8 sfaturi ca sa cresti un copil increzator

8 sfaturi ca sa cresti un copil increzator

Increderea de sine a unui copil se construieste pas cu pas. Aceasta este in primul rand responsabilitatea parintilor, care trebuie sa fie un exemplu in acest sens. Azi, ai 8 sfaturi ca sa cresti un copil increzator.

 

Orice  parinte care vrea sa-si invete propriul copil un anumit lucru, trebuie sa-l deprinda intai el insusi. Daca iti doresti sa fie increzator, si tu, in calitate de parinte, trebuie sa inveti despre ce inseamna increderea de sine. Niciun om nu poate oferi, ce nu detine.

Daca vrei un copil increzator, tine cont de aceste 8 sfaturi.

  1. Recunoaste efortul pe care il depune in orice intreprinde.

Pentru un copil este important, sa nu fie trecut cu vederea nimic din ceea ce face, si sa primeasca incurajari menite sa il ajute sa continue. Chiar si atunci cand nu ii iese asa cum isi doreste, invata-l ca esecul nu este neaparat un lucru negativ. Este o oportunitate de a invata ceva nou. Lasa-l sa-si manifeste frustrarea, dar incurajeaza-l sa incerce in continuare.

2. Da-i voie sa rezolve problemele de unul singur.

Din grija pentru copiii lor, parintii incearca sa le rezolve problemele. Este in regula sa il sprijini, dar e important sa identifice singur solutia. Da-i credit pentru tenacitate si perseverenta.

3. Stimuleaza-i curiozitatea.

Parintii care se joaca cu copiii lor, creeaza o legatura bazata pe iubire si respect. Oportunitatea de a explora lumea inconjuratoare este un dar extraordinar, pe care un parinte il poate face copilului sau. Invata-l sa puna intrebari, sa-si foloseasca imaginatia si sa gaseasca noi moduri in care sa faca lucrurile.

4. Participa activ la educatia copilului tau.

Nu este vorba doar despre a pastra legatura cu profesorii, ci de a te implica in proces. Ajuta-l sa invete. Este o oportunitate de a petrece timp impreuna. Totodata, este o modalitate foarte buna de a cultiva rutina si disciplina. De asemenea, recompenseaza-l atunci cand este cazul.

5. Da-i responsabilitati.

Un copil are nevoie sa ii fie desemnate sarcini. Atunci cand ii dai responsabilitati, este o maniera de a-l credita. Este o lectie foarte buna de a invata, sa pretuiasca ce are.

6. Ajuta-l sa-si exprime emotiile.

In acest proces, este important sa ii respecti manifestarile. Daca plange, nu incerca sa il faci sa inceteze. Fiecare isi doreste sa fie auzit. In momentul verbalizarii emotiilor se construieste increderea.

7. Ofera-i provocari.

Copiii au nevoie de stimulare permanenta pentru a-si antrena inteligenta. Cand se plictisesc fac tot soiul de prostioare. Implicarea in proiecte, activitati distractive si provocari il va ajuta sa se dezvolte. Va avea un sentiment de implinire, si in acelasi timp va invata. Increderea vine din a face.

8. Nu il judeca si nu il critica.

Este o diferenta intre critica constructiva si incurajarea performantei copilului. Decat sa il lauzi in mod gratuit, mai bine ii oferi un sfat care sa il ajute sa performeze mai bine data viitoare.

Articol inspirat de powerofpositivity.com.

My title page contents