Află câteva dintre beneficiile plânsului și ține minte că nu e deloc rău să verși din când în când câteva lacrimi.

Unele persoane cred că plânsul este dovada slăbiciunii. Și când colo, ce să vezi? Plânsul este mai bun decât îți imaginezi pentru starea ta generală! Despre beneficiile plânsului, cu zâmbetul pe buze, în articolul de față.

 

E adevărat că nu-i deloc distractiv să fii stresat, să te doară ceva și să plângi. Plânsul este o reacție naturală la o paletă întreagă de emoții, atât negative cât și pozitive. Mai cu seamă când e vorba despre cele negative, vei descoperi că, plângând, treci mai ușor peste ele. Găsește mai jos câteva dintre beneficiile plânsului și ține minte că nu e deloc rău să verși din când în când câteva lacrimi.

Beneficiile plânsului

Oamenii de știință aproape că i-au dat plânsului valențe terapeutice. Ei recomandă ca indiferent de motiv – fie că este vorba de o despărțire de persoana iubită sau de pierderea locului de muncă – să lași plânsul „să spele” orice tristețe.

Ajută la eliberarea stresului

Ți s-a întâmplat vreodată să plângi în hohote, cu năduf, iar după aceea să te simți ușurată? Există o explicație științifică pentru asta. Plânsul te-a eliberat literalmente de emoție pentru că hormonii stresului se găsesc în lacrimi.

Restabilește echilibrul fizic și mental

Emoțiile tale și hormonii tăi au o legătură intinsecă. Reacțiile emoționale la un eveniment trimit hormoni în corpul tău, iar plânsul este calea prin care corpul și mintea se reechilibrează dupa un șoc fizic sau emoțional.

Semnalează altora că ai nevoie de sprijin

Când o persoană mărturisește alteia că trece prin momente dificile, reacția naturală este de a alerga și de a mângâia sufletul celui aflat în suferință. Fără să își dea seama, cel care plânge inițiază aproape instantaneu o relație de atașament față de cel care îi este alături. Și reciproc.

Elimină durerea fizică

Nu-ți fie rușine să plângi când te tai la deget sau te arzi. Cercetările au descoperit că atunci când plângi corpul eliberează hormoni cum ar fi oxitocina, care măresc toleranța la durere și aduc un sentiment de liniște. Ambele sunt de un imens ajutor când vine vorba de acceptarea modului în care te simți în acele momente.

Îți păstrează ochii curați

Crezi sau nu, lacrimile îți curăță ochii de fiecare dată când clipești. Aceste lacrimi bazale, așa cum sunt ele cunoscute, atrag bacteriile și mențin ochii umezi, împiedicând astfel apariția unor probleme de vedere.

Te ajută să dormi mai bine

Deși ar putea părea crud pentru unii părinți, studiile au arătat că lăsand bebelușul să plângă de fapt îl ajuți să doarmă mai bine și pentru perioade mai lungi de timp. Chiar dacă efectul acesta nu a fost confirmat și în cazul adulților, este o certitudine că după plâns dormi dusă.

Reduce tensiunea arterială

Mai multe studii au constatat că, după o porție zdravănă de plâns, oamenii înregistrează o tensiune arterială mai mică și un puls mai consistent. Cel mai probabil datorită faptului că nivelurile de stres au scăzut semnificativ.

Apropie oamenii

Când plângi în fața altcuiva, îi semnalezi că ești dispusă să-i arăți partea ta vulnerabilă. În mod obișnuit, oamenii își manifestă emoțiile numai în fața celor pe care îi cunosc și în care au încredere. Atunci când plângi de față cu prietenii și membrii familiei, legăturile dintre voi se întăresc. Iar când plângi în fața unui străin, aceste legături se creează…

Curăță nasul

Ai observat că atunci când plângi ai nevoie de șervețele sau batistă nu doar pentru ochi ci și pentru nas? Ei bine, suflarea nasului după o porție de plâns este benefică, pentru că se produce o curățare profundă a lui.

Poate preveni depresia

Majoritatea persoanelor care nu plâng, care se abțin să își descarce emoțiile și să își suprime tristețea, devin depresive. Și reciproca: persoanele care plâng mult e aproape imposibil să devină depresive.

My title page contents