De ce femeile inițiază divorțul? pentru că este necesar!

Infidelități repetate, abuz, violență. Doar trei dintre motivele care stau la baza destrămării căsniciilor. De ce femeile inițiază divorțul? Pentru că în majoritatea covârșitoare a cazurilor ele sunt victimele.

De vreme ce adăposturile pentru victimele violenței domestice sunt neîncăpătoare și insuficiente, aproape că nici nu își mai are rost întrebarea „de ce femeile inițiază divorțul?”. Au apus vremurile în care femeia era condamnată să rămână captivă într-o căsnicie dominată de frică și nefericire, guvernată de insatisfacție. Azi, până și lipsa comunicării între cei doi parteneri este motiv de divorț.

De ce femeile inițiază divorțul

Până și procedura de divorț s-a simplificat atât de mult încât acest proces nu se mai pune problema să dureze ani de zile. Este suficientă o semnătură… Dar până la acel moment – dureros, indiferent de circumstanțe, dar eliberator – să detaliem motivele pentru care femeile aleg separarea de partener.

Abuzul

O relație abuzivă – fizic sau psihic – este un motiv suficient de puternic pentru ca o femeie să solicite divorțul. Femeia inteligentă și independentă nu tolerează astfel de comportamente. Oricât de multă dragoste ar fi existat între cei doi. Iar când abuzurile vizează și copiii, nu sunt multe cele care mai stau pe gânduri dacă să se despartă sau nu. Teama de a crește copiii fără tată a fost de mult învinsă. Pentru că multe au dovedit că se poate și fără cel care le făcea viața un coșmar.

Infidelitatea

Unele femei trec cu vederea prima „ieșire din decor”. Altele decid să se despartă după prima… abatere. Acestea sunt dintre cele conștiente că cine o face o dată o va mai face și a doua oară. Și în general au dreptate. Ce nu știu viitorii lor foști soți este că cele mai multe pleacă din căsnicie încă iubindu-l pe infidel. Ceea ce este destul de trist. Dar infidelitatea ucide încrederea, și unde nu mai este încredere nu mai este nimic. La ce bun să mai rămâi în căsnicie, în asemenea condiții?

Încălcarea drepturilor civile

Incapacitatea partenerului de a-și îndeplini responsabilitățile față de soție și copii poate duce la dispute frecvente în căsnicie. La nemulțumiri și la – din nou! – lipsă de încredere între parteneri. Un bărbat neasumat, incapabil să își întrețină familia, este ca și absent din ea. Și daca tot este absent în practică, de ce ar mai fi prezent în teorie?

Lipsa de comunicare

Cei doi au ajuns parcă să vorbească limbi diferite… Au opinii, interese și puncte de vedere diferite. Față de familie, față de copii și față de viaă, în general. În cuplu, femeia este mai mult factorul emoțional decât cel rațional. Iar când ea simte că partenerul s-a distanțat și emoțional față de ea, nu mai găsește motivele pentru care să rămână în relatie. O relație care, de altfel, pe emoțional s-a construit și la acest nivel s-a făcut la început comunicarea. Căsniciile reușite se construiesc pe baza unei comunicări deschise și a unei înțelegeri reciproce. Lipsa acestor elemente duce, de obicei, la separare și mai apoi la divorț.

Dominația masculină

Femeile nu suportă, în general, comportamentele despotice. Cum nu suportă ușor nici să le fie subminată demnitatea ori voința. O femeie căreia i se pun interdicții absurde, primitive chiar în unele cazuri, este o femeie căreia i se netezește drumul către solicitarea divorțului.

My title page contents