Află câte ouă poate mânca un copil și fii cu ochii pe el!

Din fericire, celor mici mai mult le place să ciocnească ouă roșii decât să le mănânce. Chiar dacă oul este cel mai nutritiv aliment, și în cazul lui se aplică dictonul „Ce-i mult, strică”. Află câte ouă poate mânca un copil și fii cu ochii pe el!

 

Cei mici pot mânca ouă la scurt timp după începerea diversificării alimentației, respectiv pe la 7-8 luni. Dar nu tot oul ci doar gălbenușul (albușul este alergen). Și nici tot gălbenușul ci un sfert la trei zile. Cu timpul, cantitatea crește la jumătate de gălbenuș la trei zile. După vârsta de un an în dieta piciului își poate face loc, în sfârșit, și albușul. Întrebarea este câte ouă poate mânca un copil mai mare.

Găină vs. prepeliță

Este necesar să precizăm încă de la început că vorbim despre ouă de găină. Nu de rață, nu de gâscă! Acestea nu au ce căuta în alimentația copilului, fiind greu digerabile. În schimb se poate vorbi despre ouăle de prepeliță. Două sau trei pot înlocui un ou de găină. Așa mici cum sunt ele, ouăle de prepeliță au o valoare nutritivă de aproape patru ori mai mare decât ouăle de găină. Au de trei ori mai multă vitamina B1 și de cinci ori mai mult fier și potasiu. Și încă fier mult mai ușor asimilabil decât din alte surse! Să nu trecem cu vederea nici conținutul de calciu, fosfor și vitamina A.

Comoara din oul de găină

Revenind la oul de găină, vedeta acestor zile de sărbătoare, cinstit este să recunoaștem și meritele lui. Care nu sunt puține, chiar dacă micuțul ou de prepeliță l-a întrecut cu două procente în privința conținutului de proteine. Așadar, oul de găină se poate lăuda cu vitaminele A, întreg complexul B, D, E și K, fier, magneziu, zinc, seleniu, colină, fosfor, folați și acizi grași Omega – 3. Așadar multiple beneficii pentru ochi, oase și dinți, pentru buna funcționare a creierului și a inimii. Însă pe lângă toate aceste virtuți, ouăle sunt și o sursă de colesterol și de grăsimi saturate. Cărora trebuie să li se acorde atenție… Un ou mare are 186 miligrame de colesterol și aproape 5 grame de grăsime totală, din care 1,5 grame sunt grăsimi saturate.

Câte ouă poate mânca un copil

Multă vreme, pentru copii recomandarea era de a consuma două ouă pe săptămână. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că este permis un ou pe zi, fără a exista niciun risc pentru sănătate. Însă mai există un aspect care trebuie neapărat luat în considerație. Ne referim la alimentele preparate, în care oul se regăsește ca și ingredient. Să amintim aici chifteluțele, găluștile din supă și toate deserturile care conțin ou. Aici poate fi capcana care face ca organismul să primească mai multă proteină decât îi este necesar. Și grăsimi! Este foarte important să fii atentă – în special zilele acestea – ce anume mănâncă cel mic. Bun, are voie să consume câte un ou pe zi, dar ai grijă și reglează „din butoane” celelalte preparate pe care i le oferi. Drobul, cozonacul și pasca, toate conțin ouă. Nu mai zicem de restul prăjiturilor sau cine știe ce alte bunătăți. Corect?! Așa că vei fi nevoită să ajustezi porțiile astfel încât copilul să nu întreacă măsura în privința consumului de ouă. Îi poți oferi, însă, mai multe legume, pentru a echilibra cumva… situația.

Măsuri de siguranță

Pentru siguranță, este bine ca celui mic să îi oferi ouă care provin din gospodării, de la găini crescute la sol și hrănite natural. Deși coaja nu se consumă, ouăle vor fi întotdeauna spălate cu un detergent de vase și clătite bine, înainte de a fi preparate. Evită să îi oferi copilului preparate în care oul a fost folosit în stare crudă, pentru a elimina riscul de infectare cu salmonella. Nu maioneză, înghețată sau tiramisu. Cel mai sănătos mod de preparare al ouălor este prin fierbere, iar ouăle fierte tari cele mai sigure.

My title page contents