Chit că îl alegi pentru o reabilitare completă, un zâmbet frumos sau doar pentru funcționalitatea dintelui, implantul dentar reprezintă un subiect sensibil. De ce? Pentru că acesta este o procedură chirurgicală în toată regula,  de care mulți dintre noi ne temem.

Atunci când lipsa dinților devine o problemă, implantul dentar este obligatoriu. Ce e de făcut în această situație? Ce pași trebuie urmați pentru reușita acestei proceduri? Iată ce spune specialistul în chirurgie și implantologie, dr.Lorelei Nassar:

“Începem cu un prim consult amănunțit, în care se evaluează starea de sănătate a cavității bucale, dar și afecțiunile generale. Ar fi de preferat ca pacientul să se prezinte deja cu o radiografie panoramică recentă, nu mai veche de 6 luni.  Ulterior, acesta este supus examenului Computer Tomograf (CT), care ne va oferi informații asupra țesutului osos / imagini tridimensionale și densitate. În acest fel vom putea stabili cu certitudine posibilitatea aplicării sau nu a implanturilor. Tot în urma acestei evaluări se stabilește și dacă sunt necesare proceduri suplimentare precum adiții și reconstrucții osoase”. Consultația de specialitate presupune diagnosticare, planul de tratament recomandat și planuri alternative de tratament, precum și devizul aferent planului recomandat.

Se poate opta pentru chirurgie ghidata?

Desigur. “Pe baza CT-ului se confecționează un ghid chirurgical  ce facilitează operația cu maxim de precizie și fară riscuri sau umflături post operatorii.

Pașii următori pentru un implant dentar de succes:

„Urmează asanarea cavității bucale înainte de operație, care constă în igienizare profesională completă, atât supra, cât mai ales subgingival, se vor curăța și desființa pungile parodontale, se vor curăța și obtura (plomba) cariile dentare active, apoi se vor extrage dinții irecuperabili care întrețin infecții”, adaugă dr.Lorelei Nassar.

Există un ritual de îngrijire post operator?

“După ce implantul sau implanturile au fost inserate, pacientul trebuie să-și administreze medicamentele prescrise în rețetă ( antibiotic și anti-inflamatoare),  clătiri cu soluții orale specifice pentru a putea  menține o igienă dentară adecvată în perioada de vindecare, să se prezinte la toate controalele solicitate și să mențină o igienă orală impecabilă. În mare parte va trebui să aibă un regim alimentar corespunzător (dietă moale și la temperatura camerei), evită băuturile alcoolice și are un program cât  mai ușor cu putință și să nu fumeze”, adaugă medicul specialist.

De ce să optezi pentru un implant dentar?

„Unul dintre cele mai mari avantaje este acela că, cu ajutorul implanturilor dentare se poate realiza o lucrare fixă acolo unde nu mai sunt dinți deloc. Implanturile dentare sunt indicate, ca și regulă generală, atunci când ai pierdut unul sau mai mulți. Ele aduc un aport semnificativ în masticație  atunci când înlocuiesc doar câtiva dinți, iar în cazul lucrărilor complexe de genul reabilitării edentatului total prin protezare totală pe implanturi, fără aceste implanturi dentare masticația devine extrem de dificilă.

Un factor deloc de neglijat e pierderea osoasă ce intervine după extracții, dacă nu s-a făcut reabilitarea imediat. Deseori, osul maxilar se resoarbe în timp și nu mai permite peste ani să inserăm vreun implant sau să reabilitam întreagă zonă. De aceea, pierderea dinților are deseori caracter de urgență și trebuie tratată” încheie dr.Nassar.

Există persoane care nu au voie să își pună implanturi de acest gen?

Contraindicațiile implanturilor sunt legate de starea generală a pacientului, mai ales cei cu cardiopatii majore, HTA severă, pacienți cu diabet necontrolat, în ciroze hepatice, bolnavi cu neoplasme aflați în tratament chimioterapic. De asemenea, la nivelul cavității bucale, contraindicațiile sunt legate de igienă dentară deficitară, neoplasme sau stări precanceroase, afecțiuni ale mucoasei bucale, procese inflamatorii locale, și , deloc de neglijat , de lipsa motivației reale de a se trata, legată deseori de frici moștenite din trecut.

 

Pentru programări sau mai multe informații accesați www.drnassar.ro

 

My title page contents