Senna: o plantă cu beneficii pentru piele și intestine

Senna: o plantă cu beneficii pentru piele și intestine. Senna, în special frunzele sale, este bine cunoscută pentru proprietățile sale laxative, dar există mult mai multe lucruri de știut despre beneficiile sennei; aceasta are, de asemenea, proprietăți purificatoare, este de ajutor împotriva hemoroizilor și are capacitatea de a reduce retenția de apă.

Senna este o plantă erbacee sau arbust mic, aparținând familiei Fabaceae. Poate ajunge la o înălțime de un metru și jumătate și are frunze verzi gălbui, în timp ce florile sunt galbene și adunate în inflorescențe mici. Fructele, pe de altă parte, sunt de culoare neagră și prezintă o formă plată, alungită. De la această plantă se folosesc de obicei frunzele și florile uscate; pot fi găsite în terenuri și păduri necultivate.

Să descoperim caracteristicile, proprietățile, beneficiile pentru intestin și contraindicațiile acestei plante, care cer o atenție deosebită!

Beneficiile și proprietățile sennei

Din Evul Mediu, această plantă a fost folosită cu diverse aplicații, constipația fiind principala condiție împotriva căreia această plantă este eficientă. Frunzele acestei plante sunt consumate de obicei sub formă de infuzie. Studiile au dovedit că este un remediu foarte recomandat pentru a combate rapid constipația, contribuind indirect la rezolvarea altor probleme, cum ar fi hemoroizii.

Această plantă are mai multe proprietăți care pot fi exploatate pentru corpul nostru și, în special, pentru bunăstarea intestinului. Printre cele mai importante, de fapt, se numără proprietățile laxative, antihelmintice și febrifuge. Cel mai des, această plantă este utilizată pentru combaterea episoadelor de constipație, hemoroizi, fisuri anale și pentru a elimina din tractul intestinal agenții de contrast care sunt utilizați în general pentru examinările radiologice. De asemenea, conține multe vitamine, minerale și ingrediente active.

Ceaiul de senna are acțiune antihemoroidală, antiemetică, antimicrobiană, astringentă, laxativă, purgativă, carminativă și spasmolitică.

Iată câteva beneficii ale ceaiului de senna:

1. Este foarte laxativ

Infuzia cu senna poate trata constipația cu mare eficacitate pe termen foarte scurt. Însă, aceasta trebuie să fie o soluție punctuală, nu un produs care să fie utilizat în mod repetat.

2. Ajută la prevenirea și tratarea hemoroizilor

Ceaiul de senna ajută la reducerea inflamației și a vindecării rapide a fisurilor anale, dar și a hemoroizilor, datorită efectelor sale laxative.

3. Anti-inflamator

În mod tradițional, ceaiul de senna a fost utilizat pentru o mare varietate de afecțiuni inflamatorii, inclusiv dureri de cap, febră și inflamație a articulațiilor și țesuturilor.

4. Are proprietăți purificatoare

Printre beneficiile sennei se numără și efectul său purificator. O infuzie de frunze senna este ideală pentru detoxifierea organismului. Acesta este unul dintre motivele pentru care această plantă a fost folosită și ca agent de slăbire, deși trebuie să fii foarte precaut în utilizarea sa în acest scop.

5. Anti-cancerigen

Antioxidanții prezenți în frunzele de senna ajută la reducerea bolilor cronice în organism prin neutralizarea radicalilor liberi, înainte ca aceștia să provoace stres oxidativ, boli cronice și chiar cancer, în special cancer de colon.

Senna: Contraindicații și posibile efecte secundare

Proprietățile și beneficiile sennei sunt clare, dar, de asemenea, trebuie știut că această plantă are și unele contraindicații. Senna poate avea efecte negative asupra sănătății, dacă nu ții cont de acestea. Din acest motiv, ar trebui să acorzi mare atenție înainte de a utiliza planta senna.

De exemplu, prezența anumitor ingrediente active, inclusiv antrachinone, poate provoca iritații localizate în mucoasa intestinală. Din acest motiv, senna este contraindicată în cazul în care suferi de sindromul intestinului iritabil, obstrucții intestinale, constipație cronică, iritație intestinală, dureri abdominale, apendicită, boala Crohn, stenoză rectală și constipație spastică.

De asemenea, nu este recomandată a fi administrată sub nicio formă copiilor sub doisprezece ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, se recomandă să nu se utilizeze această plantă pentru perioade lungi de timp, și numai în cazurile în care constipația este ocazională. În orice caz, înainte de a continua utilizarea, este recomandabil să ceri sfatul unui medic sau al unui specialist.

Sarcina și alăptarea

O femeie gravidă nu trebuie să consume ceai sau infuzie cu frunze senna, deoarece această plantă stimulează mușchii netezi și ar putea provoca contracții premature, cu risc de avort spontan.

Femeile care alăptează ar trebui, de asemenea, să evite consumarea acestei plante pentru efectul laxativ asupra sistemului digestiv al copilului. Acest lucru ar prezenta o serie de complicații inutile.

Consum prea mare de energie

Nu se recomandă consumarea acestei plante pentru mai mult de două săptămâni; poate duce la reacții adverse grave, cum sunt complicațiile hepatice, cardiace sau intestinale.

Pierdere în greutate

Există mulți oameni care apelează la planta senna pentru a slăbi. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea acestei plante în acest scop, din cauza impactului său imprecis și ineficient asupra metabolismului.

Pentru a pierde în greutate, cea mai eficientă metodă este întotdeauna urmarea unei diete echilibrate, bogată în alimente precum legume, fructe și leguminoase și departe de produsele industriale.

Probleme digestive

Frunzele de senna pot provoca tulburări gastrointestinale, cum ar fi diaree, în caz de suprasolicitare. Consumul său este, de asemenea, contraindicat în caz de probleme digestive, ulcere etc.

Persoanele care suferă de alergii

Există persoane care au prezentat reacții alergice la planta senna. Prin urmare, atunci când se consumă pentru prima dată o infuzie de frunze senna, aceasta trebuie să fie în cantități mici și să se facă treptat. În acest fel, se poate observa dacă există unele reacții alergice.

 

Concluzie: Proprietățile și beneficiile sennei trebuie să fie cunoscute, pentru a profita la maximum de această plantă pentru sănătate. Și, așa cum am menționat deja, atenție la contraindicațiile acestei plante!

My title page contents