Mușețelul este una dintre plantele medicinale cele mai vechi și cele mai utilizate de om ca un remediu natural pentru a calma diverse afecțiuni. Florile sale uscate sunt bogate în flavonoide care contribuie la proprietățile sale medicinale, după cum au subliniat experții într-un studiu dedicat mușețelului și beneficiilor sale.
Cel mai cunoscut mod de a te bucura de proprietățile mușețelului constă în prepararea unui ceai din florile sale, sub forma de infuzie sau decoct. În lume, zilnic se consumă ceai de mușețel. Un remediu natural foarte popular și atât de benefic.
Proprietățile și beneficiile ceaiului de mușețel pe baza studiilor și conform experților:
1) Mușețelul și longevitatea
Potrivit unui nou studiu, mușețelul ne ajută să trăim mai bine și mai mult. Oamenii de știință de la Universitatea din Texas au luat în considerare efectele mușețelului care au apărut pe un eșantion de 1667 subiecți, bărbați și femei. Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la reducerea riscului de deces prematur cu 29%.
2) Mușețelul pentru ameliorarea crampelor stomacale
Potrivit experților, mușețelul conține substanțe care împiedică agravarea tulburărilor gastrointestinale. Mușețelul are mai presus de toate un efect calmant, comparativ cu arsurile de stomac și crampele stomacale. Infuzia de mușețel trebuie preparată cu apă foarte fierbinte, dar nu fiartă, pentru a nu distruge proprietățile plantei.
3) Beneficiile ceaiului de mușețel. Mușețelul pentru un somn mai bun
Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale care te ajută să dormi mai bine, învingând insomnia. Pregătirea unei infuzii de mușețel este foarte simplă. Cumpără flori de mușețel uscate din magazinele de profil (asta dacă nu ai strâns chiar tu provizii vara) și folosește două lingurițe la o cană.
4) Mușețelul pentru relaxarea mușchilor
Mușețelul conține substanțe cu efect relaxant care calmează nervii și mușchii. În special, infuzia de mușețel este capabilă să mărească nivelurile de glicină prezente în urină. Glicina este un aminoacid care poate calma crampele și spasmele musculare.
5) Mușețelul pentru calmarea menstruației dureroase
Conform unui studiu, mușețelul are capacitatea de a ameliora crampele menstruale. După cum am amintit deja, mușețelul este capabil să relaxeze mușchii, are un efect calmant și relaxant și poate să calmeze durerea.
6) Beneficiile ceaiului de mușețel. Mușețelul împotriva răcelii și a gripei
Mușețelul este considerat un remediu natural util pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă. În special, inhalarea vaporilor infuziei de mușețel ajută la curățarea căilor respiratorii. Din acest punct de vedere, efectele sale antimicrobiene și sedative sunt considerate foarte utile.
7) Mușețelul pentru stimularea sistemului imunitar
Conform studiilor, unele substanțe (în mod special) prezente în mușețel pot crește activitatea antibacteriană și pot stimula funcțiile sistemului imunitar .
8) Mușețelul pentru ameliorarea durerilor de cap
Un studiu efectuat în 2014, a luat în considerare efectele și mecanismele de acțiune ale uleiului de mușețel și utilizarea locală a mecanismelor de acțiune ale mușețelului – așa cum este preparat în mod tradițional în Iran ca un remediu natural – cu privire la dureri de cap și migrene. Cercetătorii consideră că uleiul de mușețel poate reprezenta un medicament „nou” pentru ameliorarea durerii asociate migrenei.
9) Mușețelul ca un antiinflamator natural
De secole, mușețelul a fost folosit ca un antiinflamator natural. Un studiu realizat în 2010 susține (în concluziile sale) utilizarea mușețelului ca antiinflamator eficient.
10) Beneficiile ceaiului de mușețel. Mușețelul pentru diabetul de tip 2
Un studiu efectuat în Iran și publicat în „Journal of Nutrition”, a constatat că dacă se consumă trei cești de ceai de mușețel pe zi, acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2. Conform concluziilor experților, mușețelul poate ajuta la reducerea factorilor de risc din debutul diabetului.