10 alimente bune pentru mintea copiilor. Cum contribuie mâncarea la dezvoltarea creierului celor mici?

10 alimente bune pentru mintea copiilor. Cum contribuie mâncarea la dezvoltarea creierului celor mici? Site-ul american Webmd.com a realizat o listă cu 10 alimente utile pentru dezvoltarea creierului copiilor.

Așa cum susține psihiatrul american Drew Ramsey, „Creierul copiilor se dezvoltă foarte repede, iar mâncarea este unul dintre numeroșii factori care contribuie la această dezvoltare”.

Așadar, iată 10 alimente bune pentru mintea copiilor, despre care experții spun că ajută creierul să rămână concentrat în timpul zilei și influențează pozitiv creșterea acestuia.

1. Ouă

Un aliment foarte important, oul este bogat în proteine și nutrienți precum colină, Omega 3, zinc și luteină, care îi ajută pe copii să se concentreze.

Cum să le oferi ouă copiilor la masă: ideal ar fi sub formă de omletă și adăugată într-un sandviș integral. Proteina combinată cu carbohidrații din pâine asigură un impuls de energie; astfel încât copiii nu vor avea o scădere a nivelului de glicemie până la următoarea masă.

2. Iaurt grecesc

Grăsimea este importantă pentru sănătatea creierului. Un iaurt grecesc cu conținut ridicat de grăsimi (are mai multe proteine decât alte iaurturi) este bogat în grăsimi care mențin membranele celulelor creierului flexibile, ajutându-le astfel să trimită și să primească informații.

Cum se servește: un borcan de iaurt grecesc cu adaos de cereale și afine sau câteva picături de ciocolată neagră. Polifenolii din afine și cacao îmbunătățesc fluxul sanguin către creier.

3. Alimente verzi: spanac și kale

Spanacul și varza kale sunt bogate în folat (acid folic) și vitamine care ajută la prevenirea apariției bolilor degenerative în viitor. Varza conține sulforafan, o moleculă care are abilități de detoxifiere, și diindolilmetan, care ajută celulele creierului să crească.

Cum se servește spanacul: se poate face în multe feluri, dar mai simplu, poate fi pregătit sub formă de plăcintă savuroasă. Întinzi o foaie de aluat gata preparat și o umpli cu spanac și ricotta. Apoi pui plăcinta în cuptor până când este gata coaptă.

Cum se servește varza neagră (kale): împreună cu nuci de pin și parmezan.

4. Conopidă mov

Este săracă în zaharuri, dar bogată în fibre, acid folic și vitamina B6, care ajută la reglarea stării de spirit, a memoriei și a atenției. În plus, conopida mov oferă, de asemenea, substanțe nutritive numite antocianine care luptă împotriva inflamației.

5. Pește

Peștele gras este o sursă bună de vitamina D și Omega-3, care protejează creierul împotriva declinului cognitiv și împotriva pierderii memoriei. Somonul, tonul și sardinele sunt toate sortimente bogate în Omega-3. În plus, Omega 3 ajută copiii să se concentreze.

Cum se servește: prăjit, fiert, adăugat într-un sandviș sau într-o salată.

6. Carne organică

Pesticidele și antibioticele se acumulează în grăsimea animală din carne. O încărcătură toxică ridicată poate contribui la tulburarea creierului. Așadar, e de preferat să se aleagă carne din ferme ecologice și fără ingrediente artificiale.

Cum să i-o oferi copilului la masă: poți pregăti carne sotată cu ulei de măsline și lămâie.

7. Curcuma

„Curcumina din turmeric poate crește de fapt creierul”, susține psihiatrul american. Studiile au arătat că aceasta combate inflamația și blochează formarea plăcilor Alzheimer.

Cum să servești la masă: atunci când pregătești orez, poți adăuga puțin turmeric. Rețete excelente pe bază de turmeric sunt oferite de bucătăria indiană.

8. Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în acizi grași esențiali, vitamine și minerale care ajută starea de spirit și sistemul nervos.

Cum să i le oferi copilului la masă: Adaugi semințe de floarea-soarelui bogate în folat, vitamina E și seleniu la salată. Sau cu nuci și busuioc pregătești un delicios pesto pentru a-l adăuga la paste (de preferat să fie din făină integrală mai bună).

9. Fulgi de ovăz

Ovăzul este bogat în proteine și fibre și ajută la menținerea arterelor cerebrale curate. Potrivit unui studiu, copiii care au mâncat fulgi de ovăz, au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât cei care au mâncat alte cereale fortificate cu zahăr.

Cum se servește: Fulgi de ovăz la micul dejun, adăugând probabil un vârf de scorțișoară; cercetările par să arate că anumiți compuși conținuți în scorțișoară ar putea proteja celulele creierului.

10. Mere și prune

Merele și prunele pot fi o gustare excelentă, atunci când copiii au poftă de ceva dulce. Acestea conțin quercetină, un antioxidant care, potrivit studiilor de laborator, poate combate declinul cognitiv.

Cum se consumă: partea cea mai hrănitoare este în coajă, deci este mai bine să cumperi fructe organice și să le speli bine. Astfel, îi vei putea oferi copilului un fruct integral, cu coajă.

 

My title page contents