Lapte vegetal. Care e cel mai bun? Laptele pe bază de plante a devenit un aliment din ce în ce mai popular în dieta noastră. În prezent, există diferite branduri și diferite tipuri de lapte vegetal dintre care să alegi: orez, nucă de cocos, migdale sau soia, alune. Fiecare tip de lapte vegetal are propriile caracteristici nutriționale.
Băuturile vegetale, alternative la laptele tipic de vacă, au devenit o necesitate din ce în ce mai prezentă în ultimii ani. Pe de o parte pentru că numărul persoanelor care urmează o dietă bazată pe plante a crescut, pe de altă parte pentru că mai multe studii, de-a lungul timpului, au sfătuit oamenii să nu depășească aportul de lapte de origine animală.
Așadar, care este cel mai bun lapte vegetal? Cele mai bune 6 tipuri de lapte vegetal
1. Lapte de soia
Laptele de soia este cel mai comun lapte vegetal. Are un aport de proteine comparabil cantitativ cu laptele de vacă. În acest sens, acesta este singurul lapte de origine vegetală care poate înlocui 100% laptele de vacă. În plus, este laptele vegetal cu mai puține calorii. Este una dintre cele mai benefice și mai vechi băuturi, originare din China și apoi importate în America și Europa în timpul secolului al XX-lea.
Iată proprietățile sale:
- Este minunat pentru persoanele alergice la lactoză;
- Este cel mai digerabil, deoarece nu are nevoie de enzime pentru a fi digerat;
- Este ideal pentru persoanele cu diabet zaharat: eliberează zaharuri puțin câte puțin, păstrând această componentă în sânge în cel mai bun mod;
- Scade colesterolul datorită compoziției sale pe bază de izoflavone, acizi grași și proteine;
- Are un conținut ridicat de calciu;
- Îmbunătățește circulația și vindecarea;
- Conține potasiu și magneziu, ideale pentru controlul hipertensiunii arteriale;
- Este foarte recomandat femeilor, deoarece ajută în timpul sindromului premenstrual datorită izoflavonelor.
Atenție! Este important ca laptele sau orice băutură din soia, să aibă la bază soia organică.
2. Lapte de migdale
Laptele de migdale este digestiv, previne colesterolul și osteoporoza. Este una dintre cele mai nutritive băuturi. Prin urmare, acest lapte este indicat pentru copiii aflați în creștere și pentru persoanele care au nevoie de un supliment alimentar.
Are gust plăcut și oferă energie dată în principal de zaharurile sale simple, derivate din preparat. Este adesea completat cu fructoză, pentru a-și îmbunătăți impactul glicemic.
De asemenea, laptele de migdale are o cantitate bună de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și tocoferolul. În plus, se remarcă prin contribuția sa de acid oleic și linoleic, doi acizi grași nesaturați. Este sărac în proteine.
Iată proprietățile laptelui de migdale:
- Este minunat pentru persoanele anemice, slabe, care au probleme hepatice sau sunt subnutrite;
- Este bun pentru creier și mușchi datorită conținutului ridicat de potasiu;
- Previne osteoporoza;
- Migdalele ajută la reducerea colesterolului;
- Conținutul său ridicat de fibre este ideal pentru constipație, precum și pentru a ajuta la scăderea riscului de a face cancer de colon;
- Are un conținut ridicat de magneziu, fier, calciu și vitamina E.
3. Lapte de ovăz
Laptele de ovăz este perfect pentru cei care doresc să țină greutatea sub control și să o reducă. Ideal să fie băut dimineața, pentru o porție bună de energie, fără a asimila și grăsimi. Spre deosebire de ceea ce s-a crezut de mult timp, laptele de ovăz conține o cantitate modestă de beta glucani (0,8g/100 ml). O cantitate mult mai mică decât alimentele solide. Beta glucanii contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Totodată, și laptele de ovăz este o băutură cu conținut scăzut de calorii, are cantități bune de acid folic și vitamina E. Nu are colesterol sau lactoză.
Iată și alte proprietăți ale laptelui de ovăz:
- Conținutul său ridicat de fibre întărește sistemul digestiv și oferă sațietate;
- Scade colesterolul și diabetul;
- Este foarte bogat în carbohidrați, oferind, de asemenea, chiar mai multe proteine decât orezul și grâul;
- Are acizi grași esențiali, cum ar fi acidul linoleic, antioxidanții și vitamina E;
- Conținutul său ridicat de beta glucani ajută la reducerea colesterolului și a acizilor biliari din intestin, absorbindu-le și prevenind astfel rămânerea elementelor dăunătoare în organism.
4. Lapte de nuci
Dintre toate tipurile de lapte vegetal, laptele de nuci este indicat în cazurile de diaree. În plus, s-a dovedit a fi băutura cu cel mai mare conținut de antioxidanți, astfel că în Statele Unite ale Americii este din ce în ce mai utilizat.
Alte proprietăți ale laptelui de nuci:
- Previne bolile cardiovasculare și diabetul;
- Conform mai multor studii, conține mai mulți antioxidanți decât alte alimente cum ar fi portocale, spanac, morcovi sau roșii;
- Are o combinație fantastică de vitamina E, acizi grași, Omega 3 și Omega 6, polifenoli și oligoelemente, seleniu, cupru, zinc și magneziu, ideal pentru sănătatea întregii familii.
5. Lapte de orez
Laptele de orez nu trebuie confundat cu „apa de orez”, cea folosită pentru problemele legate de diaree. Acest lapte este produs prin boabe de orez proaspete, măcinate, fierte și apoi fermentate. Avantajul imediat al laptelui de orez, pe lângă absența lactozei, este gustul său extrem de plăcut, dulce, lejer și nu conține gluten. Practic, este mai gustos decât alte tipuri de lapte vegetal. Laptele de orez este, de fapt, folosit în patiserie și în prepararea de rețete potrivite pentru micul dejun.
Acest tip de lapte vegetal este indicat și pentru cei care trebuie să urmeze o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în grăsimi nesaturate. Are mai puține calorii decât laptele de soia și laptele de migdale, și este foarte nutritiv. De asemenea, conține: săruri minerale, vitaminele A, B, D și fibre.
Cu toate acestea, cei care au un indice glicemic ridicat sau cei care suferă de diabet, obezitate sau au o intoleranță redusă la carbohidrați ar trebui să-l evite. Acest tip de lapte abundă în zaharuri simple și ar fi de preferat să se aleagă un lapte de orez cu conținut redus de zahăr și cu o formulă îmbogățită. În caz contrar, acest lapte ar fi sărac în calciu, proteine și vitaminele A, D și B12.
Este foarte ușor de digerat, precum și de a fi relaxant. Conține triptofan și vitamine B, substanțe sunt foarte potrivite pentru obținerea energiei și a echilibrului sistemului nervos.
Are proprietăți purificatoare și relaxante.
6. Lapte de cocos
În cazul laptelui de cocos, situația este puțin specială: există diferite tipuri de lapte de cocos și toate sunt diferite. Principala diferență constă în procentul de grăsime:
- între 5% și 7% în așa-numitul lapte de cocos cu conținut scăzut de grăsimi, disponibil la supermarket;
- până la 20%-22% pentru laptele de cocos gras, disponibil în schimb în magazinele diferitelor etnii, de obicei conținute în cutii.
În cazul laptelui de cocos cu conținut scăzut de grăsimi, nu a fost semnalată prezența lactozei sau a colesterolului, iar impactul său glicemic poate varia (unele tipuri de lapte de cocos cu conținut scăzut de grăsimi au mai mult zahăr, altele mai puțin). Laptele de cocos gras este folosit în rețetele asiatice. Consumul său trebuie să fie moderat, deoarece are o cantitate mare de grăsimi saturate și un aport caloric important.
Laptele de cocos pe care îl găsim în supermarket are de obicei o cantitate mai mare de fibre, în comparație cu alte tipuri de lapte de origine vegetală. În acest sens, are o putere mai mare de sațietate.