În cele ce urmează, vei afla 5 lucruri despre cușcuș, pe care poate nu le știi și proprietățile acestuia – Mulți oameni confundă cușcușul cu quinoa, deoarece sunt oarecum asemănătoare vizual. Cu toate acestea, în timp ce quinoa este o cereală antică fără gluten, cușcușul conține de fapt gluten și nu este de obicei vândut sub formă de cereale integrale.
Cușcușul nu conține colesterol, poate fi fără gluten și este bun pentru toată lumea.
Dar ce este cușcușul?
Couscous sau cușcuș, varianta românească, este un fel de mâncare tipic din Africa de Nord, prezent în bucătăriile din Maroc, Algeria, Tunisia, Mauritania și Libia, iar de-a lungul timpului a ajuns și în multe locuri din Europa.
Mai exact, cușcușul este o pastă făcută din făină de grâu amestecată cu apă. Făina de griș este extrem de bogată în gluten și o făină obișnuită folosită la prepararea pastelor, deoarece creează tăiței fermi și nu este la fel de lipicioasă ca multe alte făinuri.
De asemenea, trebuie să știi că pentru prepararea cușcușului se folosește făină din grâu dur. A doua specie de grâu cea mai cultivată după grâul comun, grâul dur, este adesea denumită „grâu pentru paste” sau „grâu de macaroane”.
Interesant este și faptul că grâul dur este destul de bogat în proteine. De asemenea, conține cu aproximativ 3% mai mult gluten extractibil („umed”) decât grâul obișnuit, care este utilizat pentru a face majoritatea produselor de panificație.
În concluzie, cușcușuș este un aliment prețios și sănătos, care se potrivește perfect cu legumele, peștele și carnea. Mai mult decât atât: unele rețete îl prezintă chiar și într-o versiune dulce. Dar, de ce este atât de apreciat cușcușul?
Iată 5 lucruri despre cușcuș, pe care poate nu le știi:
1. Cușcușul este bun pentru tine, deoarece nu conține colesterol
Cușcușul este un aliment cu conținut scăzut de colesterol, dar care conține 3,6 g de proteine pentru fiecare 100 de calorii. 100 de grame de cușcuș sunt echivalente cu aproximativ 110 calorii, jumătate din caloriile pastelor obișnuite și ale orezului.
În plus, cușcușul conține o doză considerabilă de seleniu; o singură porție de cușcuș acoperă jumătate din necesarul zilnic recomandat.
2. Cușcușul are gluten, dar…
Cușcușuș poate fi găsit într-o versiune fără gluten cu porumb, dar și cu năut, linte și mazăre, cum ar fi cele de Martino (Italia), din 1904. Aceste variante nu doar că nu conțin gluten, dar sunt și fără colesterol.
3. Gătit bine, cușcușul este delicios. Iată câteva reguli de care să ții cont:
Cușcușul este servit la masă la temperatura camerei; nu trebuie să fie deosebit de cald sau deosebit de rece. Poate fi preparat din grâu dur sau poate fi folosit cel mai simplu și mai rapid în varianta prefiert.
Pentru a pregăti un cușcuș excelent folosind cel prefiert, trebuie avut în vedere faptul că proporția dintre cușcuș și apă trebuie să fie 1:1. Cușcușul nu trebuie inundat cu apă fierbinte, ci trebuie doar ușor acoperit și lăsat să absoarbă cu o cârpă așezată pe marginea recipientului.
Apa caldă folosită poate fi aromatizată după preferințele noastre, dar mai presus de toate trebuie să fie sărată, altfel nu vom putea spori aroma cușcușului nostru.
Odată ce apa a fost absorbită, cușcușul trebuie separat cu o furculiță sau cu degetele. Trebuie să fie bine divizat și nu trebuie să rămână cocoloașe.
O altă regulă fundamentală: cușcușul nu trebuie încărcat cu condimente; acestea au rolul de a spori gustul cușcușului, nu de a-l acoperi total.
4. Unul dintre cele mai importante 5 lucruri despre cușcuș: Cușcușul este, de asemenea, bun pentru persoanele în vârstă
Mâncarea sănătoasă este esențială pentru a rămâne sănătos, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Este din ce în ce mai dificil să fie oferită o dietă variată și bogată persoanelor în vârstă, care trebuie să fie atente la ce produse alimentare consumă. De aceea, cușcușul vine în ajutorul persoanelor în vârstă, deoarece este un aliment complet, variat și sănătos. Schimbările fiziologice care apar la bătrânețe nu ar trebui să sperie pe nimeni, ci doar să sporească atenția asupra nevoilor vârstei: încetinirea metabolismului; stil de viață mai sedentar; probleme digestive.
Cușcușul este ușor, delicat și cu conținut scăzut de calorii. Compoziția sa îl face un aliment foarte digerabil și, de asemenea, ușor de mestecat. Versatilitatea sa permite o dietă variată, bogată și plină de arome.
5. Știai că și Italia este un producător de cușcuș? Ba chiar al unuia de calitate.
Cușcușul este un produs adesea legat de țări exotice, dar în Italia există o companie lider în lume care produce cușcuș și se află în Molise. Martino (amintit mai sus) este primul producător absolut de cușcuș italian, 100% Made in Italy.
Care sunt proprietățile nutriționale ale cușcușului?
Există o cantitate decentă de nutrienți găsiți într-o singură porție de cușcuș, oarecum similar cu profilul orezului brun și cu cel al quinoa,
O ceașcă de cușcuș gătit (aproximativ 157 grame) conține aproximativ:
- 176 calorii
- 36,5 grame de carbohidrați
- 5,9 grame de proteine
- 0,3 grame de grăsime
- 2,2 grame de fibre
- 43,2 micrograme seleniu (62% DV)
- 1,5 miligrame de niacină / vitamina B3 (8% DV)
- 0,1 miligrame tiamină / vitamina B1 (7% DV)
- 0,1 miligrame de mangan (7% DV)
- 23,5 micrograme de acid folic (6% DV)
- 0,6 miligrame acid pantotenic / vitamina B5 (6% DV)
- 0,1 miligrame de vitamina B6 (4% DV)
- 0,6 miligrame de fier (3% DV)
- 12,6 miligrame de magneziu (3% DV)
- 34,5 miligrame de fosfor (3% DV)
- 0,4 miligrame de zinc (3% DV)
- 0,1 miligrame de cupru (3% DV)
- 34,5 miligrame de fosfor (3% DV)