Beneficiile oferite de dovleac, leguma vedetă a toamnei

Beneficiile oferite de dovleac, leguma vedetă a toamnei

Descoperă și tu beneficiile oferite de dovleac! Dacă luna octombrie ar avea o formă și o culoare, acea formă ar fi definită doar printr-un cuvânt: dovleac. Evident, dovleacul ne amintește și de petrecerea de la sfârșitul lunii, Halloween-ul. Pe scurt, dovleacul este leguma de toamnă prin excelență.

Termenul „dovleac” identifică diverse legume din familia Cucurbitacee, la fel ca dovleceii, castraveții, pepenele verde și pepenele galben.

Printre proprietățile acestuia să amintim, de exemplu, că nu îngrașă, îmbunătățește circulația și tranzitul intestinal, împiedică retenția de apă și poate chiar ajuta la vindecarea anxietății și a insomniei. Dovleacul este un aliment cu conținut scăzut de calorii (doar 18 kcal la 100 de grame), dar foarte hrănitor. Are o puternică acțiune diuretică și calmantă.

Proprietățile și beneficiile oferite de dovleac.

Este foarte bogat în apă (94 grame per kilogram de produs) și sărac în zahăr; atât de mult încât poate fi folosit ca element pentru a fi complet inclus în diete, deoarece este foarte digerabil și pentru că stimulează diureza;

Conține mult caroten: substanța pe care organismul o folosește pentru a produce vitamina A, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare;

Ajută la reducerea colesterolului: protejează inima și arterele. Semințele sunt bogate în acizi grași esențiali, acizi linoleici și alfa-linoleici – respectiv Omega-6 și Omega-3, o grăsime bună care ajută la scăderea colesterolului din sânge, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației.

Pe lângă vitamina A, dovleacul conține și vitaminele C și B1, împreună cu multe minerale, inclusiv calciu, fosfor, sodiu și potasiu. Conține, totodată, aminoacizi și un număr mare de fibre care îmbunătățesc tranzitul intestinal, reechilibrând flora. Datorită vitaminei C, dovleacul ajută la vindecarea rănilor, ameliorează durerile articulare, reduce efectele negative ale stresului și previne bolile degenerative.

Proprietăți diuretice și sedative: de fapt, semințele conțin o substanță utilă în prevenirea disfuncțiilor și a tulburărilor tractului urinar (protejează și prostata). În unele preparate, dovleacul este de fapt un ingredient important în lupta împotriva cistitei.

De asemenea, conține flavonide, care luptă împotriva radicalilor liberi de oxigen, menținând celulele mai tinere.

Beneficiile dovleacului între cosmetică și gătit

Dovleacul a recunoscut proprietăți utile și în domeniul cosmetic. Prieten al pielii, dovleacul este un ingredient folosit adesea pentru a prepara măști de față hrănitoare. Pulpa sa este capabilă să calmeze inflamațiile pielii și este utilizată în cremele recomandate a fi folosite toamna. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, foarte populare, nu numai pentru gustul lor plăcut, ci și pentru proprietățile lor nutritive. Din semințe se obține și un ulei care este util nu numai în bucătărie, ci și în produse cosmetice.

Recomandat moderat în dietele cu conținut scăzut de calorii dar, cu toate acestea, poate fi introdus în mesele gătite într-un mod simplu pentru a profita la maximum de proprietățile sale și de un conținut ridicat de vitamine. Sărac in calorii, dar în mod natural bogat în fibre, dovleacul este o legumă cu calități antioxidante. Gustul său ușor dulce, dar și textura sa bogată și moale fac dovleacul un aliment foarte versatil. Dovleacul poate fi folosit în multe rețete, consumându-l în multe variante gustoase, de la aperitive la deserturi, în combinație cu alte fructe de sezon, cum ar fi castane, rodii, smochine. Poți folosi dovleac la supe, plăcinte, shake-uri, copt la cuptor, prăjituri, fursecuri etc.

 

 

 

My title page contents