antioxidant cu importante proprietăți antiinflamatorii, turmericul are, in ingredientul sau activ, curcumina. Aceasta este cel mai ușor asimilată atunci când este combinată cu piperină (un compus din piperul negru). Așadar, combină curcumina cu o mână de piper negru.
Un alt truc, pentru o mai bună absorbție, este obținut cu curcumină adăugată la o băutură care conține grăsimi.
În acest fel, organismul absoarbe mai ușor alimentele. Un pahar de lapte de nucă de cocos cu turmeric și un vârf de piper negru ne oferă o băutură grasă. Beneficiile curcuminei întăresc sistemul imunitar.
Curcumina și turmericul sunt bune pentru inimă
Un alt efect pozitiv al adăugării turmericului în bucătărie se referă la bunăstarea inimii noastre. Capacitatea turmericului de a reduce inflamația, ingredientul său activ și puterea antioxidantă îl fac un panaceu pentru inimă.
Beneficii împotriva cancerului
Multe studii mai recente confirmă eficacitatea turmericului împotriva cancerului. Beneficiile curcuminei asupra cancerului sunt demonstrate atât prin teste preventive, cât și curative.
Pentru o bună acțiune preventivă, condimentează năutul dar si fasolea cu un mix format din:
- ulei de măsline extravirgin;
- turmeric;
- cuișoare;
- piper negru;
- chimion;
- scorțișoară;
- ghimbir.
Mai puține dureri articulare prin administrarea turmericului
Durerea articulară este cauzată cel mai adesea de un proces de inflamație. Mai multe studii spun că turmericul și curcumina, prin scăderea inflamației, permit o gestionare mai bună a durerii.
Curcuma este bună împotriva bolilor degenerative
Turmericul poate fi adăugat, de asemenea, ca un condiment pe pește sau pe un amestec de nuci cu un strop de ulei de măsline extra virgin.
Preparate similare ajută la îndepărtarea bolilor precum Alzheimer. De asemenea, pentru bolile degenerative, beneficiile turmericului se regăsesc în puterea antiinflamatoare și antioxidantă a condimentului.
Reducerea daunelor provocate de radicalii liberi
De asemenea, turmericul crește foarte mult nivelul antioxidant și acest lucru limitează daunele cauzate de radicalii liberi. După cum am văzut, acești factori, pe lângă întărirea sistemului imunitar, ajută funcțiile cognitive.
Alte beneficii se referă la piele, pe care o apără împotriva acțiunii radicalilor liberi și o menține mai sănătoasă.
Supă calmantă pentru intestinul iritabil
Deși e bine cunoscut drept un condiment picant, turmericul este bun pentru intestinele iritabile. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, este utilizat în rețete de supă liniștitoare, utile pentru probleme intestinale, cum ar fi colita.
Mai mult turmeric, mai multă sănătate a creierului
Un hormon numit factor neurotrofic derivat din creier, la niveluri sănătoase, ajută organul nostru principal să funcționeze la accelerație maximă. Curcumina stimulează nivelul sănătos al acestui hormon BDNF și, astfel, permite nașterea de noi celule ale creierului.
Curcuma îmbunătățeste starea de spirit
După cum tocmai am văzut, BDNF este benefic pentru sănătatea creierului. Stresul și depresia cresc nivelul substanțelor dăunătoare creierului.
Curcumina inversează procesele care provoacă leziuni cerebrale și stimulează producerea hormonilor fericirii.
Cantitatea zilnică de turmeric
Adăugarea turmericului la mesele noastre zilnice ne permite să beneficiem de toate proprietățile acestui condiment.
Experții recomandă o jumătate de linguriță până la o linguriță întreagă (2,5 – 5 g) de turmeric pe zi.
Cu această cantitate se obțin rezultate antiinflamatorii bune. Cantități mai mici, luate în mod regulat, oferă, de asemenea, feedback pozitiv pentru bunăstarea generală.