Îți propun să descoperi 7 băuturi calde bune împotriva frigului! În zilele reci de iarnă nu există nimic mai bun decât o băutură caldă gustoasă pentru a te încălzi. Multe băuturi calde, precum ceaiurile din plante, nu sunt doar delicioase, ci sunt și bune pentru organismul nostru, contracarând retenția de apă și favorizând digestia. De asemenea, aceste băuturi sunt aliați valoroși în caz de răceală sau gripă. Pentru unii, o ciocolată fierbinte aburindă este, de asemenea, un aliment confortabil perfect pentru reîncărcarea cu energie și ameliorarea stresului.
Însă, secretul tuturor acestor băuturi calde sunt condimentele: de la ghimbir la scorțișoară, la cuișoare.
Ciocolata caldă este deja o băutură celebră pentru combaterea frigului. Dar nu numai. Potrivit unui studiu recent, această băutură ar fi capabilă să protejeze împotriva atacurilor de cord și a bolilor cardiovasculare datorită flavonoidelor din boabele de cacao. Dar cum să îmbogățești ciocolata caldă tradițională cu diverse arome? Simplu: doar adaugi câteva mirodenii sub formă de pudră la prepararea acesteia, precum scorțișoară sau chilli, dar și vanilie sau boia dulce, în funcție de gust.
7 băuturi calde bune împotriva frigului. Iată 7 idei care să te inspire să bei ceva cald într-o zi rece:
1. Ciocolată caldă cu dovleac
Este o versiune aparte de ciocolată caldă, care presupune adăugarea la prepararea băuturii a câtorva bucăți de dovleac fiert și făcut piure. Poți pregăti piure de dovleac și să îl amesteci cu lapte, tot vegetal, pentru a fi încălzit și în care să topești 3 sau 4 pătrate de ciocolată albă sau neagră de persoană. Dacă este necesar, te poți ajuta de un blender. Poți garnisi preparatul cu frișcă și scorțișoară pudră după gust.
2. Punch (Punci)
Punch-ul este o băutură alcoolică folosită ca digestiv după masă. Se consumă adesea după ce a fost reîncălzit. Există numeroase variante pentru prepararea punchului.
Iată cum se prepară varianta de punch fără alcool: Aceasta constă în înlocuirea băuturilor spirtoase folosite la prepararea punchului tradițional cu suc de portocale proaspăt stors, limonadă, suc de ananas și apă. În plus, mai poți adăuga felii de portocale proaspete. Punch-ul se servește rece, însoțit de cuburi de gheață.
3. Vin fiert
Vinul fiert se pregătește din vin roșu, condimente și zahăr, iar amestecul se dă câteva secunde în clocot. Cuișoarele reprezintă cel mai folosit condiment pentru prepararea vinului fiert, dar adesea se adaugă și nucșoară și scorțișoară. Vinul fiert datează din tradiția țărănească și este servit de obicei în serile de iarnă lângă șemineu.
4. Cafea irlandeză
Irish Coffee este o băutură de origine irlandeză pe bază de cafea fierbinte în care se adaugă puțin whisky produs în Irlanda și îndulcit. Principala caracteristică a Irish Coffee este frișcă care se pune la final. Pentru a varianta vegană a acestei băuturi, nu trebuie decât să înlocuiești pur și simplu smântâna clasică cu frișcă 100% vegetală. Îndulcește cafeaua irlandeză cu o linguriță de zahăr brun integral. Rețeta irlandeză folosește o ceașcă de cafea lungă, la care se adaugă un shot de whisky. Frișca se bate cu shakerul.
5. Ghimbir și lămâie
Decoctul de ghimbir și lămâie te va încălzi imediat ce l-ai băut. Pune 250 de mililitri de apă și două felii de ghimbir proaspăt să fiarbă. Se lasă să fiarbă 15 minute, cu capacul pus. Apoi filtrezi amestecul și îl pui într-o cană, adăugând sucul de la o lămâie și o felie de lămâie. Poți adăuga câteva frunze de mentă și îndulcești băutura după gust.
6. Băutură fierbinte din cidru de mere
Pentru prepararea cidrului fierbinte de mere ai nevoi de: 1 plic de ceai verde sau de ceai negru, 1/2 lămâie, cimbru, scorțișoară, anason stelat și felii de lămâie pentru garnitură, 30 ml cidru de mere, 45 ml whisky. Toarnă într-o ceașcă apă clocotită cu un pliculeț de ceai, lăsând loc pentru whisky și cidru. Amestecă toate ingredientele în ceașcă, ornează și bea această băutură cât e încă fierbinte. Poți modifica cantitățile de ingrediente în funcție de gust.
7. Băutură fierbinte de lămâie
Pentru o persoană vei avea nevoie de o cană de apă, 4 linguri de suc de lămâie, 1 lingură de zahăr brun, 1 linguriță de coajă de lămâie rasă, 1 linguriță de unt clasic sau vegetal, 1 praf sau 1 baton de scorțișoară. Într-o cratiță pui apa să se înfierbânte, împreună cu sucul și coaja de lămâie și zahărul, până se dizolvă. Torni amestecul într-o cană împreună cu o linguriță de unt (tot vegetal) și adaugi un baton de scorțișoară sau un praf de scorțișoară măcinată. Amestecă bine și bea cât încă băutura e fierbinte!