Sindromul burnout la mămici. Care sunt cauzele apariției?

Sindromul burnout la mămici. Care sunt cauzele apariției?

Sindromul burnout la mămici, un subiect tot mai des abordat. În timp ce maternitatea poate fi cu adevărat plăcută, în unele cazuri, din nefericire, provoacă un sentiment copleșitor de muncă și de stres. Sindromul Burnout este un exemplu clar al dificultăților pe care le implică rolul de mamă.

„Nu este posibil să fii o mamă perfectă. Dar există milioane de moduri de a fi o mamă bună. ” – Jill Churchill.

 

Sindromul burnout

  • Afectează multe mame în perioada de după nașterea bebelușului. La baza acestui sindrom stau stresul și oboseala cauzate de responsabilitatea de a avea grijă de copil, de obicei fără o împărtășire adecvată a sarcinilor din familie;
  • Se caracterizează printr-o stare de depresie cronică la mamă, care, în cele mai grave cazuri, poate duce la situații neplăcute. Prin urmare, este o problemă mult mai gravă decât epuizarea fizică simplă sau depresia temporară. Nu trebuie neglijată această stare;
  • Este rezultatul unei oboseli profunde fizice, emoționale și psihologice, care rezultă dintr-o acumulare de situații stresante, caracterizată printr-o intensitate moderată și o anumită repetitivitate;
  • Unele dintre cele mai frecvente consecințe ale sindromului burnout sunt tulburările de somn, slăbiciunea cauzată de oboseala cronică, problemele digestive, durerile de cap și durerile de spate.

Sindromul burnout la mămici. Etapele sindromului burnout

1. Epuizarea emoțională

Fiecare individ are propria rezistență fizică și psihologică. Responsabilitățile zilnice consumă treptat aceste rezerve de energie, până când mama se simte golită de toate resursele. În această primă fază se poate întâmpla ca până și o simplă trezire a copilului să-i trezească un sentiment de anxietate, din cauza avalanșei de treburi care trebuie îndeplinite.

2. Detașarea emoțională: un mecanism de apărare pentru mama epuizată

Pentru a proteja și a îngriji copilul, mama declanșează un mecanism de apărare. Probabil că, ea va continua să facă treburile zilnice într-un mod mecanic, dar greutatea pe care o simte elimină complet participarea emoțională. În consecință, mama se va simți îndepărtată de fiul ei, de soțul ei și de viața de zi cu zi .

3. Realitatea

Ultima fază a epuizării este probabil cea mai îngrijorătoare. În această etapă, mama realizează decalajul tot mai mare dintre idealul ei de maternitate și realitate, așa cum o percepe. Realitatea se ciocnește cu conceptul idealizat de a fi o mamă perfectă. În aceste cazuri, mama poate experimenta un sentiment de eșec personal care implică pierderea încrederii în sine și care poate duce la un comportament agresiv față de copil.

Sindromul burnout la mămici. Cauzele principale

Îngrijirea copilului și gestionarea casei reprezintă o slujbă reală care este uneori subestimată. Și este chiar mai dificil să reconciliem viața de acasă cu angajamentele profesionale. Adesea mamele nu au nici timpul, nici energia să se ocupe de toate aceste situații. Uneori această epuizare este cauzată de necesitatea perfecționării unor mame și dorința lor de a impune o schemă ideală de părinți.

Ține minte că nu există perfecțiune! Nu încerca să fii mamă perfectă! Nu este nimic în neregulă să simți nevoia de ajutor și de înțelegere în fața mulțimii de treburi zilnice pe care trebuie să le finalizezi. Amintește-ți că familia este un efort de echipă și că treburile casnice trebuie împărțite.

Marea dezamăgire

Realitatea maternității este complet diferită de ceea ce visai, fie din cauza responsabilităților, fie din cauza dificultăților de a obține o bună organizare. Trebuie să accepți dezamăgirea idealului de a fi mamă, pentru a putea înțelege că realitatea este alcătuită din momente frumoase și momente mai puțin frumoase.

Sindromul burnout la mămici. Cine poate fi afectat de sindromul burnout?

Nu există un profil tipic al unei persoane care ar putea fi afectată de sindromul burnout. De fapt, acest sindrom poate afecta femeile din orice stare socială. Atât pe cele care sunt la primul copil, cât și pe cele care nu sunt pentru prima dată mame. În plus, poate apărea în orice moment: imediat după nașterea copilului, după câteva luni sau chiar ani.

Există câțiva factori de epuizare, cum ar fi faptul de a avea gemeni sau copii de vârstă apropiată. Situații precum acestea, de fapt, implică un important volum de muncă pentru mamă, în unele cazuri ducând la epuizarea acesteia. Un alt caz este cel al mamelor singure, care nu au niciun ajutor în creșterea copiilor.

Cum să treci peste această stare?

Cel mai important lucru este să accepți că nu poți fi mamă perfectă. În acest sens, nu ezita să-ți exprimi emoțiile în fața oamenilor din jurul tău și, de asemenea, să-ți împărtășești experiența cu alte mame.

În cele din urmă, dacă tu crezi că ai nevoie de ajutorul unui specialist, poți consulta un psiholog. Te va ajuta foarte mult.

My title page contents