Beneficiile muzicii pentru copii. Cât de importantă este muzica în viața copiilor?

Beneficiile muzicii pentru copii. Cât de importantă este muzica în viața copiilor?

De-a lungul anilor au fost făcute multe studii care au analizat posibilele beneficii ale muzicii asupra copiilor, de la vârsta nou-născutului la cea școlară. Dacă ne gândim la beneficiile muzicii în cazul nostru, al adulților, putem spune că ascultăm muzică să ne relaxăm la sfârșitul unei zile. Sau pentru o atmosferă plăcută când luăm cina în familie sau când suntem puțin nervoși. Muzica are un efect relaxant și calmant chiar și asupra copiilor mici.

 

Beneficiile muzicii pentru copii

Multe studii, de-a lungul anilor, au analizat posibilele beneficii ale muzicii asupra copiilor, de la vârsta nou-născutului la cea școlară. Unele cercetări sugerează că muzica ajută la dezvoltarea abilităților intelectuale și influențează învățarea matematicii. Aceste considerații se referă în principal la efectele muzicii asupra copiilor care învață să cânte la un instrument muzical. În general, studiile sugerează că e bine pentru copii să asculte muzică pentru a-și dezvolta abilitățile creative.

 

Ca și dansul, muzica este terapie pentru copii

Dacă scopul este ca muzica aleasă să creeze o atmosferă relaxantă și plăcută la domiciliu, este mai bine să se aleagă genuri de muzică pe care le acceptă și le îndrăgesc atât copiii, cât și adulții. Piesele muzicale cu o linie melodică armonioasă sunt deseori cele mai plăcute copiilor mici. Muzica clasică este adesea recomandată, dar este mai bine să fie ascultată numai acasă. Multe alte genuri ar putea avea același efect. Puteți căuta muzica pentru copii între compozitori de jazz, de coloane sonore de film sau muzică etnică.

 

Cum aducem muzica în viața copiilor?

Beneficiile muzicii asupra copiilor constau în ascultarea de melodii plăcute, nu doar joaca cu instrumentele. Porniți radioul, casetofonul sau căutați piese pe youtube și opriți televizorul, mai ales când muzica e folosită ca un fundal sau când copiii se joacă.

Cântați copiilor. Cea mai tradițională formă de muzică pentru copii este cântarea/fredonarea…„nani-nani”. Cântăm copiilor pentru a-i ajuta să se relaxeze. Putem cânta, de asemenea, un cântec nu numai pentru copii, o melodie care ne place, căutând o melodie care are un ritm uniform și care poate fi relaxantă.

Ascultați muzică înainte de a merge la culcare. Putem folosi muzica ca fundal pentru lectura poveștii înainte de culcare, sau pur și simplu pentru o atmosferă plăcută în camera unde doarme copilul după – amiaza. În multe grădinițe există câte un mic aparat stereo în camera unde dorm copiii. Înainte de a adormi, copiii ascultă muzică în surdină.

Jucați-vă cu muzica. Puteți pune la dispoziția copiilor instrumente muzicale adecvate vârstei, cumpărate sau create de voi. Sau pur și simplu vă puteți folosi de obiecte din casă: un castron în care să bateți, un pahar de suflat și mute altele. Fiți creativi!

 

My title page contents