Influența luminii asupra organismului este foarte mare. Prezența soarelui îmbunătățește sănătatea pielii și a oaselor. Dar cât de importantă este lumina pentru bunăstarea de zi cu zi? Lipsa luminii afectează tot mai mulți oameni: se numește SAD, Sindrom de afecțiune afectivă sau tulburare afectivă sezonieră și, conform studiilor, reprezintă o formă reală de depresie legată de periodicitatea sezonieră.
Această tulburare, care afectează femeile mai mult decât bărbații (proporția pare a fi de 8 la 1), tinde să apară toamna și iarna și apoi dispare odată cu revenirea sezonului cald. Soarele reprezintă viața și beneficiile luminii sunt multe, de la cele pentru corp și până la cele pentru minte.
1. Influența luminii asupra organismului. Dormi bine și te simți activ
Lumina afectează anumite regiuni ale creierului, cum ar fi hipotalamusul, care reglementează producția de serotonină și cortizol, și epifiza, o glandă endocrină care poate afecta ritmul circadian (adică ciclul de somn-trezire) prin producerea de melatonină. Datorită luminii solare, sistemul neuroendocrin urmărește natura ciclică care ne face să ne simțim bine. Și reglementează în mod constant timpurile și mecanismele fiziologice în ceea ce privește starea de spirit, apetitul și somnul.
2. Dorința se trezește
Cu cât petrecem mai multe ore în lumină, cu atât mai mare este dorința sexuală, susține un sondaj efectuat de o echipă de cercetători austrieci aparținând Universității din Graz. O concentrație de 30 nanograme pe milimetru de vitamină D din sânge ar face concentrația de testosteron semnificativ mai mare decât media. Creșterea testosteronului, care coincide cu perioada de primăvară, afectează libidoul, crescând capacitatea de reproducere. Studiile arată că beneficiile sunt, de asemenea, feminine. Datorită luminii solare și a temperaturilor crescute, hormonii responsabili de excitarea sexuală sunt activi.
3. Influența luminii asupra organismului. Oase mai puternice, piele mai sănătoasă
Astăzi petrecem cea mai mare parte a zilelor noastre în interior. Și, din cauza condițiilor de muncă, în multe cazuri nu este posibil să respirăm aer curat sau să ne bucurăm de lumina naturală. Neonul luminează existența noastră zilnică și acest lucru nu este bun pentru sănătatea noastră. 10 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a crește nivelurile de vitamina D, ceea ce este esențial pentru prevenirea bolilor degenerative, cum ar fi osteoporoza și artrita.
4. Creșterea imunității
Soarele nu este neapărat sinonim cu statul la soare. În primul rând, înseamnă îngrijire și atenție pentru sine. Mai ales, atunci când cineva este afectat de tulburări cum ar fi reumatismul și psoriazisul. Soarele activează formarea vitaminei D și contribuie la fixarea calciului, în special la persoanele tinere. Studiile curente au legat creșterea cantității de vitamina D cu reducerea riscului de mortalitate, inclusiv a cancerului, a cărui incidență ar scădea cu 67%. Consecința? Expunerea la soare îmbunătățește funcția imună, astfel că ne vom simți mai puternici și vom putea lupta mai bine cu infecțiile.
5. Influența luminii asupra organismului. Inima în formă
Potrivit cercetărilor, lumina provoacă dilatarea vaselor de sânge. Razele soarelui pătrund mai ușor în țesuturi, care sunt pulverizate cu sânge. Presiunea este redusă, iar eliberarea de oxid nitric contribuie la protejarea sistemului cardiovascular, reducând riscul atacurilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale. Astăzi știm că, spre deosebire de suplimente (deseori ineficiente), lumina soarelui are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Și poate lupta împotriva infecțiilor prin îmbunătățirea sistemului imunitar, grație proprietăților sale antiinflamatorii și al efectului germicid.
6. Începe să zâmbești
Un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Anglia, a arătat că aproximativ 28% din moștenirea noastră genetică variază de la un sezon la altul. De la apariția lor pe planeta Pământ, primele ființe vii au învățat să se orienteze, să caute și să-și construiască existența bazându-se pe soare. Un fapt care rămâne mărturie în calendarele astronomice antice și în lucrări precum piramidele.
De secole, soarele a însemnat supraviețuire, vindecare, energie, ciclul natural al zilei. Când lumina atinge axa intestin-creier, nivelul serotoninei crește în creier și este redus în intestin. Inflamația intestinală este redusă, starea de spirit se îmbunătățește.