O plantă extrem de utilă, dar oare poți folosi arnică pentru dureri menstruale? Da, arnica montană este o plantă cu acțiune antiinflamatorie ce poate fi utilă și pentru durerile menstruale. Un remediu pe bază de plante și fitoterapeutic cu acțiune antiinflamatorie utilizată în tratamentul vânătăilor, traumatismelor și al durerilor musculare și articulare. Cu toate acestea, poate că până acum nu te-ai gândit că această plantă poate fi utilă și pentru durerile menstruale.
Să vedem cum stau lucrurile!
Arnica montana: ce este, cum și când să o folosești?
Arnica montană este o plantă erbacee perenă aparținând familiei Asteraceae caracterizată prin flori solitare galben-portocalii. Plantele de arnică au frunze lungi, pufoase, iar florile sunt asemănătoare margaretelor. Provine din regiunile subalpine din vestul Americii de Nord și poate fi găsită și în Arctica.
Acțiunea vindecătoare a acestei plante este reprezentată tocmai de florile care conțin flavonoide, lactone sesquiterpene și ulei esențial. Florile de arnică au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene și sunt folosite în producția de tincturi, infuzii, unguente și uleiuri.
Aceste produse sunt utilizate exclusiv extern pentru tratamentul vânătăilor, rănilor și al edemelor apărute în urma intervențiilor chirurgicale sau ca urmare a traumatismelor.
De asemenea, pentru uz extern, produsele pe bază de arnică sunt indicate în cazul durerilor reumatice care afectează mușchii și articulațiile. În cele din urmă, arnica poate fi utilizată extern în caz de inflamație a gurii și a pielii, inclusiv în caz de furunculoză și mușcături de insecte.
La persoanele care prezintă un fond alergic, arnica poate provoca iritații ale pielii și dermatită. Utilizarea sa este contraindicată în caz de alergii la plantele din familia Asteraceae (armurariu, floarea-soarelui, coada șoricelului, margarete, păpădie etc.).
Arnică pentru dureri menstruale – planta care face minuni!
Arnica montană are o acțiune antiinflamatorie și acest lucru ar putea să o facă un remediu util împotriva durerilor menstruale.
Deoarece arnica trebuie utilizată numai extern, ar putea fi eficientă în masarea zonei abdominale și a spatelui în zona lombară, în timpul ciclului menstrual.
Cu toate acestea, arnica nu are indicații specifice în tratamentul durerii menstruale. De fapt, împotriva durerii menstruale, medicamentele spasmolitice sunt mult mai eficiente; acestea calmează spasmele uterului care apar în timpul menstruației și provoacă durere.
Cele mai potrivite medicamente spasmolitice, care trebuie luate sub formă de ceai din plante, sunt:
- Mușețel;
- Balsam de lămâie (roiniță);
- Cimicifuga Racemosa (Cohoș negru, inamicul bufeurilor);
- Chimen;
- Măghiran.
Aceste plante pot fi asociate și cu altele cu activitate antiinflamatorie, cum ar fi calendula și olmaria, pentru a prepara un ceai de plante cu rol terapeutic.
Ca adjuvant al ceaiului din plante, un unguent pe bază de arnică este extrem de util pentru a reduce inflamația care afectează adesea abdomenul și zona lombară în timpul menstruației. Se masează bine zona cu acest unguent, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.