Beneficiile și contraindicațiile gutuilor. Gutuia este un fruct care nu este atât de cunoscut și îndrăgit de toată lumea din cauza gustului astringent, dar se mândrește cu numeroase beneficii pentru sănătate. Să le aflăm pe cele principale și să vedem contraindicațiile. Gutuia este un fruct de origine antică care datează din vremea grecilor, romanilor și a babilonienilor. Originar din est, gutuia s-a răspândit apoi în zona mediteraneeană.
Deci, să aflăm mai multe despre gutui, descoperind beneficiile și contraindicațiile acestui fruct.
Valorile nutriționale ale gutuilor
Gutuia, ca multe alte fructe, este bogată în apă și fibre, în timp ce are un conținut foarte scăzut de grăsimi și proteine. Gutuile conțin 60 kcal la 100 de grame de produs. Celelalte proprietăți nutriționale ale fructului sunt: 15 grame de carbohidrați, 0,4 gr. de proteine și 0,1 gr. de grăsimi.
Printre fibrele prezente în gutui, este bine reprezentată pectina, o fibră dietetică solubilă, cu proprietăți gelatinizante, stabilizatoare și îngroșătoare care, datorită acestor calități, ajută la menținerea sub control a valorilor glicemiei și colesterolului. Din punct de vedere al micronutrienților, pe de altă parte, gutuiul conține unele minerale, inclusiv potasiu și fosfor, și unele vitamine, în special vitamina C și unele vitamine B.
Să descoperim beneficiile și contraindicațiile gutuilor:
Beneficiile gutuilor
Gutuia este un fruct ferm, cu o aromă caracteristică, unică. Datorită cantității mari de taninuri, pectine și mucilagii, acest aliment este capabil să ofere numeroase beneficii pentru sănătate celor care îl consumă.
Proprietățile tonico-astringente ale gutuilor sunt utile pentru reducerea semnificativă a problemelor de peristaltism intestinal.
Printre beneficiile acestui fruct de toamnă amintim și de cele anti-îmbătrânire. Mucilagiul prezent în semințe este de fapt util pentru încetinirea îmbătrânirii celulelor și contracararea formării ridurilor.
De asemenea, acest fruct este capabil să reducă inflamația într-un mod complet natural. Datorită proprietăților lor antibacteriene, gutuiul este capabil să lupte împotriva infecțiilor tractului respirator superior.
De asemenea, utilizarea decoctului de gutui pentru a face gargară este o modalitate excelentă de a reduce problema durerilor în gât și a tusei. În general, consumul acestui decoct este, de asemenea, o modalitate excelentă de a ameliora simptomele răcelii.
Contraindicații ale consumului de gutui
Gutui nu are contraindicații speciale. Cu toate acestea, frunzele de gutui sunt toxice, deoarece conțin amigdalină (vitamina B 17).
Pentru a evita problemele, este bine să consumi gutuile sub formă fiartă. Acest sfat este valabil în special pentru femeile însărcinate care vor evita riscul de toxoplasmoză în acest fel.