Beneficiile ridichilor roșii și valoarea lor terapeutică poate fi un subiect de interes pentru tine. Ridichea roșie (Raphanus sativus) este o plantă anuală mică, originară din Europa și din Asia de Sud, aparținând familiei Brassicaceae. Cu niveluri scăzute de calorii, ridichile roșii sunt o sursă de vitamine B și C, foarte răcoritoare. Și oferă multe beneficii pentru sănătatea organismului nostru.
Beneficiile ridichilor roșii pentru sănătate
- Cu niveluri ridicate de vitamina C și B9, fibre, potasiu și magneziu, ridichile roșii joacă un rol în menținerea și funcționarea sistemului imunitar și a sistemului nervos. Ele ajută la reducerea oboselii, protejează celulele împotriva stresului oxidativ și acționează pentru a preveni diverse forme de cancer;
- Compușii sulfului conținuți în ridiche sunt cei care le dau gustul picant și stimulează apetitul. Cel mai indicat e să folosești ridichii tinere și să le mănânci proaspete, pentru a reduce prezența acestor substanțe care stimulează secrețiile digestive și care nu sunt întotdeauna tolerate de către toată lumea;
- Ridichile roșii sunt recomandate pentru a susține digestia lentă și pentru a remedia aerofagia și flatulența;
- Frunzele proaspete de ridiche te ajută în caz de arsuri solare și eritem, prin răcorirea locului afectat.
7 motive pentru a mânca mai multe ridichi roșii
Culoarea ridichilor indică bogăția lor în flavonoide și proprietățile lor benefice, aromatice și picante pentru sănătatea ficatului. Sunt mici, cu o aromă intensă și oferă o prospețime delicioasă salatelor. Consumul de ridichi este bun pentru sănătate și corp. Ridichile sunt ieftine și ușor de găsit pe piață.
Iată toate beneficiile ridichilor roșii:
1. Ridichile protejează ficatul
Consumul de ridichi este foarte sănătos pentru sănătatea ficatului. De fapt, aceste plante mici sunt detoxifiante și purifică sângele de toxine și deșeuri.
- Persoanele care suferă de icter, de exemplu, pot beneficia în mare măsură de consumul regulat de ridichi, deoarece acesta ajută la controlul și reducerea nivelului de bilirubină;
- Ridichea protejează, de asemenea, celulele roșii din sânge, promovând astfel transportul de oxigen în sânge.
2. Reduc infecțiile tractului urinar
Inflamarea tractului urinar este foarte frecventă la femei. Un gest simplu, cum ar fi adăugarea regulată în salată a câtorva ridichi roșii, ajută la prevenirea acestei tulburări deranjante.
- Ridichile sunt diuretice și măresc producția de urină în mod natural;
- De asemenea, acționează ca un antibacterian puternic, ideal pentru combaterea infecțiilor și protejarea rinichilor.
O modalitate de a preveni infecțiile tractului urinar este de a bea următorul amestec natural de ridiche, de două ori pe săptămână:
Ingrediente:
- 2 ridichi roșii
- Sucul unei portocale
- 5 căpșuni
- 1 ceașcă de apă (200 ml)
Mod de preparare:
- Mai întâi, speli cu grijă ridichile și căpșunile și storci portocala;
- Amesteci ridichile și căpșunile în blender, apoi adăugi apa și sucul de portocale natural;
- Este un smoothie cu o aromă intensă, ușor picant, dar ideal pentru a avea grijă de tractul nostru urinar.
3. Consumul de ridichi te ajută să slăbești
Ridichile sunt ideale pentru orice regim alimentar care are ca scop pierderea în greutate într-un mod echilibrat. Este o rădăcină scăzută în carbohidrați, dar bogată în fibre, vitamina C, potasiu, calciu și magneziu. Nutriționiștii consideră că ridichea este o legume excelentă care ajută la scăderea în greutate și îmbunătățește funcționarea metabolismului nostru.
4. Ridichile se ocupă de inimă
Ridichile sunt o sursă bună de antociani, un tip de flavonoizi, responsabili pentru culoarea roșie a acestei legume, care ne protejează sănătatea cardiovasculară.
- Antocianii au o proprietate excepțională de a avea grijă de venele și arterele noastre. Împiedică întărirea și inflamația acestora.
- Consumul tuturor tipurilor de fructe și legume de culoare roșie sau albastră (ex. afine, mure) aduce o bună cantitate de flavonoide organsimului, elemente foarte sănătoase.
5. Beneficiile ridichilor roșii. Reduc tensiunea arterială
Ridichile roșii sunt o sursă naturală de potasiu, un mineral esențial deoarece reglează tensiunea arterială. De asemenea, o sursă care ne permite să ne îmbunătățim circulația, asigurând distribuția corectă a sângelui în toate părțile corpului.
Pentru a profita la maximum de proprietățile ridichilor, te poți bucura de un delicios suc:
Ingrediente:
- 2 ridichi roșii
- 2 morcovi
- 1 ceașcă de apă (200 ml)
Mod de preparare:
- Spală cu grijă ridichile și morcovii;
- Mixează-le în blender și, la final, adaugă 200 ml de apă.
6. Protejează sănătatea pielii
Vitamina C, fosforul, zincul și vitaminele din grupa B din ridichi ajută la îngrijirea pielii.
- Apa din ridichi (care rezultă din gătit) ne ajută să menținem nivelurile de umiditate ale dermei ridicate;
- O curiozitate: ridichea în formă brută curăță fața. Multe industrii cosmetice utilizează ridichi pentru a trata afecțiunile pielii, deoarece are și proprietăți dezinfectante.
7. Beneficiile ridichilor roșii. Consolidează sistemului imunitar
Dintre cele mai importante beneficii ale ridichilor roșii, merită amintită capacitatea acestora de a consolida sistemul imunitar.
- Sunt incredibil de bogate în vitamina C și antioxidanți, elemente care ne întăresc sistemul imunitar și „sănătatea” celulelor albe din sânge.
- Ridichile roșii nu întăresc doar sistemul imunitar, ci reglează metabolismul, stimulează sinteza colagenului și oferă un tip de proteină esențială care ne protejează de arteroscleroză.
Deci … să ne bucurăm cât mai mult de beneficiile ridichilor roșii!!