Probabil că nu toată lumea știe că multe plante de apartament pot fi dăunătoare sau chiar otrăvitoare. Este important ca părinții să cunoască caracteristicile, posibila toxicitate, gradul de toxicitate și simptomele pe care plantele toxice cultivate în case, balcoane sau grădini le pot provoca copilului.
Cele mai multe plante sunt inofensive, dar există câteva tipuri de plante toxice foarte răspândite și care ar putea fi chiar în grădina sau în casa ta.
Cine este mai expus riscului?
Cu siguranță copiii mici, între 1 și 2 ani. Aceștia au tendința de a atinge orice și de a băga în gură totul, inclusiv flori și frunze.
Pentru a reduce probabilitatea ca cei mici să înghită ceva otrăvitor, trebuie luate următoarele măsuri de precauție:
- Învățarea copiilor că nu ar trebui să mănânce nimic direct dintr-o plantă sau tufiș, fără permisiunea unui adult. Chiar și atunci când e vorba de ceva comestibil, trebuie să ceară voie părintelui;
- Îndepărtarea plantelor otrăvitoare sau periculoase cunoscute.
Simptomele cauzate de plantele toxice și otrăvitoare sunt foarte variate și pot include :
Vărsături, crampe stomacale, bătăi neregulate ale inimii, arsuri în gură, atacuri convulsive. Tipul și severitatea simptomelor depind de tipul de plantă ingerată, de cantitatea și de vârsta/greutatea copilului. Cele mai frecvente accidente sunt reprezentate de mușcături și spini, mai frecvent în zona gurii și de alergii sau iritații ale pielii.
Dacă bănuiți că un copil a intrat în contact cu o substanță toxică sau nocivă, măsurile de prim ajutor includ:
- spălarea ușoară a pielii cu apă curată;
- curățarea ochilor cu apă curată, pentru câteva minute.
- în caz de ingerare a unor părți de plante: eliminați orice bucăți reziduale de plante și spălați gura copilului.
Câteva exemple de plante otrăvitoare:
1. ANTHURIUM: ingerare
Deși este o plantă frumoasă, rețineți că toate părțile sale conțin substanțe nocive. Intoxicarea poate să apară prin contact sau prin ingerare. Daunele cauzate de contact sunt ușoare, cum ar fi zgârieturile și tăieturile mici din cauza oxolaților din frunze. În cazul în care planta este ingerată, apar probleme mai mari, deoarece, pe lângă iritare și umflare a gurii, de asemenea, pot apărea în cazuri severe, edeme care afectează corzile vocale. Intoxicația cu anthurium poate duce chiar la insuficiență respiratorie. Alte simptome sunt vărsături, diaree, greață.
2. Azalee-ingerare
Este o plantă foarte comună și una dintre cele mai cunoscute. O plantă, ale cărei frunze și nectar sunt extrem de iritante în special pentru pisici, dar și pentru copii și, în general otrăvitoare dacă sunt consumate în cantitate mare. De obicei, simptomele apar după câteva ore și pot fi: vărsături, diaree, slăbiciune, probleme de vedere, convulsii și comă. În unele cazuri pot apărea probleme de ficat și rinichi.
3. CALLA: ingerare, contact
Plantă de grădină, dar întâlnită și în locuințe. Întreaga plantă (inclusiv bulbii) este expusă pericolului de intoxicare, care poate apărea fie prin contact sau prin ingerare. De fapt, calla conține substanțe care pot intra în contact cu pielea sau pot fi ingerate. Dacă intoxicația a avut loc prin contact, tulburările provocate de ea sunt arsuri locale. În schimb, se vorbește despre greață, durere abdominală, diaree și vărsături, dacă a fost ingerată o anumită cantitate de cală.
4. CYCLAMEN-ingerare
Planta este toxică în întregime. Din acest motiv, dacă aveți copii sau animale, este recomandabil să o evitați sau să o păstrați în locuri ferite de aceștia. Gradul de toxicitate al cyclamenului este mare, seva care provoacă iritații și toxicitate, chiar și ingerarea florilor devin periculoase. Ingerarea poate provoca tulburări gastro-intestinale, cu vărsături și diaree, dar pot să apară și convulsii.
5. DIEFFENBACHIA: ingerare și contact
Dieffenbachia este o plantă de cultură larg răspândită, fără flori. Este o plantă otrăvitoare pentru pisici, câini. Chiar și copiii trebuie ținuți la distanță. Otrăvirea cu Dieffenbachia provoacă iritații și durere intensă în cavitatea orală, edem și inflamarea membranelor mucoase ale gurii, constricție faringiană, sufocare, orbire, vărsături, salivație, diaree, hematurie, nefrită acută.
6. FICUS ELASTICA: ingerare și contact
Este o plantă ornamentală, cu frunze foarte mari. Latexul conținut în frunze și, de asemenea, în tulpină, provoacă intoxicația care poate apărea atât prin ingerare, cât și prin contact.
Cel mai evident simptom este, cu siguranță, iritarea pielii în cazul intoxicației de contact. Ingerarea, pe de altă parte, cauzează iritații și arsuri în gât. În cazurile severe poate duce chiar la arsuri.
7. FILODENDRON: ingerare
Studiile recente indică prezența unei substanțe proteice care eliberează histamină. De fapt, semnele clinice sunt compatibile cu o reacție din partea histaminei.
Din pețiolul frunzelor cade o picătură, de fapt, o substanță alb lăptoasă, toxică, care poate provoca iritarea pielii și ochilor și, dacă lichidul este ingerat, duce la umflarea limbii și sufocare. Efectele sale asupra oamenilor sunt mai ușoare decât asupra animalelor de companie, cum ar fi câinii sau pisicile. Dacă este ingerată, planta poate provoca hipersalivație, umflarea limbii, vărsături, convulsii, amețeli și dificultăți de înghițire.
8. Leandrul: ingerare și contact
Este o plantă întâlnită mai mult în aer liber, dar poate fi păstrată și în casă. Este extrem de toxică, chiar și cu ingerări minime. Substanța activă este oleandrină, o glucozidă cianogenetică care are un efect similar cu digoxina în inimă. Când manevrați frunzele mai mult timp, asigurați-vă că purtați mănuși. Frunzele rămân toxice chiar și atunci când sunt uscate. Principalele simptome de ingerare sunt: greață, vărsături, diaree sângeroasă, stomatită, convulsii, crampe, ataxie, aritmii, probleme hepatice.