Cina si somnul au intre ele o legatura. Asadar, ce mananci inainte de culcare?

”Dacă îmi e foame, nu pot adormi.” Dar să vezi ce greu adormi dacă mănânci copios… Cina și somnul au între ele o legătură. Așadar, ce mănânci înainte de culcare?

 

Persoanele preocupate de greutatea lor corporală ar spune că seara nu trebuie să mănânci nimic. Unele chiar s-au obișnuit așa, iar acum nu li se mai pare chinuitor. Dar hai să fim sincere și raționale: nu poți desființa cina! Dar dacă ai grijă ce mănânci înainte de culcare, poți găsi o cale de compromis.

Ce mănânci înainte de culcare

Pentru un somn bun, celebra recomandare este să bei un pahar de lapte. Bun, dar un pahar de lapte nu ține de foame! Vrei și senzație de sațietate, vrei și să dormi bine. Află că mai există și alte variante, mai hrănitoare. Iată care sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma seara pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Carne de curcan

Carnea de curcan este delicioasă și nutritivă, bogată în proteine, acestea fiind importante atât pentru mușchi cât și pentru reglarea apetitului. Deși niciun studiu nu a demonstrat științific acest lucru, carnea de curcan se pare că este un aliment grozav care poate fi consumat înainte de culcare. De ce? Pentru că – asta e sigur! – conține un aminoacid (triptofan) care mărește producția de melatonină, hormonul de reglare a somnului.

Pește gras

Somonul, tonul, păstrăvul și macroul sunt specii pe pești incredibil de sănătoase. Combinația de acizi grași Omega-3 și vitamina D din peștele gras are capacitatea de a crește calitatea somnului, ambele fiind dovedit că măresc producția de serotonină, o substanță chimică ce stimulează somnul. Consumul a numai 300 de grame de pește gras, seara, te poate ajuta să adormi mai repede și să ai un somn mai profund.

Orez

Orezul alb este un aliment consumat pe scară largă. Acesta este bogat în carbohidrați și are un indice glicemic ridicat. S-a sugerat faptul că un consum de alimente cu indice glicemic ridicat cu câteva ore înainte de culcare poate contribui la îmbunătățirea calității somnului.De asemenea, a fost raportat faptul că orezul alb poate fi cel mai eficient la îmbunătățirea somnului dacă este consumat cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Kiwi

Cu un conținut scăzut de calorii dar foarte nutritive, fructele kiwi se mai pot lăuda și cu un bogat conținut de vitamine C și K, potasiu, folat și minerale. Potrivit studiilor privind potențialul acestor fructe de a îmbunătăți calitatea somnului, a reieșit că pot fi unul dintre cele mai bune alimente ce pot fi consumate înainte de culcare.
În cadrul unui studiu care a durat patru săptămâni, 24 de persoane au consumat, în fiecare seară, cu o oră înainte de a merge la culcare, două fructe kiwi. La sfârșitul studiului s-a constatat că participanții adormeau cu 42% mai repede decât atunci când nu mâncau nimic înainte de culcare.
În plus, capacitatea lor de a dormi fără a se mai trezi peste noapte a crescut cu 5%, în timp ce perioada totală de somn a crescut cu 13%.

Efectele de stimulare a somnului se consideră că se datorează conținutului de serotonină, o substanță chimică din creier care ajută la reglarea ciclului de somn. S-a mai sugerat că antioxidanții din kiwi – vitamina C și carotenoizii – pot fi parțial responsabili pentru promovarea a somnului. Se crede că acest lucru se datorează rolului lor în reducerea inflamației.

Alte alimente cu proprietăți… somnifere

Laptele – sursă cunoscută de triptofan, laptele îmbunătățește calitatea somnului.
Bananele – pe lângă triptofan conțin și magneziu, ambele elemente ajutând la obținerea unui somn pe cinste.
Fulgi de ovăz – similari orezului, fulgii de ovăz sunt bogați în carbohidrați, fiind raportat că induc somnolență atunci când sunt consumați înainte de culcare.
Migdalele – cu un conținut semnificativ de grăsimi sănătoase mononesaturate, fibre, antioxidanți și melatonină, migdalele reduc nivelului cortizolului. Acest hormon al stresului, cunoscut că reușește să ne facă nopțile albe…

My title page contents