află ce alimente evităm în timpul Postului.

Și sufletul dar și trupul au nevoie de câte o „curățenie generală”, din când în când. Iar asta se poate face prin post. Nu este pentru nimeni o obligație, este o alegere. Și cum ne aflăm exact în acea perioadă, află ce alimente evităm în timpul Postului.

 

Despre post în general se spune că este mai mult decât o abținere de la unele alimente, acesta fiind numai unul dintre aspecte. Motivele pentru care cineva decide să țină post sunt personale și pot fi religioase sau nu. Indiferent care ar fi ele, hotărârea odată luată trebuie știut ce alimente evităm în timpul postului. Și cu ce le înlocuim pentru ca organismul să primească, totuși, aportul nutritiv necesar unei bune funcționări.

Ce alimente evităm în timpul postului

În principal se va elimina consumul de produse animale, asta însemnând carne, ouă, lapte și derivatele lui (unt, brânză, smântână, iaurt). Pentru a respecta întocmai această regulă de bază, va trebui să se acorde o atenție mare tuturor produselor din comerț, care pot avea printre ingrediente unele dintre aceste produse de bază. Deci nu e vorba că nu vei mai putea mânca o friptură, o omletă sau un sandviș cu cașcaval. Nu vei mai putea mânca nimic ce conține carne, lapte sau ouă. Acestea sunt ingrediente „ascunse” – să le zicem – și ne putem ușor păcăli consumând produse care la prima vedere par a fi de post. De aceea este important să citim eticheta. De exemplu, pastele făinoase. Atenție, unele au ca și ingredient ouăle! Alege-le pe cele fără ou. Biscuiții – de asemenea. Unele sortimente de biscuiți pot conține ouă sau lapte, deci nu sunt de post.

Atenție la „păcăleli”

Din fericire, Postul Paștelui este unul relativ ușor de ținut, chiar dacă este îndelungat (durează 40 de zile) și nu permite decât două dezlegări la pește, de Bunavestire și de Florii. Dezlegarea la pește înseamnă că în acea zi se poate consuma atât pește cât și icre. Apropo de cât de ușor te poți păcăli, dacă vrei să mănânci în acele zile file de pește pane, să știi că… nu se poate. Pentru că la prepararea crustei se folosește ou. Îl poți consuma, însă – dacă îl preferi prăjit – dat numai prin făină sau mălai.
Există o controversă pe marginea consumului de fructe de mare, dacă sunt considerate sau nu ca fiind carne. Părerile sunt împărțite. Unii susțin că se pot consuma oricând pe perioada postului, argumentând că atâta vreme cât nu conțin sânge nu pot fi considerate animale. Alții, însă, le exclud și pe acestea din meniu.

Și totuși ce mâncăm?

Afirmam mai sus că Postul Paștelui este ușor de ținut. Afirmația se bazează pe faptul că, fiind primăvară, încep să fie disponibile și accesibile tot mai multe verdețuri și legume. Consumul acestora este chiar binevenit după perioada de iarnă, în care au cam lipsit. Așadar, în Postul Paștelui putem conta pe urzici, leurdă, spanac, ștevie, ceapă și usturoi verde, salată verde, ridichi. Ciorbele de legume, salatele și mâncărurile sunt pline de vitamine și pot constitui delicioase feluri de mâncare. Acestora li se adaugă ciupercile, considerate „carne vegetală”, un substitut deosebit de valoros. În afara verdețurilor, legume precum cartofii, varza, vinetele, ardeii sau mazărea au un loc de cinste pe masa de post. Și să nu uităm fasolea uscată, orezul, năutul (și deliciosul humus), măslinele ori soia. Cel puțin aceasta din urmă stă la baza multor preparate, care de care mai surprinzătoare: lapte, cașcaval, iaurt, budinci. Dacă mai completezi și cu consumul de fructe, deja poți spune că a ține post nu înseamnă nici pe departe a te înfometa. Dimpotrivă.

My title page contents