Uleiul din conserva de ton. Îl arunci sau nu?

Uleiul din conserva de ton. Îl arunci sau nu? Dacă până acum aruncai uleiul din conserva de pește, de azi îți vei schimba atitudinea. Iată de ce! Vești bune pentru cei ce luptă împotriva deșeurilor: uleiul de măsline folosit în conservele de ton este un aliment bun care poate fi folosit drept condiment sau ca ingredient în multe preparate. O cercetare efectuată de Stațiunea Experimentală pentru Industria Conservelor (SSICA) atestă că uleiul din cutie își păstrează aroma, proprietățile și calitățile organoleptice intacte. În plus, acesta obține Omega 3 și vitamina D din ton.

 

În era luptei împotriva deșeurilor, conservele de ton sunt alimentele anti-deșeuri prin excelență. Doar 1 % din tonul pe care îl folosim ajunge la gunoi. Practic nu este aruncat niciodată, nu este lăsat să expire niciodată și este complet reciclat. Mai exact, noutatea se referă la uleiul (de măsline) prezent în conservele de ton. Un aliment sigur din toate punctele de vedere, care menține caracteristici organoleptice bune. O sursă de vitamina D și Omega 3 pe care le ia din ton. Prin urmare, poate fi folosit ca un condiment sau ingredient în bucătărie și nu poate fi aruncat ca deșeu, ca în cazul uleiului rămas de la prăjeli.

Ce arată cercetarea asupra acestui subiect?

O cercetare realizată de Stațiunea Experimentală pentru Industria Conservelor (SSICA) din Parma în numele ANCIT (Asociația Națională a Conservelor de Pește și Ton) confirmă acest lucru. Cercetătorii au analizat uleiul de măsline prezent în probele de ton conservate gata pentru consum de 80 g, păstrându-le la 3 temperaturi diferite (4°, 20° și 37°). Aceștia au observat variațiile pe o perioadă de referință de 13 luni, în care au fost efectuate teste privind oxidarea, analiza senzorială (culoarea organoleptică, aroma și aroma) și analiza profilului acid al grăsimilor.

Surpriza? Rezultatele nu au fost modificate. Dimpotrivă, au arătat o creștere a grăsimilor polinesaturate din uleiul care intră în contact cu tonul. În special compus din acizi grași Omega 3 (DHA) și vitamina D (colecalciferol), care nu sunt prezenți în mod natural în uleiul de măsline, păstrând caracteristici bune în gust, aromă și culoare. Acest lucru se datorează condițiilor de sterilizare la care este supus uleiul din conservă, ce includ temperaturi care nu compromit proprietățile organoleptice și nutriționale și nu provoacă oxidare.

Concluziile experților

Luca Piretta, gastroenterolog și nutriționist, profesor de alergii și intoleranțe alimentare la Universitatea Biomedico din Roma afirmă că „uleiul din cutie este un aliment real. Sigur și nealterat și care rămâne așa chiar și atunci când deschidem conserva de ton. Deoarece păstrează principiile nutriționale, aspectul organoleptic. Și este chiar îmbogățit cu o parte din DHA și EPA pe care le ia de la pește.”

Prin urmare, este greșit să-l demonizăm și să-l echivalăm cu un ulei de prăjit uzat, pe care îl tratăm ca deșeu și care trebuie eliminat.

„Prezența acizilor grași Omega-3 cu lanț lung este de așa natură încât 10 grame de ulei acoperă 10% din necesarul zilnic. Același lucru este valabil și pentru vitamina D. Într-o asemenea măsură încât 10 grame de ulei acoperă aproximativ 5% din necesarul zilnic recomandat pentru grupa de vârstă 19-50 de ani. Trebuie să educăm consumatorul și să promovăm reutilizarea corectă a acestui ulei și în ceea ce privește economia circulară. Cea mai imediată reutilizare este în bucătărie.”, spune Francesco Visioli, farmacolog și profesor de nutriție umană la Departamentul de Medicină Moleculară al Universității din Padova.

5 sfaturi pentru reutilizarea uleiului de măsline din conservele de ton în bucătărie

Uleiul de măsline din conservele de ton poate fi consumat sub formă de condiment sau ingredient, cu sau fără ton. Și există atât de multe modalități de a face acest lucru:

  • În primul rând, poți pregăti sosul pentru paste cu ton. Simplu sau cu roșii, iar uleiul de ton îl îmbogățește cu aromă, făcând felul de mâncare mai gustos. Ideal ar fi adăugarea unei frunze de busuioc;
  • O altă soluție este să folosești uleiul de măsline cu aromă de ton pentru a pregăti o delicioasă bruschetta;
  • Uleiul din conserva de ton mai poate fi folosit pentru a marina peștele pentru felul doi, în cuptor sau crud;
  • Tot cu ulei din conserva de ton mai poți pregăti un sos de condimente, pentru umplutură sau pentru supe;
  • Este, de asemenea, un condiment excelent pentru o focaccia cu ton, ceapă și dovlecei.
My title page contents