Cunoști care sunt beneficiile terapiei de aventură în mijlocul naturii? Dar mai bine să aflăm ce este terapia în natură. Numele te poate duce cu gândul la o simplă plimbare, la o simplă petrecere a timpului liber dar, terapia de aventură are, de fapt, multiple beneficii terapeutice pentru corp și minte. Prin simpla prezență în mijlocul naturii ne confruntăm și depășim problemele emoționale, comportamentale și multe alte provocări cu care ne confruntăm.
Terapia de aventură este populară în țări precum Statele Unite, Canada, Olanda și Noua Zeelandă și este o formă de îngrijire experiențială, care implică diverse tipuri de activități în aer liber. Scopul este ca cei care o practică să dezvolte abilități de viață și să-ți îmbunătățească starea lor de sănătate psihofizică.
Ce este terapia naturii?
A rămâne în contact cu natura este o experiență de wellness care poate implica toate cele cinci simțuri, aducând beneficii semnificative corpului și minții. O simplă „scufundare” într-un context verde, în pădure sau pur și simplu într-un parc, îți permite să apreciezi parfumul copacilor, sunetul frunzelor, lumina soarelui (care, la rândul ei are efecte benefice) și aerul curat.
Numeroase cercetări au evidențiat modul în care este mai suportabil să faci față emoțiilor dificile, cum ar fi anxietatea, singurătatea, frustrarea, depresia, atunci când ești în contact cu natura. În plus, petrecerea timpului în natură are beneficii terapeutice intrinseci: îndepărtarea de stresul zilnic, scufundarea în frumusețea sălbatică, respirarea aerului pur și ascultarea noilor zgomote. Contactul cu natura nu numai că are implicații pozitive asupra sănătății psihologice a celor care o practică, dar este și o terapie adecvată în special celor care suferă de boli cronice precum diabet, depresie, obezitate sau boli de inimă.
Terapia de aventură este identificată cu o varietate de alți termeni, în special Terapia naturii, inclusiv Terapia în sălbăticie, dar și Campingul terapeutic. Sau pur și simplu este asociată cu activitățile în aer liber care îți permit să-ți dezvolți mai bine funcțiile cognitive.
Beneficiile terapiei de aventură
Acestea sunt multiple și dovedite. Mersul într-o pădure generează o serie de efecte pozitive asupra diferiților parametri fiziologici. Beneficii atât la nivel fizic, cât și psihologic, care derivă din apropierea directă de natură a persoanelor care practică terapia singure, dar mai ales într-un grup, ducând la reacții precum :
- scăderea nivelului de zahăr din sânge, care ar putea contracara debutul diabetului și chiar diabetul în sine;
- reducerea tensiunii arteriale;
- contribuie la relaxarea musculară;
- revigorează sistemul imunitar;
- acțiune purificatoare – eliminarea consecventă a toxinelor din organism;
- o reechilibrare a stării de dispoziție și o reducere a riscului de depresie;
- scăderea stărilor de anxietate și furie;
- o creștere a puterii de concentrare;
- o îmbunătățire concretă a oxigenării;
- o îmbunătățire a funcției cognitive;
- creștere a stimei de sine;
- o creștere a activității nervoase a sistemului parasimpatic (relaxare și bucurie).
Cum să practici terapia de aventură în mijlocul naturii?
Activitățile care pot fi practicate ca terapie de aventură sunt variate, cum ar fi baia de pădure, mersul pe jos în pădure, în camping, drumeții la munte, practicarea alpinismului. Factorul comun este de a permite participanților să își asume riscuri calculate și de a explora probleme personale într-un mediu sigur, în contact strâns cu natura.
După sesiunea de terapie, trebuie să dedici timp reflecției. Să te gândești la ceea ce ai reușit să faci, să conștientizezi fricile cu care te-ai confruntat, conexiunile pe care le-ai stabilit sau dificultățile pe care le-ai întâmpinat în raport cu ceilalți participanți și ceea ce ai învățat despre tine însuți.
Oricine poate încerca această experiență de întinerire. Ceea ce este definit acum ca prescripție naturală face parte dintr-un concept mai larg care ia numele de ecoterapie. Ecoterapia este o metodă de vindecare într-un mod natural, prin interacțiunea directă cu natura, implicând mintea, inima și corpul la 360 de grade.
Primul lucru de făcut pentru a putea face o baie în pădure în deplină siguranță, este să găsești locul potrivit. Nu este necesar să fie o pădure veche de secole sau o rezervație naturală aproape de casă, parcul din cartier sau peisajul rural din apropiere sunt suficiente. Terapia în natură include activități eterogene, atâta timp cât natura este componenta benefică. Poți practica apoi observarea păsărilor, strângerea scoicilor lângă mare, culesul ciupercilor în pădure etc.
Pe scurt, iată cum să practici terapia naturii:
- Uită de tehnologia de acasă: telefonul mobil, camera foto, căștile și muzica ascultată direct în urechi;
- Mergi încet. Corpul trebuie să fie liber și să se miște încet, cu pași mici, fără un scop. Lasă corpul să indice calea corectă;
- Lasă cele cinci simțuri să fie singurii protagoniști ai acelui timp petrecut în natură;
- Respiră adânc;
- Îmbrățișează trunchiurile copacilor, înmoaie-ți mâinile în apa unui pârâu, stai direct pe pământ.