Trăsăturile mamelor toxice nu sunt greu de descoperit și recunoscut.

Ai auzit probabil de existența persoanelor toxice. Ideea este că o astfel de persoană poate fi chiar unul dintre prieteni sau unul dintre părinți… Poate chiar mama. În cele ce urmează vom dezvălui care sunt trăsăturile mamelor toxice.

 

În cazul părinților – în special al mamei – experții susțin că o astfel de problemă poate fi cauzată de deficiențele proprii ale acesteia sau de unele probleme de sănătate mintală cum ar fi tulburarea de personalitate. Ori chiar de imaturitatea acesteia, mai mult decât orice altceva. Trăsăturile mamelor toxice nu sunt greu de descoperit și recunoscut. Mai greu sunt de acceptat… Iată câteva obiceiuri toxice despre care experții spun că pot fi un semn că mama ta este imatură.

Vrea să fie cea mai bună prietenă a ta

La prima vedere este o mamă cool, pe care și-ar dori-o oricine. Deși este bine să ai o mamă iubitoare care poate fi și cea mai bună prietenă a ta, această dinamică poate crea o situație nesănătoasă dacă merge prea departe. Specialiștii în managementul stresului susțin că acest tip de mame se pot întoarce la un moment dat împotriva copiilor lor. Exact așa cum o poate face și un prieten toxic, care iscă între voi concurența și îți distruge încrederea în tine.

Tu ești întotdeauna cea care-și cere scuze

Nimic nu dovedește mai multă imaturitate decât incapacitatea unei persoane de a-și cere scuze. Aceasta este o trăsătură comună a persoanelor toxice. În plus, acest tip de persoane întâmpină mari dificultați în a-și asuma responsabilitatea și de a accepta consecințele propriilor alegeri și comportamente.

Nu îți susține relația

Există o mare diferență între un părinte care dezaprobă cu cine te întâlnesti și unul care încearcă să submineze relația copilului său. Marea nemulțumire a unei mame toxice este, în acest caz, faptul că nu mai este ea centrul de interes. Nu îți face iluzii că o poți schimba. Nesiguranța pe care o resimte nu îi va permite să fie fericită pentru fericirea ta.

Nu poate să susțină un dialog rezonabil

Este nevoie de maturitate pentru ca o persoană să poată susține un dialog rezonabil. Mai cu seamă atunci când discuția se… înfierbântă. Mama ta pune capăt disputelor închizând telefonul în plină convorbire? Evită discuțiile despre ceea ce face ea greșit? Când încerci să îi spui că atitudinea ei te doare, brusc se transformă în victimă? Nu suportă nici măcar criticile constructive? Iată toate dovezile imaturității sale…

Îți critică fiecare mișcare

Fraza preferată a unei mame toxice este cea în care îți spune că nu esti bun/bună de nimic. De la un astfel de părinte vei auzi întotdeauna numai critici. Deși poate fi dificil de pus în practică, ignorarea comentariilor ei dureroase este cea mai bună apărare.

Trăsăturile mamelor toxice: încearcă să manipuleze

Dacă mama ta folosește plânsul sau exagerează încercând să fie simpatică numai pentru a-și atinge scopurile, este evident că iese din aria normalității. Un părinte ar trebui să poată să-și comunice nevoile și sentimentele fără a încerca să te manipuleze pentru a-i împlini voința. Nu-ți răspunde la telefon pentru ca tu să te îngrijorezi și să alergi la ea, să o vizitezi. Poate și mai mult, își neglijează îngrijirea personală pentru a poza în persoana neputincioasă și neajutorată. Practic creează drame artificiale.

Vrea să-i rezolvi toate problemele

Dacă are nevoie reală de ajutor, bineînțeles că trebuie să i-l acorzi. Însă dacă pentru absolut toate lucrurile apelează la tine și se bazează exclusiv pe tine, ba te mai și învinovățește atunci când acestea nu merg bine, e clar. Deja e vorba despre comportament toxic.

Nu e niciodată încântată de reușitele tale

Un părinte duce cu sine un război atunci când copilul crește, devine adult și nu mai are nevoie de ajutorul lui permanent. Dar asta nu trebuie să îl determine să se opună evoluției. O mamă toxică nu va dori ca fiul/fiica ei să aibă succes pentru că asta ar însemna, în opinia ei, că nu mai are nevoie de ea.

My title page contents