7 beneficii ale vinetelor ce te ajută să ai o sănătate mai bună. Vinetele fac parte din familia Solanaceae, considerată de cercetători un grup prețios de plante. Aceasta datorită „antocianidinelor”, pigmenți importanți cu acțiune antioxidantă.
Vinetele sunt o legumă bogată în antioxidanți, fitonutrienți fenolici, flavonoide și numeroase vitamine și minerale. Toate aceste proprietăți benefice provin dintr-o legumă cu un indice caloric scăzut datorită conținutului ridicat de fibre și apă. În prezent, vinetele se folosesc în mod obișnuit în dieta mediteraneană, în lumea Orientului Mijlociu, în Australia, Egipt, Israel, Statele Unite și cam peste tot.
Iată 7 beneficii ale vinetelor:
1. Îmbunătățirea funcției digestive
Vinetele sunt compuse în mare parte din apă; motiv pentru care au un indice caloric atât de scăzut. Se știe că un consum de legume bogate în fibre, apă și nutrienți ajută organismul să scape de deșeurile și toxinele din tractul digestiv. Aceasta deoarece sistemul digestiv, și mai ales colonul, au nevoie de o hidratare excelentă pentru a putea elimina scaunul prin intestin.
2. Conțin fibre și te ajută să slăbești
Datorită conținutului ridicat de fibre și apă, vinetele sunt de ajutor celor care vor să slăbească. Deoarece aceste legume oferă o gamă largă de fitonutrienți esențiali, vitamine și minerale și, în plus, au un conținut scăzut de calorii, vinetele reprezintă o completare excelentă pentru orice dietă sănătoasă. De asemenea, prin conținutul de fibre, vinetele oferă sațietate și mai puține șanse să mănânci în exces.
3. Scad colesterolul
Studiile arată că vinetele sunt benefice pentru sănătatea inimii datorită capacității lor de a lupta împotriva inflamației și a stresului oxidativ. Astfel rezultă artere mai sănătoase și niveluri de colesterol mai echilibrate.
S-a demonstrat că vinetele mențin un nivel sănătos de colesterol din sânge. Aceasta datorită capacității fitonutrienților prezenți în ele de a îmbunătăți circulația sângelui și de a reduce formarea de plăci și depozite în arterele principale, inclusiv în aortă.
Studiile arată că vinetele conțin o componentă cardioprotectoare puternică, judecând după capacitatea lor de a crește funcția ventriculară stângă (una dintre principalele camere ale inimii care pompează sângele) și de a reduce apoptoza (o formă de moarte celulară programată).
4. Sunt foarte bogate în vitamine
Vinetele oferă o cantitate bună de Vitamina B1 și B6. Două dintre vitaminele implicate într-un proces metabolic sănătos și o parte din vitaminele din complexul B care stimulează energia.
Vitamina B1, prezentă de asemenea în vinete, este utilă în controlul metabolismului, menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, funcționarea sănătoasă a creierului etc.
Vitamina B6 este necesară pentru crearea aminoacizilor, care sunt elementele de bază ale proteinelor. Aminoacizii sunt folosiți pentru numeroase funcții ale corpului. Fără suficienți aminoacizi pot apărea probleme precum lipsa de energie, inflamația pielii, anemie, depresie, oboseală cronică și deficit de nutrienți.
În plus, vitamina B6 este implicată în formarea hemoglobinei (care transportă oxigenul în organism), a neurotransmițătorilor (care ajută la controlul stării de spirit) și în reglarea glicemiei.
5. Întăresc oasele
Compușii fenolici prezenți în vinete au fost, de asemenea, atribuiți parțial pentru a îmbunătăți sistemul osos, reducând semnele de osteoporoză și ajutând la obținerea oaselor mai puternice și mai dense. Mai exact, acest lucru este posibil și datorită prezenței semnificative a fierului și a calciului din vinete.
6. Contribuie la combaterea căderii părului și îl fac mai puternic
Un studiu a arătat că substanțele găsite în vinete (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic și acid folic) se pot dovedi utile în combaterea căderii părului și a anumitor afecțiuni asociate scalpului. Printre altele, riboflavina favorizează producerea de colagen. Practic esențial pentru sănătatea pielii și a părului.
7. Accesibile și bogate în antioxidanți
Un mare avantaj al vinetelor este că acestea sunt foarte accesbile. Vinetele conțin fitonutrienți și antioxidanți care sunt foarte utili în ținerea sub control a radicalilor liberi. În consecință, și în prevenirea efectelor nocive cauzate de stresul oxidativ.