În momentul în care copilul tău a pus ochii pe un animal, primul gând pe care îl va avea este să-l ia acasă și să se joace cu el. Se știe, animalele de companie favorizează dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te putem ajuta cu lista de animale de companie potrivite pentru copii mici.

 

Știm, îți faci 1000 de gânduri. Dacă nu se vor înțelege? Dacă va fi în casă un adevărat dezastru? Dacă se va îmbolnăvi copilul? Toate acestea depind în mare măsură de tine, ca părinte. Educația animalului pentru a fi unul fericit și echilibrat. Educația copilului pentru a nu considera animalul o jucărie și a-l stimula până când acesta ripostează. Cât despre boli, ține minte: bolile animalelor de companie nu se transmit la oameni. Și nici invers. Datoria ta este să păstrezi starea de sănătate a animalului prin controale medicale periodice, deparazitări și vaccinări. Așadar, ce animale de companie pentru copii mici ai la dispoziție?

Animale de companie potrivite pentru copii mici

Primii pe lista preferințelor sunt cu siguranță câinii. Între câine și copil se creează o relație puternică, fiind companionul ideal. Singurul dezavantaj este acela că un câine are nevoie să i se acorde zilnic timp, să fie scos afară pentru necesități fiziologice și plimbat. Dar răsplata este pe măsură, cu loialitatea pe care o au față de proprietar. Cele mai potrivite rase pentru familiile cu copii sunt: buldog englez, beagle, terra nova, bull terrier, collie, setter irlandez, labrador retriever, golden retriever și bineînțeles metis. Am putea spune că aceștia din urmă – câinii fără rasă – sunt cei mai nepretențioși, mai rezistenți în fața bolilor și mai recunoscători pentru șansa de a li se fi oferi un cămin. Nu ezitați să adoptați unul, dacă ați decis să îi oferiți copilului un prieten pe viață.

Pisici

Pisicile sunt adorabile și pot fi un adevărat membru al familiei. Chiar dacă nu sunt la fel de jucăușe precum câinii, au avantajul de a nu fi nevoie să fie zilnic scoase afară. Sunt un animal de companie comod din acest punct de vedere. Două aspecte sunt notabile în privința dezavantajelor. O dată faptul că dacă ai un copil alergic, prezența pisicii poate fi o problemă. Celălalt dezavantaj îl poate constitui faptul că pisicile sunt mai defensive și, dacă sunt sâcâite peste limita suportabilității lor, ar putea riposta.

Păsări

O pasăre înseamnă culoare și sunet. Sunt potrivite ca animal de companie pentru acei copii cărora nu le place intimitatea fizică cu un animal precum câinele sau pisica. Manevrarea unei păsări este un lucru delicat, care cere îndemânare și răbdare. Iar curățarea coliviei o obligație care cere și oarecare pricepere.

Pești

Liniștiti și calmi în propria lume, peștii pot adăuga farmec casei tale. Dacă cel mic exact asta își dorește, un prieten silențios pe care să îl poată observa în liniște, peștii sunt răspunsul. Va trebui însă să ai grijă să fie hrăniți la timp și să le fie curățat periodic acvariul.

Hamster

Micuți și distractivi, hamsterii rareori rămân fără energie. Sunt animale de companie minunate, cu condiția să fie îngrijiți corespunzător. Au nevoie să le fie schimbat des așternutul din talaș, pentru că mirosul urinei poate deveni insuportabil în scurt timp.

Porcușori de Guineea

Sunt foarte prietenosi, extrem de rar ar mușca o persoană, sunt deștepți și uneori pot răspunde chiar și la comenzi. Nu le place să trăiască în spații mici, de aceea e bine să îi asiguri unul generos.

Iepuri

Cele mai adorabile animale de companie dintre toate, după câini, desigur! Sunt animale sociale și au nevoie permanent de atenție. Mai dificil va fi până se vor obișnui cu atingerea omului. Dar odată ce s-au obișnuit, sunt excelente animale de companie.

Broaște țestoase

Acest animal de companie poate ajunge să fie cel mai vechi membru al familiei. Și, de asemenea, cel mai înțelept. Țestoasele sunt cele mai pașnice și mai calme animale de companie. Se știe că cei mici au conversații lungi cu ele, deoarece acestea pot rămâne într-o singură poziție pentru perioade îndelungate de timp.

My title page contents