Bolile copilariei

BOALA A CINCEA (boala obrajilor palmuiti)

Este relativ usor de recunoscut dupa eruptia caracteristica si, din fericire, are o evolutie usoara, complicatiile fiind extrem de rare.

Simptome

Vinovatul este parvovirusul B-19 care afecteaza copiii cu varsta scolara (5-14 ani), in special iarna si primavara. Acest virus se transmite pe cale orala (stranut, tuse), dar si prin intermediul obiectelor contaminate cu aceste secretii. Nu exista vaccin impotriva acestui virus.

Perioada de incubatie este de 7-10 zile de la momentul contractarii virusului. Pana la aparitia febrei, copilul este contagios, desi este aparent sanatos. Pe durata febrei, momentul eruptiei fiind faza finala a bolii, copilul nu mai transmite boala.

Evolutie

In afara de febra, copilul bolnav are o stare generala alterata, este indispus, somnolent, ii lipseste pofta de mancare si prezinta dureri musculare. Simptomele sunt asemanatoare unei viroze respiratorii (nas infundat sau cu secretii seroase, durere de cap, de gat, febra 38-39 °C, rar peste 39 °C).

Culoarea obrajilor

La cateva zile de la debutul acestor simptome apare eruptia, initial la nivelul fetei (cu aspect de obraji palmuiti), rosu aprins, stralucitor, apoi eruptia se intinde la nivelul corpului si a mainilor (aspect roz, dantelat). Pot aparea si mancarimile, dar nu in toate cazurile. Este important repausul, pentru ca in conditii de efort fizic sau pe fondul unui stres emotional, eruptia poate sa reapara.

Tratament

Tratamentul consta in antitermice, dezinfectante bucale, picaturi pentru nas, antihistaminice (aerius, zyrtec), izolare la domiciliu si hidratare.

Boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor palmuiti

My title page contents