Urzica și ajutorul dat în menținerea sănătății și frumuseții

Urzica și ajutorul dat în menținerea sănătății și frumuseții nu este deloc de neglijat. Urzica este o plantă perenă bine cunoscută pentru reacția usturătoare care apare atunci când pielea intră în contact cu firele fine înțepătoare (tricomi).

De asemenea, este o plantă comestibilă cu proprietăți interesante în produsele cosmetice naturale, cum ar fi în tratamentele pentru căderea părului.

De ce înțeapă urzica?

Urtica dioica, cunoscută sub numele de urzică, este o plantă erbacee aparținând familiei Urticaceae. Urzica conține mai multe substanțe chimice, cum ar fi serotonina, histamina și acetilcolina, dintre care unele pot fi foarte iritante. Aceste substanțe chimice provoacă iritații usturătoare pe piele și se găsesc la baza firelor fine de pe urzică. Frunzele și tulpinile sunt, de fapt, acoperite cu fire de păr care protejează planta de atacul animalelor. Atunci când firele sunt atinse, vârful lor se rupe și secretă o substanță bogată în toxine iritante care provoacă durere, umflături, amorțeală, mâncărime și roșeață. În ciuda acestui dezavantaj, frunzele de urzică au fost întotdeauna utilizate în scopuri culinare, medicinale și cosmetice datorită bogăției lor în vitamine și săruri minerale. Frunzele pot fi recoltate purtând mănuși pentru a evita efectele nedorite ale urzicii. După recoltare frunzele trebuie spălate, scurse bine de apă și lăsate să se usuce natural, într-un loc ferit de lumină și umiditate, pentru câteva zile.

Urzica și ajutorul dat pentru frumusețe. Proprietățile urzicii pentru păr

Frunzele de urzică oferă vitamine și minerale utile pentru întărirea părului. În special, urzica este bogată în sulf, zinc, cupru, fier, calciu și potasiu pe lângă vitaminele A, C, B2, B5 și B9. Din acest motiv, utilizarea extractelor pe bază de urzică ajută la redobândirea frumuseții naturale a părului și la prevenirea căderii acestuia. Urzica este un remediu potrivit pentru persoanele cu păr fragil și devitalizat sau împotriva căderii părului. De asemenea, este un aliat excelent pentru a combate mătreața și părul gras. Frunzele de urzică uscate pot fi apoi folosite pentru a face măști de păr, șampoane uscate, infuzii și macerate apoase sau uleioase, pentru a le folosi ca loțiune de păr sau pot fi adăugate la șampoane uscate, măști de păr sau șampoane pentru părul fragil și fin, care cade.

De la urzică se folosesc frunzele, tulpina și rădăcinile. În special, frunzele conțin numeroase ingrediente active, inclusiv vitamine din grupa B (B2, B5 și acid folic), vitaminele A, C și E și multe minerale precum magneziu, fier, siliciu și unele oligoelemente precum zincul și cuprul. Toate aceste substanțe acționează foarte eficient pentru tratarea unghiilor fragile și a părului slăbit (cu vârfurile despicate, sau care cade), stimulând creșterea acestora.

Zincul conținut în tulpina urzicii este utilizat pe scară largă pentru prepararea produselor cosmetice, precum și a unor comprese și loțiuni pentru combaterea acneei și a multor iritații ale pielii, inclusiv eczeme.

Rădăcina bogată în beta-sitosterol este utilizată în medicină și, în special, în urologie pentru hipertrofia prostatică.

Urzică pentru frumusețea părului și a pielii

Adesea, această plantă sălbatică este folosită și pentru rezolvarea problemelor legate de mătreață. În acest scop se prepară un decoct: pui o tulpină de urzică întreagă în 0,5 l de apă și o lași să fiarbă timp de aproximativ douăzeci de minute. După acest timp lași să se răcească și apoi filtrezi lichidul printr-o strecurătoare. Infuzia obținută o folosești pentru a o turna pe păr și apoi lași părul să se usuce în mod natural. Acest decoct poate fi utilizat și intern pentru îngrijirea pielii. Mai ales atunci când te confrunți cu o producție excesivă de sebum. Bea o cană de infuzie de urzică în fiecare dimineață pe stomacul gol și pielea îți va fi recunoscătoare!

Infuzie de urzică împotriva căderii părului

Infuzia de urzică poate fi utilizată și ca loțiune anti-cădere a părului. Poate ai încercat deja acest remediu natural util pentru hrănirea și întărirea părului fragil. Chiar și persoanele cu păr gras sau mătreață pot beneficia de utilizarea infuziei de urzică.

Ai nevoie de:

  • 10 g de frunze uscate de urzică
  • 90 ml de apă

Pregătești infuzia așa: Fierbi apa și o torni peste frunzele de urzică uscate. Lași apoi la infuzat timp de cincisprezece minute și filtrezi cu ajutorul unei site sau te folosești de o cârpă de bumbac bine țesută. Odată răcită, aplici infuzia de urzică pe păr și masezi insistând asupra rădăcinilor. Orice rest de infuzie poate fi păstrat la frigider și consumat în termen de trei sau patru zile.

Unde și când să colectezi urzica

Pentru colectarea frunzelor în scopuri medicinale (planta se usucă), cel mai bun moment este la sfârșitul verii, când planta este în floare. Lăstarii tineri și proaspeți sunt cei mai buni de utilizat în bucătărie, deoarece sunt mai blânzi și fragezi și, de asemenea, în domeniul medical, deoarece puterea lor de vindecare este maximă.

Cel mai bun moment pentru a culege urzica este după ploaie, primăvara sau toamna când, după tăierea fânului, cresc lăstarii noi. Odată gătită (cel puțin 12 ore după recoltare), urzica nu mai ustură, ba dimpotrivă, devine foarte catifelată. Este suficient să o scufunzi pentru un minut în apă clocotită.

Urzica și ajutorul dat pentru sănătate

Urzica are un efect purificator și diuretic excelent, și poate fi utilizată în caz de boli reumatice, artrită, gută, pietre și nisip la rinichi. Poți folosi o infuzie de urzică sau poți presăra puțină urzică peste mâncare. Infuzia este cel mai simplu mod de a folosi această plantă. Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze uscate și tocate și se lasă să stea cel puțin douăzeci de minute. Poți bea 3-4 căni pe zi de infuzie, atât fierbinte, cât și rece, timp de 20 de zile. Apoi faci pauză cel puțin 10 zile și repeți din nou ciclul. Această cură ajută, de asemenea, la asimilarea alimentelor.

Același tratament poate fi efectuat și în cazurile de anemie cauzată de lipsa fierului sau de pierderea unor cantități mari de sânge. De asemenea, cura este recomandată și în caz de convalescență, malnutriție și epuizare, deoarece are efect restaurator și revigorant.

Urzica are proprietăți vasoconstrictoare și hemostatice. Este utilizată pe scară largă în cazurile de hemoragii nazale și uterine. Infuzia de urzică este utilă și femeilor care suferă de menstruație abundentă. Cura trebuie urmată întotdeauna la recomandarea medicului curant.

Pentru efectul său emolient, urzica este recomandată în afecțiunile cronice ale pielii. În special în caz de eczeme, erupții cutanate și acnee. Curăță, regenerează și face pielea mai frumoasă.

Printre altele, urzica este recomandată în perioada de lactație, deoarece crește secreția laptelui matern.

 

My title page contents