Sarcina Rh negativ. Riscuri și influența asupra sarcinii

sarcina rh negativ

Află care este influența Rh-ului negativ asupra sarcinii, care sunt riscurile pentru bebeluș și ce poți face pentru a preveni complicațiile.Sarcina Rh-ul negativ poate reprezenta în unele situații un motiv de îngrijorare pentru viitoarea mamă.

Este important de menționat că probabilitatea să existe probleme pentru bebeluș apare doar în cazul în care mama are Rh-ul negativ, iar fătul pozitiv.

O atenție specială trebuie acordată sarcinii  și dacă partenerii au Rh diferit. Medicii specialiști recomandă o supraveghere atentă a sarcinii în acest caz.

Sângele fiecărei persoane se încadrează într-una dintre următoarele grupe: A, B, AB sau 0. Grupele de sânge sunt determinate de tipul antigenelor din celulele sângelui.

Antigenele sunt proteine de pe suprafața celulelor din sânge ce pot determina un răspuns din partea sistemului imunitar.

Factorul Rh este un tip de proteină de pe suprafața celulelor de sânge (eritrocite) și în majoritatea cazurilor (85% dintre persoane) este pozitiv.

Acei oameni care nu prezintă factorul Rh sunt catalogați ca având Rh negativ.

Potrivit ultimelor statistici oficiale, 15% dintre europeni au Rh negativ, adică pe suprafaţa globulelor roşii lipseşte Antigenul D. Însă, complicațiile sau accidentele apar doar în cazul a 5-6% dintre gravidele cu Rh incompatil cu cel al partenerilor.

De ce apar aceste probleme? “În sarcină, la gravidele cu Rh negativ cu partner RH pozitiv pot apărea anticoperi sau antieritrocitari şi o serie de evenimente imunopatologice care să producă hemoliză fetală şi anemie. Izoimunizarea, netratată, duce la boala hemolitică a fătului şi nou născutului,” a explicat Anca A. Simionescu Şef de lucrări obstetrică ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti pentru news.ro.

Cum afli dacă ai sarcina Rh negativ?

Înainte de a rămâne însărcinată sau în primele săptămâni de sarcină este recomandat să faci analize de sânge pentru a stabili grupa și tipul Rh-ului. În cazul în care ai Rh negativ și tatăl Rh pozitiv, fătul are șanse egale să moștenească Rh-ul mamei sau al tatălui.

Dacă moștenește Rh-un pozitiv pot apărea complicații datorate incompatibilității dintre sângele său și cel al mamei.

Riscuri sarcina Rh negativ

Viitoarele mame cu factorul Rh negative pot dezvolta anticorpi la Rh-ul fătului. În aceste cazuri, organismul are un răspuns de apărare.

Organismul mamei va produce anticorpi la antigenul Rh din sângele fătului, anticorpi ce pot traversa placenta pentru a  ataca celulele sanguine ale bebelușului.

Care este riscul? Anticorpii distrug celulele roșii din sângele fătului, situație ce duce la apariția anemiei.

Anemia bebelușului se numele boala hemolitică sau anemia hemolitică. Aceste afecțiuni  pot ulterior conduce la complicații grave, cum ar fi avortul spontan sau sarcina ectopică.

Ce trebuie să faci dacă ai sarcina Rh negativ

Determinareagrupei sangvine și a Rh-ului fac parte din analizele obligatorii în perioada de sarcină.

Mamele cu incompatibilitate de Rh nu trebuie să își facă griji. Medicul va pune la cale o strategie, în funcție de caz. Aceasta poate include:

  • determinarea de anticorpi anti-Rh la începutul sarcinii
  • în săptămâna 28 în cazul unor teste pozitive se fac dozări lunare de anticorpi
  • prelevarea de celule de la făt pentru a afla în ce măsura a fost afectat de anticorpii mamei (amniocenteza)

În cazul în care viața bebelușului este în pericol sunt posibile două opțiuni:

  • Declanșarea nașterii premature (bebelușul trebuie să aibă peste 32-34 săptămâni)
  • Transfuzie sanguină intraunterină (dacă bebelușul nu are 32 de săptămâni)

O altă analiză de sânge pe care o poți face este screeningul pentru anticorpii anti RH

Cea mai eficientă metodă de a rezolva această problemă a incompatibilității de Rh? Medicii recomandă vaccinul cu imunoglobulina D înainte ca organismul ei să aibă șansa de a dezvolta anticorpi anti Rh – săptămâna a 28- a de sarcină.

Vaccinul este util doar în cazul sarcinii în curs, pentru sarcini viitoare va fi necesar un alt vaccine.

My title page contents