Beneficiile unui animal de companie sunt multe. Animalele, în special cele domestice, sunt cele mai apropiate de oameni și petrec o parte din timp cu noi.
Câinii și pisicile sunt cei care trăiesc în contact mai strâns cu oamenii. Adesea locuiesc chiar și în case și apartamente, nu doar în curte. Apoi, există animale precum caii, care sunt, de asemenea, foarte apropiați de oameni, sau animale crescute, cum ar fi oile, vacile, caprele, iepurii. Fiecare animal are propria energie particulară care intră în contact cu cea a omului, influențându-l.
Ce au animalele mai mult decât noi oamenii? Ei păstrează contactul cu instinctul mai viu, pe care îl pierdem prin creștere, creând structuri mentale și reguli stabilite. Cei care se tem de animale și-au pierdut adesea contactul cu instinctele lor, lăsând loc fricii.
Conform specialiștilor, terapia cu animale de companie este contactul care se stabilește între o ființă umană și un animal, în cadrul căruia are loc un schimb. Acest schimb le permite amândurora să se îmbogățească și să învețe ceva.
Beneficiile terapiei cu animale de companie
Beneficiile care pot fi găsite în urma contactului dintre om și animal sunt multiple.
Terapia cu animale de companie are în vedere, în principal, comunicarea umană și beneficiile legate de acesta, dar animalul beneficiază și el de aceasta. Suntem făcuți să împărtășim, să comunicăm, să facem schimb cu lumea exterioară.
Pentru om, a lua legătura cu lumea animală înseamnă a rămâne ancorat la momentul prezent și a învăța să-și gestioneze instinctele.
Beneficiile unui animal de companie. Care sunt avantajele terapiei cu animale de companie?
- O deschidere mai mare spre exterior;
- Descoperirea instinctelor cuiva;
- Depășirea fricilor și a traumelor;
- Învățarea de a respecta nevoile altora;
- Cunoașterea despre sine și despre limitele cuiva;
- Capacitatea de a trăi momentul prezent.
Unul dintre aspectele care sunt adesea subestimate este tocmai acela de a trăi chiar momentul care se întâmplă, cel prezent. Suntem conduși să ne proiectăm în trecut sau în viitor, amintindu-ne de ceea ce a fost, gândindu-ne cum ar fi putut fi și imaginându-ne ce se va întâmpla în viitor.
De multe ori simțim astăzi frică pentru ceva care poate apărea după câteva zile sau care poate nu va apărea deloc. Animalul, oricare ar fi el, nu prezintă această problemă. Pentru el există doar momentul prezent, cel pe care-l trăiește atunci.
El face parte din experiențele trecute, dar habar nu are ce se va întâmpla cu el. Psihologii ne sfătuiesc să ne satisfacem nevoia actuală și să trăim clipă de clipă.
Pentru cine este terapia cu animale de companie?
Aspectul amintit mai sus și posibilitatea depășirii limitelor fizice și emoționale ale cuiva fac din terapia cu animale de companie o abordare utilă pentru toată lumea. Cel mai mult pot beneficia persoanele în vârstă și persoanele cu handicapuri fizice sau psihice.
Din punct de vedere motor, contactul cu animalele ajută foarte mult. La vârstnici, în special pentru cei care trăiesc în casele de bătrâni sau suferă de depresie, contactul cu animalele stimulează endorfinele din organism, ajutându-i pe beneficiarii terapiei să găsească seninătate și bucurie în ceea ce fac.