Cafeaua turcească: patrimoniu UNESCO. Ce este, care îi sunt originile și cum se prepară cafeaua turcească? Un tovarăș fidel al zilelor noastre, cafeaua nu este doar o băutură plăcută, care ne ajută să ne trezim dimineața și să rămânem mai concentrați, ci reprezintă și un moment de pauză și de socializare. De această dată însă, protagonistul acestui articol este cafeaua turcească. Un preparat străvechi, plin de semnificație, în care gesturile lente pe care le necesită realizarea acestei băuturi sunt maeștrii.
Să aflăm împreună ce este cafeaua turcească, originile ei și cum se prepară!
Cafeaua turcească: ce este și cum se face?
„Cafeaua turcească” se referă la un mod de preparare a cafelei care este răspândit în special în Orientul Mijlociu. Este de fapt o cafea nefiltrată, făcută folosind un instrument caracteristic numit cezve sau ibrik, și boabe de cafea Arabica foarte fin măcinate. Rezultatul este o băutură cu o consistență mai groasă decât espresso-ul și o aromă profundă și puternică. Pe lângă caracteristicile sale organoleptice, particularitatea cafelei turcești o reprezintă faptul că este o practică care reunește valori și tradiții. Aceasta joacă un rol foarte important în cultura turcă.
Originile cafelei turcești, de la Imperiul Otoman la UNSECO
Pentru a descoperi originile cafelei turcești trebuie să ne întoarcem în secolul al XVI-lea. Mai exact la domnia sultanului Imperiului Otoman Soliman Magnificul. Atunci, conform legendei, cafeaua a fost introdusă din Yemen în palatul sultanului de către un guvernator care a călătorit în această regiune. După nașterea primei cafenele, care avea să fie construită în 1554 la Istanbul, cafeaua s-a răspândit foarte mult în Imperiul Otoman. Mai târziu, cafeaua s-a răspândit și în Europa de Vest.
Cafeaua turcească este una dintre cele mai vechi metode de preparare a cafelei astăzi. Simbol al ospitalității, prieteniei și convivialității, cunoștințele, practicile și gesturile legate de aceasta sunt transmise în cadrul familiilor. Această băutură joacă un rol crucial în ocaziile sociale. În trecut, de exemplu, în Anatolia a fost folosită ca instrument pentru a pune capăt disputelor, în timp ce astăzi are încă o funcție importantă cu ocazia ritualurilor de nuntă. Când familia mirelui vizitează casa miresei înainte de nuntă, în general este tradițional ca femeia să pregătească o cafea bună, dar nu numai. Ar fi obișnuit, de fapt, ca viitoarea soție să pună sare în cafeaua viitorului soț, care ar trebui să o bea apoi fără să clipească!
O altă mărturie a funcției pe care cafeaua o joacă în cultura turcă este faptul că, în 2013, acest preparat a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.
Cafea turcească: cum se prepară?
Așa cum poate știi deja, cafeaua turcească este preparată în cezve, numit și ibrik. Un fel de „cratiță” făcută în mod tradițional din cupru sau alamă, cu gură de scurgere și mâner lung.
Pentru a obține o cafea turcească bună este esențial să se folosească cafea măcinată fin. Aceasta trebuie să fie mult mai fină decât este necesar pentru un espresso.
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a face o cafea turcească bună:
Torni apa și cafeaua în cezve (un raport de 1:10, adică 1 gram de cafea la 10 grame de apă). Pentru moment nu amesteci.
Așezi cezve pe aragaz la foc mic și, când amestecul este ușor încălzit, amesteci încet.
De îndată ce cafeaua atinge punctul de fierbere, iei ibrik-ul de pe foc.
Folosind o lingură, iei o parte din spuma care s-a format și o torni în ceașca în care vei servi cafeaua.
În acest moment, trebuie să pui din nou ibricul pe aragaz pentru a aduce cafeaua înapoi la fierbere. Când ajunge la punctul de fierbere, pur și simplu iei ibricul de pe foc și torni cafeaua în ceașcă.
În acest moment, va trebui să aștepți puțin înainte de a o bea pentru a da timp zațului de cafea să se așeze pe fundul ceștii.
Cafea turcească preparată la nisip
Deși astăzi, este în general preparată pe aragaz, în mod tradițional cafeaua turcească se făcea pe nisip. Acest sistem implică păstrarea ibrik-ului pe o farfurie acoperită cu nisip fierbinte. Metodă care va permite să controlezi mai bine temperatura și să încălzești treptat vasul.
Cum se bea și se servește cafeaua turcească?
De obicei, cafeaua este servită în cești puțin mai mari decât cele pe care le folosim pentru espresso și însoțită de dulciuri tradiționale turcești, numite lokum. De asemenea, băutura poate fi îmbogățită și cu zahăr și condimente, în special cardamom și scorțișoară. Zahărul se adaugă de obicei înainte de a pune ibricul pe aragaz.
Un alt aspect interesant legat de momentul în care bei cafea: știai că zațul este folosit în mod tradițional pentru a citi (ghici) viitorul?
Ți-au plăcut informațiile despre cafeaua turcească? Ce zici, încerci să prepari și tu una?