Cearta cu un narcisist poate scoate din tine demoni pe care îi țineai ascunși până atunci.

Dragostea și admirația exagerată față de propria persoană, dorința de a fi mereu în centrul atenției, imposibilitatea de a suporta chiar și cea mai blândă critică, sunt în realitate simptomele unei tulburări de personalitate: narcisismul. Ai nevoie de un munte de răbdare pentru a tolera o astfel de persoană. Iar cearta cu un narcisist poate scoate din tine demoni pe care îi țineai ascunși până atunci.

 

De ce este atât de grea cearta cu un narcisist? Pentru că acesta nu va recunoaște în vecii vecilor că a greșit, atunci când chiar a greșit. El o ține pe una și bună, în orice condiții, în orice împrejurări: consideră că este imposibil să fi fost el de vină. Cum să nu o iei razna de nervi, când evidențele nu lasă loc de confuzii sau interpretări?! Și totuși el nu va recunoaște niciodată. De ce? Pentru că părerea de nestrămutat pe care o are despre sine este că e „cel mai”.

Cearta cu un narcisist

Toți cei care cunosc sau intră în contact cu o persoană narcisistă învață foarte repede cât de ușor pot fi jigniți. Este dureros când jignirile vin din partea unui coleg sau prieten narcisist, dar și mai dureros este când un membru al familiei suferă de această tulburare de personalitate. Cum ar trebui să te comporți cu el pentru a evita certurile care pot deveni aproape permanente? Psihologii îți dau o mână de ajutor. Încearcă să le respecți sfaturile și sunt șanse ca situația să se îmbunătățească. Sau măcar să fie mai ușor de suportat….

Nu încerca să îl convingi că a greșit

Nu există argument sau dovadă pe lumea asta care să îl facă pe narcisist să recunoască faptul că poartă vina vreunei greșeli. El are convingerea nestrămutată că este special, că este perfect. Întotdeauna va găsi pe cine să învinovățească pentru propriile și flagrantele greșeli. Nu îți consuma energia încercând să îl faci să recunoască ceva. Iar dacă, totuși, printr-o minune, reușește să își recunoască vina, lucrurile pot lua o întorsătură dramatică. Narcisistul resimte rușinea la un nivel exagerat, este insuportabilă pentru el, ceea ce poate degenera într-o depresie profundă. Pentru el totul se bazează pe sentimente. Oprește-te la timp dacă este o persoană dragă, căreia nu vrei să i se întâmple ceva rău.

Empatizează cu sentimentele lui

Este liniștitor pentru narcisist atunci când demonstrezi că înțelegi și empatizezi cu modul în care se simte. Dar – ai grijă! – nu scoate o vorbă despre tine, despre modul în care situația te face pe tine să te simți. Nu numai că nici măcar nu îl interesează, dar l-ar putea chiar interpreta în mod greșit. Știm, nu este o abordare corectă și sănătoasă, dar pe narcisist asta îl liniștește. Și, în realitate, îl poate ajuta să dezvolte capacitatea de a empatiza. Poate că într-o bună zi o va putea și manifesta, cine știe…

Asumă-ți partea ta de responsabilitate

Narcisiștii au crescut într-o familie în care au fost învinovățiți până s-au devalorizat. Aici este „buba”. De aceea este de preferat ca atunci când ai un conflict cu un narcisist să știi cum să o dregi. Scuzele nu îl satisfac, neapărat. Dar dacă spui „Îmi pare rău. Trebuia să fiu mai atent/ă și să nu procedez așa. Nu am vrut să-ți rănesc sentimentele”, ai șanse mult mai mari să închei… frumos conflictul.

Folosește-l pe „noi”

Dacă persoana narcisistă este chiar partenerul/partenera, de mare efect este să folosești pluralul „noi”. Narcisiștii nu pot accepta vina, dar mulți reacționează bine dacă te incluzi în comportament. De exemplu, imaginează-ți că tocmai v-ați certat, că te-ai apărat, iar acum încercați fiecare să argumentați. Începe prin a fi pozitiv/ă. Spune: „Te iubesc și mă iubești. Ultimul lucru pe care vreau să-l fac este să te rănesc sau să mă cert cu tine. Cred că amândoi suntem vinovați.”

My title page contents