Boli în timpul sarcinii. Care sunt și cât de periculoase sunt?

Boli în timpul sarcinii. Care sunt și cât de periculoase sunt?

Toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul … sunt doar câteva dintre bolile care, dacă s-ar contracta în timpul sarcinii, ar putea afecta copilul nenăscut. Cum pot dăuna aceste boli sarcinii și cum pot fi evitate.

 

Unele boli contractate în timpul sarcinii pot fi deosebit de periculoase pentru făt. În plus, aceste boli sunt printre principalii factori ai morții neonatale, ai nașterii premature, invalidității congenitale, asfixiei. Dacă sarcina este programată în avans, este foarte important ca femeia să fie supusă tuturor examinărilor de rutină (examen ginecologic, teste de sânge etc.). Acestea permit excluderea oricăror suspiciuni de malformații sau probleme care ar putea compromite sănătatea femeii gravide și a copilului. În cursul acestor examinări se stabilește imunitatea bolilor precum toxoplasmoza, rubeola, HIV, sifilisul. Și, dacă e cazul, se prescriu vaccinările care urmează să fie efectuate. După administrarea vaccinului, trebuie amânat momentul conceperii timp de cel puțin 3 luni .

Toxoplasmoză

Toxoplasmoza este contractată prin ingerarea alimentelor (fructe, legume și carne necorespunzătoare) contaminate de fecalele pisicilor infectate. În general, într-o situație normală, este complet inofensivă și asimptomatică în 80% din cazuri. Transmiterea toxoplasmozei de la mamă la făt apare numai în cazul primului contact. În timp ce infecția contractată în trecut reprezintă un factor de protecție pentru făt și pentru mamă. Cu cât mai târziu e contractată infecția în timpul sarcinii, cu atât mai mare este riscul de contagiune a fătului. Pe de altă parte, în primele luni de sarcină, deși posibilitatea infectării fătului este mai mică, riscul de malformații congenitale crește în cazul unei contagiuni.

Pentru a evita contagiunea, este recomandat să se acorde atenție celor mai simple reguli de igienă, evitarea situațiilor de risc dietetice (se spală întotdeauna fructele și legumele și, dacă sunteți în imposibilitatea de a face acest lucru, optați pentru mâncăruri gătite). Femeia gravidă nu trebuie să mănânce carne crudă și cârnați. A se evita contactul cu litiera pisicii.

Rubeola

Virusul rubeolic luat în timpul sarcinii are consecințe mult mai grave asupra fătului. Dacă este luat prea devreme, poate avea inclusiv consecințe precum: avort spontan, anomalii în dezvoltarea de organe sau sisteme etc. De aceea, dacă sarcina este programată în avans, se recomandă ca femeia cu rezultat negativ în urma testului rubeolic, să fie supusă vaccinării.

Virus Herpes Simplex

Dacă viitoarea mamă a contractat herpes simplex, contaminarea bebelușului ar putea apărea în momentul nașterii, prin contactul cu secrețiile genitale materne infectate. În caz de infecție, consecințele pentru copil ar fi vizibile între zilele 5 și 17, și ar putea fi foarte grave: hepatita, pneumonie, encefalită, coagulare intravasculară. În cazul în care se stabilește prezența virusului Herpes Simplex în zilele din apropierea nașterii, poate fi recomandabil să se recurgă la operația cezariană .

VHB

Este virusul responsabil pentru hepatita B. Pentru a preveni riscul de infecție în contact cu copilul la naștere, o tendință generală este de a se recurge la cezariană. În același timp, un copil născut de o mamă care suferă de hepatită B, este imediat supus administrării serului hiperimun. În orice caz, vaccinul împotriva hepatitei B poate fi administrat în timpul sarcinii mamei însărcinate, în cazul în care este recomandat de către medicul curant .

My title page contents