7 lucruri de făcut luni. Cum să începi săptămâna bine și fără stres?

7 lucruri de făcut luni. Cum să începi săptămâna bine și fără stres?

7 lucruri de făcut luni. Cum să începi săptămâna bine și fără stres? Descoperă câteva sfaturi pentru a alunga anxietatea și despre cum să începi săptămâna bine după un weekend mai mult sau mai puțin aglomerat. 

În fiecare zi de luni o iei de la capăt, poate după un weekend care te-a făcut să uiți de rutină. Sindromul Blue Monday nu ne afectează doar în prima zi de luni a anului, ci este o recurență permanentă. Recunoscută chiar de cercetări științifice: anxietate de recuperare, demotivare și ușoară depresie, creier care se luptă cu gânduri și obsesii, corp care trebuie să-și recapete echilibrul.

Cu toate acestea, există câteva bune practici care ne pot ajuta să depășim această stare de luni, demonstrată și de cercetările științifice.

Iată cele mai bune 7 lucruri de făcut luni! Astfel vei putea să ai un start bun al săptămânii.

1. Trezește-te devreme

Potrivit mai multor cercetări științifice, a te trezi destul de devreme luni dimineața este o modalitate bună de a te reconecta și de a începe săptămâna cu dreptul. Chiar dacă weekendul a fost provocator din punct de vedere social și gastronomic.

Momentul potrivit? Cu 90 de minute înainte de a ieși din casă. Este important să-ți acorzi suficient timp pentru a lua micul dejun și a te pregăti cu calm pentru ziua respectivă. Astfel eviți să te grăbești și să te stresezi din cauza traficului sau al transportului public.

2. Fă o plimbare

Înainte sau după micul dejun, fă-ți timp pentru sănătatea ta mentală și fizică. O plimbare în aer curat te va ajuta să te relaxezi și să-ți cureți mintea de stresul și toxinele acumulate în weekend.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă 10.000 de pași pe zi pentru a rămâne sănătos din punct de vedere cardiovascular, dar alte studii recente susțin că și doar 3.000 de pași pot fi suficienți pentru a reveni la echilibru și a începe bine ziua. Acest lucru înseamnă aproximativ 14 minute de mers pe jos. Fă acest lucru și când e frig, cu atât mai bine într-un mediu natural.

3. Nu te simți vinovat/ă pentru excese

Dacă ai exagerat în weekend, nu lăsa vinovăția și remușcarea să te copleșească. O trișare din când în când trebuie luată în considerare și nu-ți distruge eforturile de a rămâne în formă. Și dacă te confrunți cu dureri de cap, să știi că există câteva exerciții practice pentru a le face să dispară.

Nu te cântări imediat după un exces de weekend, ci așteaptă câteva zile înainte de a face acest lucru. Și nu te gândi rapid că poți compensa excesele de la masă. Riști să-ți încetinești metabolismul, să crești acumularea de grăsime și senzația de foame. Microbiota intestinală îți va mulțumi.

În schimb, bea multă apă! Este esențială pentru hidratarea organismului, eliminarea toxinelor și reechilibrarea poftei de mâncare.

4. Meditează

Beneficiile meditației de dimineață au fost dovedite de multe cercetări. Durează doar 5-7 minute dimineața înainte de a ieși în oraș, urmând procedurile de mindfulness sau alte practici meditative readuc mintea și corpul în echilibru.

Eliberându-te de gândurile obsesive, îți relaxezi creierul, reduci încărcătura emoțională și crești abilitățile cognitive, concentrarea, memoria. În plus, potrivit unor studii, combinația de meditație, mers pe jos și un mic dejun bun sunt cea mai eficientă strategie pentru a face față zilei.

5. Planifică-ți săptămâna

Planificarea este folosită pentru a stabili obiective, a prezice neașteptatul cât mai mult posibil și a „descărca” gânduri și griji pe o foaie sau un calendar despre ceea ce trebuie să faci zi de zi.

Acordă-ți câteva minute pentru a-ți organiza săptămâna, revizuind mental ce trebuie să faci. Orice: călătorii și termene limită, întâlniri importante.

Folosește un jurnal sau un calendar digital! Acestea te vor ajuta să definești o viziune clară a ceea ce te așteaptă. Astfel vei putea gestiona întreaga săptămână în cel mai bun mod posibil, ținând deoparte stresul.

6. Ascultă muzica ta preferată

Muzica are un efect calmant și relaxant asupra corpului și minții noastre. Dimineața, după micul dejun, ascultă muzică care să-ți dea un vibe bun sau un imbold. Sau alege una dintre listele preferate care îți oferă o dispoziție veselă sau motivantă și care tinde să fie acustică.

De asemenea, poți asculta muzică atunci când scrii lista de sarcini sau când te plimbi. Sau chiar în timp ce faci câteva exerciții fizice pentru relaxare și tonifiere, înainte de a ieși în oraș.

7. Fă o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător/oare

Recunoștința este fundamentul științei fericirii. Alocă-ți câteva minute în fiecare zi (și mai ales luni) pentru a reflecta la ceea ce ești și pentru care ești recunoscător/oare în viață.

Fie că sunt parteneri, prieteni, familie, un nou loc de muncă, un profesor… s-a dovedit că a le mulțumi acestora sau pentru ceea ce ne face să ne simțim bine este o practică recunoscută de a ne „încadra” perspectiva într-un mod senin. O modalitate de a transforma agresivitatea și frustrările într-o mentalitate pozitivă și de a pleca din casă cu umor bun și dorință de a face lucruri. Un start bun!

My title page contents