Prazul este mai dulce decât ceapa și o înlocuiește foarte bine. Este consumat în cantități mari, fiind mai puțin iute decât ceapa. Are o aromă şi un gust deosebite şi contribuie subtil la reușita fiecărui preparat, fără a acoperi aromele celorlalte legume. Este folosit și pentru uz medicinal. În plus, conține și vitaminele A, B, C, E, K, minerale – potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre alimentare, polifenoli. Și dacă tot am lăudat atât de mult prazul, ce zici de o supă cu praz?
Supă cu praz. Ideală pentru o zi friguroasă de iarnă
Porții: 4
Ai nevoie pentru supă cu praz de:
2 fire de praz
2 morcovi
½ varză
2 rădăcini de pătrunjel
1 țelină
½ ceșcuță de orez
1 ceapă
1 lingură cu unt
5 linguri cu smântână
1 legătură de pătrunjel
Sare
Pregătești așa:
- Cureți legumele, le speli și le tai mărunt (sau le dai pe răzătoarea mare);
- Pui untul într-o oală de 3 litri și, când s-a topit, pui legumele la călit. Dai focul la minimum și acoperi oala cu un capac. Amesteci din când în când;
- După ce legumele s-au rumenit, adaugi 2 litri de apă clocotită;
- Lași la fiert până când legumele s-au înmuiat suficient, apoi adaugi orezul și, după ce a fiert și acesta, dregi supa cu smântână, sărezi după gust și presari pătrunjel tocat.
Sugestie! Dacă preferi gustul acru, ca al ciorbei, poți transforma supa, acrind-o cu un cub de borș concentrat.