Te lupți cu acneea? Atunci trebuie să știi că există alimente și obiceiuri care accentuează acneea. Pe lângă moștenirea genetică și tipul de piele, dieta poate provoca acneea. Află ce alimente pot accentua această neplăcere a pielii, dar și ce obiceiuri trebuie să eviți, și evită-le pe cât e cu putință!
Coșurile tipice perioadei adolescenței ne pot însoți și până la vârsta adultă având la bază o serie de factori. Pe lângă predispoziția genetică sau tipul de piele, o dietă incorectă poate promova imperfecțiunile. Care sunt alimentele care agravează acneea?
De ce apare acneea?
O dietă care este prea bogată în grăsimi și alimente bogate în amidon poate agrava simptomele acneei. Producția excesivă de sebum împreună cu celulele moarte, pot provoca blocarea porilor, și deci apariția coșurilor.
Pe lângă dietă, alți factori care declanșează acneea sunt:
- Modificări hormonale;
- Medicamente;
- Unele produse cosmetice;
- Stres.
Alimente și obiceiuri care accentuează acneea
Da, unele alimente au „capacitatea” de a agrava acneea! Prin urmare, dacă și tu ai de-a face cu această situație, încearcă să le elimini sau să reduci pe cât posibil consumul acestora.
1. Ciocolată
Ciocolata printre alimentele care agraveaza acneea. Este adevărat că ciocolata oferă mai multe beneficii, dar uneori este vinovată și de apariția coșurilor. Dacă îți e greu să-ți înfrânezi această poftă, atunci alege să consumi ciocolată pură, fără alte adaosuri. De fapt, în cazul ciocolatei, conținutul de grăsimi este cel care creează probleme. Dacă, pe de altă parte, vrei ceva de ronțăit, dar mai puțin dulce, încearcă să-ți potolești foamea cu o mână de nuci sau migdale.
2. Pâine albă
Pâinea albă este un dușman al sănătății și pielii noastre în general. Făina rafinată din care este făcută se transformă în zahăr în timpul digestiei. Chiar dacă nu ai probleme cu tolerarea glutenului, dacă vrei să ai un ten ca de porțelan, ar trebui să nu mai consumi toate tipurile de alimente care conțin făină albă (paste, pizza, biscuiți etc.).
3. Mâncăruri picante
Mâncărurile și sosurile iuți, de asemenea accentuează acneea. Deși sunt considerate bune pentru arderea grăsimilor, deoarece ridică temperatura corpului, alimentele picante sunt unul dintre alimentele care agravează acneea și erupțiile cutanate. Evident că poți consuma din când în când și preparate iuți, dar nu exagera cu condimente sau mâncăruri picante dacă te lupți cu un ten acneic.
4. Produse lactate
În special brânza și laptele sunt două alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă ești predispus la acnee. Aceasta deoarece, produsele lactate necesită timp pentru a fi digerate și adesea provoacă inflamații. Unul dintre simptomele intoleranței sau dificultății de digerare a lactozei este senzația de „greutate” după consumarea unui produs lactat de genul celor amintite mai sus. Încearcă variantele degresate sau fără lactoză și observă în timp modificările pielii.
5. Alte alimente care agravează acneea: citrice
În cazul multora dintre noi, consumul de portocale, mandarine sau lămâi agravează starea pielii și crește producția de sebum. Deși sunt benefice pentru organism și sistemul imunitar, ar fi bine să le eviți pentru o perioadă, atunci când ai probleme cu tenul.
6. Băuturi alcoolice
Alcoolul nu este un bun aliat pentru sănătatea pielii. Consumul de băuturi alcoolice poate duce la inflamație, pori înfundați, coșuri și îmbătrânire prematură. Motivul îl constituie faptul că alcoolul este digerat sub formă de zahăr și decompensează nivelul de glucoză.
7. Alimente prăjite
Atunci când consumăm prăjeli sau unele alimente precum chipsurile, nivelul de grăsime din corpul nostru crește și odată cu acesta și producția de sebum. Este de evitat, în special, consumul de cartofi prăjiți fierbinți, deoarece temperaturile ridicate favorizează producția de sebum.
8. Unt de arahide
În timp ce fructele oleaginoase în general nu sunt dăunătoare pentru sănătatea ta, în cazul untului de arahide, problema este modul în care este preparat. Acesta conține mult zahăr și lapte și, prin urmare, nu este bun pentru piele dacă suferi de acnee. În ciuda faptului că este foarte hrănitor, oferă prea multă grăsime și, prin urmare, trebuie evitat.
9. Pizza
Trebuie să știi că delicioasa pizza, de care nu te poți despărți este printre alimentele care agravează acneea. Aceasta conține câteva ingrediente care sunt dăunătoare sănătății pielii. Pentru început, făina cu care se prepară aluatul. Apoi, sosul de roșii (preparat termic) și brânza sunt și ele „ alimente rele” pentru acnee. De aceea, ar trebui să limitezi consumul la cel mult o dată pe săptămână.
Dar, pe lângă alimentele amintite, există și unele obiceiuri dăunătoare tenului acneic.
Obiceiuri care agravează acneea
Pe lângă mâncare, există și câteva obiceiuri care favorizează apariția acneei sau care împiedică tratamentul. Deși poate le adoptăm crezând că ne sunt de folos, în loc să ajute, aceste obiceiuri agravează situația.
Te speli prea mult pe față
Dacă problema este sebumul, de ce să nu o speli cu multă apă și săpun? Ei bine, pentru că atunci când pielea „observă” că nu are suficientă grăsime, aceasta produce mai multă. De asemenea, este rău să freci pielea cu intenția de a îndepărta coșurile, de fiecare dată când te speli pe față. Frecarea provoacă mai multă uscăciune și inflamație, ceea ce, din nou, agravează situația.
Folosești cosmetice pe bază de grăsimi
Nu este o întâmplare că pe piață există creme speciale de protecție solară, fond de ten și machiaj pentru fiecare tip de ten. Cosmeticele „pentru ten gras” nu conțin foarte mult ulei (spre deosebire de cele pentru tenul uscat). Așadar, alege conștient și informat produsele.
De asemenea, ar trebui să începi să folosești produse etichetate „non-comedogenice” (ceea ce înseamnă că nu înfundă porii).
Stoarcerea coșurilor
Da, poate că este o tentație căreia greu îi reziști. Cu toate acestea, stoarcerea coșurilor lasă urme pe piele, care în multe cazuri nu dispar peste noapte. De asemenea, dacă ai degetele sau unghiile murdare, poți provoca o infecție a pielii.