Pretuieste viata! Esti proaspata mamica? Tu stii ce te ajuta imediat dupa nastere? De la Andreea Marin citire.
Am promis ca revenim la tema preferata a proaspetelor mamici, dar si la nevoia de a intelege cat mai bine perioada de dupa nastere, pentru intreaga familie. Si partenerul de viata si ceilalti copii din familie sau bunicii pot fi frustati ca nu stiu cum sa ajute in situatii pe care poate nu le-au intalnit inainte. Situatii care nu sunt comode pentru proaspata mamica. Ce poate ea face mai bine pentru sine si pentru cei din jur, pentru a diminua efectele depresiei post-natale, de pilda? S-o luam metodic!
Pas cu pas
In primul rand, iesiti cat mai des la plimbare cu puiul vostru cel mic. Miscarea si aerul curat fac minuni. In plus, va puteti imprieteni cu alte mamici si discuta tot ce aveti pe suflet. Daca sunteti o mamica moderna, puteti apela la internet – de ce nu? Gasiti acolo o multime de forumuri, in care mamele discuta si fac schimb de experienta, primesc consiliere on-line, fara a trebui sa-si dezvaluie identitatea.
Nu esti singura
Veti descoperi ca nu sunteti singura in suferinta, ca o multime de femei s-au confruntat si se confrunta cu aceeasi problema. Veti fi surprinse cate sfaturi utile si incurajari vor incepe sa curga catre dvs din toate colturile lumii. Solidaritatea mamicilor este o forta care va poate mobiliza si va poate pune pe calea cea buna. Chiar si acum, cand scriu aceste randuri, vreau sa simtiti cu tot sufletul ca sunt aproape de voi ca sa va dau curaj.
Ce remedii exista?
Revenind la remedii, sigur ca ideal ar fi sa consultati un specialist. Si asta, imediat ce apar primele semne ingrijoratoare (tristetea persistenta, starile de neliniste, anxietatea, cosmarurile). Este esential sa stiti ce se intampla si sa aveti o explicatie ‘logica’. Si mai ales sa va intariti in convingerea ca hopul poate fi trecut. Asta va ajuta sa priviti lucrurile in perspectiva si sa va ‘setati’ pozitiv. Depresia post-natala nu va dura o viata. Exista remedii, atat medicamentoase, cat si terapii. Cel mai eficient leac este chiar la dvs si medicul va poate ajuta sa-l descoperiti. Uneori, o singura vizita la psiholog va poate mobiliza. Sigur, o atentie deosebita trebuie acordata mamelor care alapteaza, si asta pentru ca tratamentul medicamentos in acesta perioada este exclus.
Vezi ce simti
Sper ca v-am impartasit destule informatii care sper sa va fie utile, poate pentru voi insiva, poate pentru o sora, o prietena, o cunostinta… Lucrul cel mai important care se desprinde din tot ceea ce a fost spus pana acum este urmatorul. Ceea ce simt eu, simte si copilul meu. El este oglinda in care se reflecta fiece stare emotionala pe care o traversez. Cand ii zambeam fiicei mele si o strangeam in brate, o simteam cum se lipeste de mine cu o caldura si o bucurie fara de margini, care ma proiecta direct in al noualea cer .
Solutii la indemana
Cand ma-ncruntam si cadeam pe ganduri, stramba si ea din nasuc si puncta fara cuvinte ceva ce exprima. ‘Sunt alaturi de tine, mami, particip la rezolvarea problemei, solutia e simpla, asa ca nu te mai framanta, mai bine hai sa ne jucam sau vino incoace cu un piure de mere’. Dar imaginati-va macar o secunda cum arata lumea unui copil, alaturi de o mama deprimata si lipsita de interes si de energie. Este o lume posomorata, care se cufunda pe zi ce trece in nesiguranta si lipsa de orizont. Nu e de mirare ca unii copii cresc tristi si inchisi in sine, copii care nu zambesc…
Si copiii sunt afectati
Ca sa nu mai vorbim de tulburarile somatice de tipul insomniilor si al colicilor sau, mai grav, de probleme ce pot aparea in viitor. Daca depresia post-natala se prelungeste prea mult, ea duce la incetinirea in dezvoltarea mentala a copilului. De aceea, mobilizati-va! Nu lasati ca, la varsta la care schimbul afectiv este crucial pentru formarea personalitatii copilului, deprimarea sa ridice un zid despartitor intre voi.
Timpul zboara
Aveti curaj, fiti sigure pe voi. Ganditi-va ca timpul zboara repede. Scutecele, biberoanele si noptile de nesomn vor trece si ele. Maine-poimaine veti alerga dupa odorul dvs pe sub mese si veti rade de toate giumbuslucurile lui. Asa ca bucurati-va de fiecare clipa alaturi de copilul dvs! Va veni o vreme cand o sa va doriti sa intoarceti timpul inapoi. Veti vrea sa retraiti clipele acelea cu prima baita, primul zambet ‘garnisit’ cu dintisori, palma mica lipita de obrazul dvs! Clipa cand puiul cel mic va spune pentru prima oara ‘mama’. Nu lasati ca deprimarea sa va rapeasca frumusetea acestor amintiri! Pe curand!
Acest articol este realizat in colaborare cu Andreea Marin si „Pretuieste Viata” si cu radioul Itsy Bitsy. Textul este o preluare dupa una dintre temele emisiunilor Andreei, „Pretuieste Viata”.