Să descoperim împreună care sunt beneficiile sevei de mesteacăn. Mesteacănul este un arbore nelipsit în zona temperată, care se găsește și la noi. Particularitatea acestuia este aceea de a putea trăi în pământuri deșertice și de a pregăti terenul pentru creșterea altor plante. În Siberia este considerat un copac sacru, considerat un stâlp cosmic și, prin urmare, venerat și considerat norocos.
La sfârșitul iernii, din trunchiul mesteacănului se extrage seva, numită, de asemenea, apă de mesteacăn. Este unul dintre remediile cele mai utilizate, având ca scop purificarea.
Să descoperim toate beneficiile sevei de mesteacăn și proprietățile acestui nectar prețios.
Ce este seva de mesteacăn
Seva care derivă din scurgerile din trunchiul mesteacănului este o soluție de substanțe vitale de care are nevoie planta pentru a se hrăni. Seva de mesteacăn este unul dintre produsele cele mai bogate în minerale aflate în natură. Această băutură, naturală, este fapt apa extrasă din pământ de mesteceni și amestecată cu mineralele și vitaminele găsite în acești copaci.
Vara, planta sintetizează zahărul prin fotosinteza clorofilei. Dacă există în exces, toamna, se păstrează la rădăcini, astfel încât să se asigure hrănirea în timpul primăverii, când planta începe să aspire apă și minerale din sol și transformă substanțele depozitate în zahăr. Acest amestec de apă, minerale, nutrienți și zahăr alcătuiesc seva care se ridică primăvara de la rădăcini în trunchi, până la frunzele copacului. Se recoltează, de obicei, între martie și aprilie, înainte ca noile frunze să apară pe plante. Pentru a colecta seva, se fac incizii mici pe trunchi, pentru a nu deteriora copacul. Este un compus foarte bogat, deoarece conține: fructoză, glucoză, acizi din fructe, aminoacizi, vitamina C, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier.
Beneficiile și proprietățile sevei de mesteacăn
Virtuțile benefice ale mesteacănului sunt cunoscute încă din Evul Mediu. Seva de mesteacăn este un remediu capabil să dizolve pietrele la rinichi. La acea vreme era numită „planta renală”. Astăzi, reputația sa este probabil legată de proprietățile sale purificatoare și diuretice, dar acestea nu sunt singurele. Facilitarea eliminării excesului de lichide, de asemenea, permite eliminarea substanțelor în exces, cum ar fi colesterolul și acizii urici din sânge. Prin urmare, poate deveni un ajutor pentru cei care suferă de gută. Și este indicată și celor care suferă de reumatism de origine metabolică. De asemenea, seva de mesteacăn ajută la controlul celulitei, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și diuretice.
O altă acțiune benefică este acțiunea de drenare: ajută la eliminarea lichidelor corporale și reduce edemul. În acest sens, seva de mesteacăn ajută la controlul greutății corporale, mai ales dacă este cauzată de retenția de apă. Seva de mesteacăn are, de asemenea, un efect purificator asupra tractului urinar, capabil să-l curețe de orice infecții, cum ar fi cistita. Dar ajută, de asemenea, și în caz de uretrită. Prin purificarea vezicii urinare, seva de mesteacăn previne formarea nisipului și a calculilor urinari. Acțiunea de purificare a sevei de mesteacăn acționează mai ales asupra sistemului limfatic. Îl curăță de excesul de toxine. Purificând corpul și sistemul limfatic, pielea beneficiază și ea într-un timp scurt, de un aspect mai frumos, mai luminos și împrospătat.
Beneficiile sevei de mesteacăn. Contraindicații ale utilizării sevei de mesteacăn
Aportul adus organismului de seva de mesteacăn este considerat sigur și bine tolerat. Cu toate acestea, există cazuri în care această substanță nu este indicată. Trebuie evitată, de fapt, dacă iei deja medicamente care au aceeași acțiune. De evitat, dacă iei diuretice sintetice și suferi de insuficiență renală. De asemenea, nu este indicat dacă iei anticoagulante sau agregatoare de trombocite sau dacă există alergii la frunzele de mesteacăn. În timpul sarcinii și alăptării, solicită sfatul medicului.
Xilitolul de mesteacăn este un îndulcitor natural
Extras din scoarța de mesteacăn, xilitolul (poate fi extras și din porumb, căpșuni și zmeură) este un îndulcitor folosit de secole în țările scandinave, pentru îndulcirea gumei de mestecat, bomboanelor și prăjiturilor. Este un îndulcitor cu un indice glicemic scăzut, care poate fi consumat – cu moderație – chiar și de către cei cu probleme de hiperglicemie. Conform unor studii, aceasta ar avea un efect benefic și asupra protecției dinților, deoarece contracarează formarea cariilor. De asemenea, studiile spun că xilitolul ar fi capabil să stimuleze activitatea sistemului imunitar, care poate fi protejat împotriva răcelilor, în special în cazul infecțiilor recurente ale urechii. Folosit în spray-urile nazale ar putea, de asemenea, să atenueze simptomele astmului și ale rinitei alergice. Unele studii au arătat, de asemenea, că un consum zilnic ar fi capabil să crească densitatea osoasă, un ajutor în prevenirea osteoporozei.