5 activități creative pentru persoanele cu handicap

5 activități creative pentru persoanele cu handicap – În cele ce urmează, vei descoperi cele mai bune 5 activități creative pentru persoanele cu dizabilități: joc, desen, citire, scriere și fotografiere; toate pentru a exprima o lume interioară reală.

De la muzică la desen, de la lectură la scris și până la fotografie, creativitatea oferă multe posibilități de a comunica, de a interacționa, de a socializa, de a putea exprima ceea ce simțim. Depinde de noi să știm cum să folosim posibilitățile artistice infinite pe care le avem la dispoziție pentru a ajuta persoanele cu dizabilități fizice, mentale sau senzoriale, să proceseze realitatea cu ajutorul creativității.

Nu există o vârstă mai bună decât alta pentru a aborda creativitatea

Fie că este vorba de un copil, un adult sau un bătrân, fiecare moment al vieții este perfect pentru a începe să-ți exprimi lumea interioară sau chiar doar pentru a aborda ceva nou.

A putea să se joace și să trăiască noi aventuri sunt elemente cheie în viața fiecărui copil. A avea un handicap nu ar trebui să împiedice niciodată trăirea unei aventuri, a unei noi experiențe. Pentru copii, o parte importantă a învățării și dezvoltării lor este joaca și legătura cu familia și prietenii, prin activități interesante și timp de calitate petrecut împreună.

În prezent, multe activități distractive sunt deja pe deplin accesibile utilizatorilor de scaune cu rotile sau celor care suferă de alt handicap. Sau unele activități necesită doar puțină adaptare pentru a fi distractive și sigure. De exemplu, mulți copii iubesc sporturile de echipă adaptate, cum ar fi tenisul sau baschetul, sau activitățile individuale de fitness, cum ar fi înotul adaptat și călăria. O parte a aventurii constă în stimularea creativității și în a descoperi niște activități distractive.

Activitățile creative propuse persoanelor cu dizabilități reprezintă pentru aceștia o oportunitate de a-și depăși limitele și de a elimina barierele care, de prea multe ori, influențează cursul realității cotidiene. Pictura, de exemplu, poate deveni un mod real de a exprima o lume interioară fantastică. Sau, chiar o modalitate pentru aceștia de a-și împărtăși visele, dorințele, temerile.

Iată 5 activități creative pentru persoanele cu handicap:

1. Muzică
2. Desen și pictură
3. Lectură individuală sau de grup
4. Scriere
5. Fotografie

La aceste 5 activități creative pentru persoanele cu handicap se pot adăuga multe altele după bunul plac. De exemplu, vizionarea și comentarea filmelor sau a serialelor TV, în familie sau în cluburi dedicate, poate fi o mare oportunitate de socializare, dar și de elaborare a emoțiilor și a realității.

Cum să alegi activitatea creativă pentru persoanele cu dizabilități?

Alegerea activității creative potrivite pentru o persoana cu dizabilități necesită timp și răbdare. De altfel, la fel ca pentru orice altă persoană. Cel mai probabil, va fi dificil să găsești pasiune de la prima încercare. Prin urmare, este necesar să se acorde persoanei cu handicap libertatea de a încerca, de a face greșeli, de a încerca din nou și numai după parcurgerea acestor pași să aleagă.

Cum îmbunătățește creativitatea viața persoanelor cu dizabilități?

Persoanele cu dizabilități cognitive, retard mental, deficiențe senzoriale sau motorii, afecțiuni psihiatrice sau autism pot prezenta beneficii mari în urma anumitor activități recreative.

Prin creativitate, un asistent pentru persoanele cu dizabilități sau un educator specializat poate ajuta persoanele cu retard mental sau cognitiv, deficiențe senzoriale sau motorii, tulburări psihiatrice sau autism să elaboreze concepte, idei și noțiuni abstracte într-un mod clar, practic și tangibil.

De asemenea, creativitatea va ajuta la înțelegerea propriilor emoții și decodarea stărilor de spirit ale altora; distincția dintre bărbați și femei; împărțirea diferitelor momente ale vieții de zi cu zi; comunicarea nevoilor și interacțiunea cu persoanele aflate în diferite situații sociale.

My title page contents