Care sunt beneficiile consumului de lapte de capră? Laptele de vacă rămâne una dintre cele mai comune băuturi de zi cu zi. Cu toate acestea, laptele de capră este o alternativă mult mai sănătoasă, mai ales atunci când este crud și organic. Persoanele care consumă lapte de capră, înregistrează o incidență mai mică de alergii și tulburări digestive.
Beneficiile semnificative ale consumului de lapte de capră
Această băutură prețioasă nu este întotdeauna cunoscută și apreciată la adevărata valoare dar, în realitate, are beneficii semnificative pentru organism. Laptele de capră nu creează probleme inflamatorii la nivelul intestinului, este ușor digerabil, nu facilitează aterogeneza (depunerea grăsimilor în artere și vasele de sânge).
Iată câteva dintre beneficiile consumului de lapte de capră:
1. Reacție la inflamație
Conform unor cercetări, unul dintre principalele beneficii ale laptelui de capră este că nu provoacă inflamații. Acesta este un motiv important pentru care persoanelor cu inflamație intestinală le este mai ușor să bea lapte de capră în loc de lapte de vacă. În plus, compusul enzimatic conținut în laptele de capră este capabil să calmeze inflamația intestinală.
2. Susține metabolismul
Laptele de capră poate fi un aliat valoros în îmbunătățirea absorbției fierului și cuprului în tractul digestiv. Este indicat în special celor care suferă de anemie și alte deficiențe nutriționale.
3. Biodisponibilitate
Un avantaj principal al laptelui de capră este acela că este foarte asemănător în caracteristici cu laptele matern uman. Deoarece are o compoziție chimică mult mai apropiată de laptele uman decât laptele de vacă, este mai ușor de digerat și asimilat în corpul uman. Trebuie făcută însă o considerație importantă cu privire la hrănirea nou-născutului: la fel ca laptele de vacă, laptele de capră nu este potrivit pentru a înlocui laptele matern. Acesta este absolut tipul potrivit care trebuie preferat pentru sănătatea și dezvoltarea corectă a copilului.
4. Grăsime redusă
Mai puțină grăsime înseamnă că dimensiunea moleculelor de grăsime din laptele de capră sunt mult mai mici decât cele găsite în laptele de vacă. De aceea, laptele de capră este mai ușor de digerat.
Ajută astfel la menținerea în formă: în comparație cu laptele de vacă, laptele de capră are mai puține grăsimi „rele” și te ajută să slăbești fără a-ți „supăra” nevoile nutriționale.
5. Conținut ridicat de acizi grași nu modifică nivelul colesterolului
În comparație cu laptele de vacă (17%), laptele de capră (35%) conține aproximativ dublul acizilor grași utili pentru menținerea nivelului de colesterol în limitele normale. Ceea ce îl face mai sănătos din punct de vedere nutrițional. S-a constatat că până la 50% dintre persoanele care suferă de intoleranță la lactoză la laptele de vacă, pot digera cu ușurință laptele de capră, mai ales dacă este crud.
6. Bogat în calciu
Multe persoane cred că trebuie să bea lapte de vacă pentru a-și satisface nevoile de calciu și pentru a susține sănătatea oaselor. Dar, trebuie să știi că laptele de capră este bogat în calciu, aminoacid triptofan și este o opțiune mai sănătoasă decât laptele de vacă.
7. Anti-mucus
Laptele de vacă este legat de alergii și excesul de mucus, în schimb, laptele de capră nu. Laptele de vacă este bogat în grăsimi, ceea ce poate crește acumularea de mucus. Mai mult, globulele de grăsime din laptele de capră nu sunt mai mari decât cele din laptele de vacă. Acesta este un alt posibil motiv pentru care nu provoacă iritații la nivelul intestinului.
8. Foarte nutritiv
Animale bio-organice de sodiu… așa sunt numite caprele în medicina naturistă. De asemenea, acestea sunt asociate cu vigoare, flexibilitate și vitalitate. Se știe despre sodiul bioorganic că este un element important în susținerea sănătății articulațiilor. În mod tradițional, laptele de capră a fost folosit pentru a hrăni și întineri un sistem nervos suprasolicitat. Laptele de capră este, de asemenea, extrem de hrănitor: conține aproape 35% din necesarul zilnic de calciu într-o ceașcă.
O ceașcă de lapte de capră asigură 20% din necesarul zilnic de riboflavină și este o sursă bună de fosfor, vitamina B12, proteine și potasiu.
9. Poate stimula sistemul imunitar
Laptele de capră conține seleniu, un mineral esențial, care susține sistemul imunitar, apărându-l de infecții și boli.
10. Ajută la prevenirea atacurilor de cord și a aterosclerozei
Acestea sunt motive bune să te împrietenești cu acest tip de lapte.
Beneficiile consumului de lapte de capră: Elixir de frumusețe
La fel ca laptele de măgăriță (secretul de frumusețe al multor femei precum Cleopatra, Poppea și Paolina Bonaparte), laptele de capră poate fi folosit și pentru îngrijirea corpului. Este deosebit de potrivit, de fapt, pentru cei cu pielea uscată și deshidratată sau după expunere îndelungată la soare.
Folosind unt de capră, îți poți pregăti acasă o mască de față: pur și simplu aplici untul de capră pe piele și lași să acționeze o jumătate de oră. Apoi clătești cu apă caldă. Rezultatul va fi uimitor: pielea va fi netedă și moale.
Tine minte
Laptele de capră poate fi utilizat în esență ca înlocuitor al laptelui de vacă în orice rețetă. Cu toate acestea, atunci când este încălzit, pasteurizat sau procesat în orice mod, există o aromă distinctă de „capră”. Laptele de capră este deosebit de gustos în deserturi și piureuri.
Efectele secundare ale consumului de lapte de capră
Pe lângă faptul că este foarte sănătos și hrănitor, există și multe dezavantaje ale laptelui de capră. De fapt, unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale laptelui de capră includ probleme digestive, cum ar fi flatulența sau balonarea. Acest lucru apare ca urmare a faptului că laptele de capră conține o cantitate mică de lactoză. Deși este inferior laptelui de vacă sau al altor produse lactate, poate provoca în continuare probleme celor cu intoleranță severă la lactoză.
De aceea, e indicat să începi treptat să consumi lapte de capră și să crești încet aportul pentru a evalua toleranța. Dacă apar efecte secundare negative după ce ai consumat lapte de capră, ia în considerare reducerea cantității de lapte consumat, pentru a reduce simptomele.
Comparativ cu laptele de vacă, laptele de capră conține cantități mai mici de vitamina B2, dar, totuși, este bogat în calciu (care ajută la prevenirea osteoporozei), fosfor, potasiu și riboflavină . Proteinele din laptele de capră – care conține și taurină, un aminoacid esențial pentru sinteza sănătății bilei și a ochilor – sunt similare cu cele ale laptelui de vacă: un aspect de o importanță nu mică.