Andropauza sau menopauza bărbaților. 10 semne și 10 remedii ale andropauzei

Andropauza sau menopauza bărbaților. 10 semne să o recunoști și 10 sfaturi de ajutor pentru acei bărbați aflați în această situație. Andropauza, sau deficitul de androgeni legat de vârstă, este o combinație de simptome fiziologice care apar împreună cu producția scăzută de testosteron la bărbați, toate acestea putând începe să apară în jurul vârstei de 50 de ani. Acest fenomen biologic este similar cu menopauza la femei.

Așadar, andropauza ar putea fi rezumată ca un set de manifestări fizice și mentale la bărbați, legate de scăderea nivelului producției de testosteron.

Andropauza la bărbați versus menopauza la femei

Această comparație între andropauza și menopauză nu este foarte valabilă. Andropauza afectează doar un procent mic de bărbați și nu afectează fertilitatea. Pe de altă parte, declinul hormonal la bărbați este parțial, progresiv și chiar inconstant, contrar a ceea ce se întâmplă la femei.

La bărbați, o ușoară scădere a producției de testosteron începe încă de la vârsta de 30 de ani și, conform observațiilor experților, concentrația de testosteron din sânge este redusă cu 1% pe an. Această tulburare masculină are diferite tipuri de simptome

Andropauza sau menopauza bărbaților. Iată 10 semnale pe care corpul masculin le emite, arătând că există schimbări apărute odată cu vârsta înaintată:

1. Dureri articulare

Durerea de spate, genunchi, coate, mâini și umeri poate apărea odată cu scăderea hormonală. Ele pot începe ușor și apoi cresc în intensitate.

2. Pierderea dinamismului

Având mai puțin testosteron, bărbații se simt obosiți. Acest lucru se poate întâmpla chiar și dimineața, de îndată ce se trezesc, când au, de asemenea, mai puțină energie și mai puțină dorință de a face diverse lucruri.

3. Scăderea volumului testiculelor

Hormonii masculini sunt produși de testicule. Odată cu andropauza există o scădere a acestei producții. Această tulburare poate fi deranjantă pentru un bărbat și, de asemenea, pentru partenera sa. Aceasta, deoarece îl poate afecta la nivel psihologic și poate provoca o scădere a dorinței și plăcerii sexuale.

4. Căderea părului

Aceasta este o caracteristică a andropauzei. În această perioadă se poate observa o scădere a părului, în special în zona axilelor și a pubisului.

5. Scăderea dorinței sexuale

Scăderea nivelului de testosteron afectează dorința sexuală la bărbați. Cu cât corpul bărbatului produce mai puțini hormoni, cu atât dorința sa sexuală este redusă. În plus, bărbații se simt obosiți și mai puțin dinamici.

6. Grăsime abdominală

După vârsta de 50 de ani, mulți bărbați încep să acumuleze grăsime pe abdomen. O schimbare percepută ca ceva absolut „normal”. Cu toate acestea, această modificare este de obicei un semn al tulburării hormonale legate de andropauză. Când nivelurile hormonilor masculini sunt reduse, bărbații încep, de asemenea, să piardă tonusul muscular și să acumuleze grăsime, care este de obicei depusă în zona abdomenului.

7. Tulburări de somn

Dezechilibrul hormonal în sine afectează somnul. Bărbații tind să adoarmă repede și să se trezească repede, ceea ce i-ar putea face să se simtă obosiți și somnolenți pentru întreaga zi.

8. Creșterea volumului pieptului

Pe măsură ce corpul unui bărbat produce mai puțin testosteron, acesta începe să piardă tonusul muscular și să acumuleze grăsime. Conversia excesivă a testosteronului în estrogen, hormonii feminini, poate crea o afecțiune numită ginecomastie, care este o supradezvoltare a sânilor la bărbați.

9. Bufeuri

Acest simptom este generat de scăderea hormonilor masculini, în special a testosteronului.

10. Scăderea erecțiilor

În general, andropauza nu are un impact direct asupra erecției, deoarece aceasta din urmă nu depinde direct de nivelul testosteronului, ci este corelată cu excitarea care, dimpotrivă, este influențată de producția scăzută de hormoni masculini.

Atenție! Simptomele nu sunt doar fizice, există și altele care sunt mai puțin evidente:

  • Pierderea încrederii în sine;
  • Sentimente de singurătate, lipsă de afecțiune și teama de a nu fi iubit;
  • Dificultate sau lipsă de concentrare;
  • Iritabilitate, anxietate, temeri;
  • Depresie, introversiune.

Andropauza sau menopauza bărbaților. Cum pot fi reduse simptomele andropauzei?

O dietă sănătoasă și unele modificări ale obiceiurilor pot avea un efect pozitiv asupra simptomelor andropauzei. Iată câteva sfaturi:

1. Odihnă bună

Atunci când există probleme de somn, recomandarea este să se caute alternative naturale care pot ajuta în acest caz. De asemenea, se recomandă consultarea unui medic pentru a rezolva această problemă.

2. Suplimente alimentare

Unele sunt sub formă de capsule pe bază de plante și sunt utilizate pentru a crește nivelul de testosteron.

3. Aport crescut de fibre

Există fibre solubile și insolubile. Ambele au efecte benefice asupra sănătății. Fibrele solubile reduc nivelul colesterolului, pe lângă stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Surse de fibre insolubile: fructe proaspete, leguminoase, legume, cereale integrale, nuci.

Surse de fibre solubile: ovăz, quinoa, pâine de secară, orz, napi, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, fasole verde, ceapă, cartofi dulci, mango, portocale, grapefruit, piersici, pere și mere.

4. Nutriție

În perioada andropauzei și nu numai, este necesară o dietă echilibrată, sănătoasă, organică. Prioritate trebuie să aibă alimentele bogate în nutrienți precum zinc, Omega 3, vitamina D și calciu. Totodată trebuie redus consumul de dulciuri, alimente foarte sărate, cofeină și grăsimi.

5. Atenție la alcool și țigări!

Alcoolul și tutunul reduc nivelul de testosteron din sânge. Prin urmare, recomandarea este de a renunța la acestea sau de a le reduce consumul.

6. Anxietatea și băile de soare la ore nepotrivite gtrebuie evitate

Anxietatea eliberează cortizol, care afectează negativ producția de testosteron. O modalitate de relaxare recomandată este prin exerciții de respirație sau meditație. De asemenea, se recomandă petrecerea a cât mai mult timp în aer liber posibil și băile de soare la momentele potrivite.

7. Activitate fizică

Desfășurarea unei activități fizice intense timp de cel puțin 30 de minute pe zi ajută la producția de testosteron. Din acest motiv, bărbatul aflat la andropauză este bine să rămână activ și să practice un sport care îi permite să folosească toți mușchii corpului.

 

My title page contents