Cu toate vaccinările existente, bolile nu au dispărut, doar s-au rărit. Există totuși, unele boli în continuare foarte răspândite, iar cei mai afectați sunt copiii. Este vorba despre bolile contagioase, multe dintre ele prezente an de an în rândul copiilor din țara noastră.
Conjunctivita
Tulburări, roșeață, mâncărime și bubițe sunt semne ale conjunctivitei. Această tulburare este adesea provocată de aceleași virusuri care provoacă o răceală și, prin urmare, are o răspândire rapidă. De regulă, cel mai repede se răspândește în școli și în alte spații închise.
RSV – virusul respirator sincțial
Este cauza principală a bronșiolitei (inflamația căilor aeriene mici) și a pneumoniei. Infecția începe cu simptome similare cu cele ale gripei, cum ar fi nasul înfundat și tuse.
Infecții cu rotavirus
Este cea mai frecventă cauză de gastroenterită virală la sugari și copii sub vârsta de 5 ani. În cazul copiilor foarte mici, în special (între 6 și 24 de luni), virusul poate provoca diaree severă și deshidratare. Boala are o perioadă de incubație de aproximativ două zile, după care apar simptome ca: febră, tulburări gastrice, vărsături și diaree apoasă. Se vindecă adesea spontan. În caz de deshidratare puternică este absolut necesar să mergeți la medic.
Otită
Mulți copii suferă din cauza trompelor Eustachiene. Aceste tuburi leagă urechile de gât și pot fi blocate în principal din cauza frigului care provoacă inflamații.
Simptome: febră, agitație și, desigur, durere la nivelul urechii. Cele mai multe infecții ale urechii sunt legate de virus și se vindecă. Vaccinările ajută la prevenirea infecțiilor cauzate de bacterii care pot provoca infecții ale urechii.
Boala Mână-gură-picior
Este o boală extrem de contagioasă care are o răspândire mai mare vara și la începutul toamnei. Aceasta provoacă febră și mai ales, bășicuțe dureroase în cerul gurii, pe palmele mâinilor, pe fese și tălpile picioarelor. Nu este deosebit de contagioasă și, de obicei, durează aproximativ zece zile.
Varicela
Este ușor de prevenit prin vaccinarea copilului. Deoarece varicela poate provoca complicații periculoase la nou-născuți, adulți și femei gravide, vaccinarea este foarte recomandată.
Pojar
Infecția începe cu febră, nas înfundat și tuse, apoi apare o erupție difuză în tot corpul. Majoritatea copiilor se recuperează în două săptămâni, dar în unele cazuri boala poate duce și la pneumonie sau la alte probleme. Ajută și în acest caz vaccinarea.
Oreion
Este o boală din copilărie care a fost foarte frecventă înainte de răspândirea vaccinului specific. Infecția produce umflarea clasică a glandelor salivare (dintre ureche și maxilar).
Rubeola
Este un virus ușor, care, de obicei, nu provoacă probleme grave. Cu toate acestea, poate dăuna unui copil nenăscut, dacă mama a contactat virusul cât era gravidă. Simptomele constau în febră mică și erupție cutanată, care se extinde de la față la restul corpului. Vaccinul MMR protejează împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei.
Tuse convulsivă
Este o boală contagioasă, epidemică și endemică care provoacă o infecție acută a tractului respirator. Antibioticele nu sunt deosebit de utile în tratament, astfel încât vaccinarea este foarte importantă pentru prevenție.
Meningita
Este o inflamație sau infecție a țesutului din jurul creierului și măduvei spinării. La adolescenți și adulți, principalele simptome sunt cefaleea, febra și gâtul rigid. În cazul copiilor mici, aceștia pot avea simptome asemănătoare gripei sau iritabilitate extremă. Meningita virală este, în general, ușoară. Însă, meningita bacteriană este mai gravă, cu consecințe și mai grave, dacă nu este tratată urgent.
Scarlatină
Este o boală contagioasă infecțioasă acută, caracteristică vârstei pediatrice. Se manifestă cu febră și cu o erupție cutanată, însoțită de durere în gât. Erupția începe pe piept și abdomen și se extinde pe tot corpul, însoțită de o întindere roșie, asemenea arsurii solare și febră mare. În absența tratamentului, scarlatina poate duce la febra reumatismală și, în cazuri rare, la afectarea inimii.