Pentru a fi sănătoși, în hrana noastră trebuie să includem alimente care cresc imunitatea. Sistemul imunitar este format din celule, molecule și organe care au scopul specific de a ne apăra de agresiunile externe: diferite tipuri de polen, virusuri, bacterii și multe altele. Iar noi trebuie să ajutăm sistemul imunitar pornind de la mâncare.
Gripe, răceli, bronșită și tuse. În loc de medicamente, poți apela la alimente care cresc imunitatea.
De regulă, la începutul toamnei auzim vorbindu-se doar despre vitamina C pentru a stimula sistemul imunitar. Dar, în afară de portocale și lămâi, există totuși alte câteva alimente care au substanțe stimulante pentru sistemul imunitar.
Citricele, varza și mierea au fost întotdeauna celebre pentru puterea lor de a crește imunitatea organismului. În timp ce altele sunt noi, cum ar fi ciocolata, usturoiul și ciupercile
Legume: sunt excelente cele amare, pentru proprietățile lor purificatoare (cicoare, păpădie) și perfecte cele de culoare portocalie sau roșie (morcovi, dovleac, sfeclă), bogate în beta-caroten. Acestea ajută la creșterea numărului de celule care combat infecțiile și contribuie la eliminarea radicalilor liberi. Varza și conopida sunt, de asemenea, foarte importante pentru acțiunea lor anticancer. De asemenea, roșii și ardei, utile pentru vitamina C și polifenoli, consumate crude, în salate.
Miere: aliat excelent pentru sănătate. Conține substanțe cu acțiune bactericidă ridicată și acționează ca un antibiotic natural. Odată cu instalarea primelor răceli, o linguriță de miere dimineața, dizolvată în lapte, ceai sau cafea sau întinsă pe pâine, ajută la dezinfectarea tractului respirator superior, prevenind și combătând tusea, răceala și durerile în gât.
Fructe: în special, cele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, care ajută sistemul imunitar să ne protejeze de boli, precum și să întărească organismul, promovând absorbția fierului conținut în alimentele vegetale. Iar strugurii roșii și bananele bogate în potasiu întăresc și oasele.
Leguminoase: bogate în fier. Lintea, fasolea, năutul și mazărea trebuie consumate în fiecare zi, bine gătite pentru a fi mai bine tolerate de intestin, și cu coajă, unde sunt concentrate substanțele anticancer. Soia este excelentă prin bogăția de fitoestrogeni se apără de tumorile de sân și uter.
Condimente: piper negru, ghimbir, cuișoare și scorțișoară, toate reactivează metabolismul și facilitează eliminarea deșeurilor.
Alimente care întăresc imunitatea. Cele mai bune 10 alimente pentru sănătatea sistemului imunitar
1. Ciuperci
Ciupercile sunt foarte bogate în seleniu și beta-glucan, un mineral și moleculă complexă care stimulează activitatea globulelor albe din sânge, primele responsabile de apărările imune.
2. Usturoiul
Usturoiul conține alicină – pe care o eliberează când este zdrobit – și are efecte antibiotice puternice, antimicrobiene și antifungice. Unele cercetări arată că cei care consumă usturoi zilnic suferă de răceli sezoniere cu 46% mai puțin decât cei care nu consumă deloc usturoi și se vindecă mai repede.
3. Pește
În special somonul proaspăt, deoarece conține niveluri ridicate de vitamina D. Studiile științifice arată că cei cu un nivel foarte scăzut de vitamina D, au 40% mai multe șanse de a suferi de infecții respiratorii. Ouăle, laptele și derivații, dar și legumele cu frunze verzi sunt foarte bogate în vitamina D.
4. Ceai negru
Cercetările efectuate la Universitatea Harvard au arătat că 5 căni de ceai negru pe zi măresc de 4 ori „puterea” sistemului nostru imunitar. Aceasta datorită teaninei, un aminoacid conținut în principal în ceaiul negru. Ceaiul verde este de asemenea recomandat, deoarece este foarte activ împotriva radicalilor liberi, datorită catechinelor pe care le conține.
5. Culturi vii
Fermenți vii prezenți în iaurt cu probiotice. Cercetările efectuate la Universitatea din Viena confirmă acest lucru: apărările imune se dezvoltă doar cu un intestin sănătos. Așadar, avem undă verde să consumăm fermenții lactici, precum și alimentele care îi conțin în cantități mari. Verifică întotdeauna dacă pe iaurt este specificat „cu fermenți lactici vii”!
6. Ciocolata
Conform Jurnalului Britanic de Nutriție (British Journal of Nutrition), ciocolata neagră, cu cantități mari de cacao conținute în ea, stimulează limfocitele T helper, care îmbunătățesc adaptarea corpului nostru la infecții. Prin urmare, ciocolata neagră nu ar trebui să lipsească niciodată din dietele noastre.
7. Migdale – printre acele alimente care întăresc imunitatea
Migdalele, dar și semințele de floarea soarelui și germenii de grâu sunt foarte bogate în vitamina E, cu proprietăți antioxidante excelente, ce ajută la reducerea sensibilității la bolile specifice sezonului rece.
8. Căpșuni și ardei – două alimente care cresc imunitatea
Căpșunele și ardeii – conținutul lor în vitamina C, antioxidant și imunostimulant, este mai mare decât cel al celebrelor portocale.
9. Cartofi dulci și dovleci
Cartofii dulci și dovlecii sunt foarte buni și conțin doze mari de beta-caroten, precursor al vitaminei A, care stimulează activitatea sistemului imunitar.
10. Drojdia de bere proaspătă, germenii de grâu, ceapa și varza
Ce au în comun drojdia de bere proaspătă, germenii de grâu, ceapa și varza? Sunt bogate în fier, zinc și seleniu, o combinație de minerale care stimulează sistemul imunitar. Stridiile sunt, de asemenea, foarte bogate, pentru cine le acceptă gustul.