Când este benefic plânsul? 9 beneficii ale plânsului pentru sănătate

Când este benefic plânsul? Plânsul este o acțiune normală și poate fi declanșat de multe emoții diferite. Dar de ce plâng oamenii?

Cercetătorii au descoperit că plânsul poate ajuta atât de corpul, cât și de mintea ta, iar aceste beneficii încep încă de la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului. Conform studiilor, femeile sunt mai predispuse să plângă.

Cât ar trebui să plângi?

Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au studiat plânsul, iar rezultatele obținute se prezintă cam așa: În medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună. Mediile în funcție de țară variază considerabil. Media din America este la capătul superior al spectrului. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de circa 1,4 ori pe lună. Se presupune că bărbații din Bulgaria plâng doar de 0,3 ori pe lună. Câteva date foarte interesante, nu-i așa?

E bine să plângi. Poate fi chiar benefic pentru tine

Dacă simți nevoia să plângi, nu trebuie să-ți reții lacrimile. Lacrimile sunt o modalitate normală și sănătoasă de a ne exprima emoția. Când plângem, eliberăm două tipuri de hormoni care funcționează ca anestezici naturali și care au capacitatea de a alina durerea. Lacrimile ne ajută, de asemenea, să limităm toxinele care se acumulează în organism din cauza stresului. Mulți ani s-a crezut contrariul, că plânsul face rău. Lacrimile erau considerate principalul semn al slăbiciunii unei persoane, deoarece acest gest demonstra o personalitate imatură. Mai mult, s-a crezut că plânsul era cauza incapacității unei persoane de a-și asuma responsabilitatea pentru greșelile sale, pentru a stârni compasiune.

Când suntem triști și plângem, organismul eliberează substanțe care joacă rolul unui agent natural de calmare, care ajută să facă durerea mai puțin intensă decât este. De fapt, plânsul provoacă eliberarea hormonilor de opiacee și oxitocină, care au capacitatea de a reduce durerea. În special, acestea funcționează ca anestezice naturale care aduc liniște și, într-un anumit sens, relaxare.

Cu toate acestea, ce alte beneficii aduce plânsul și lacrimile sale pentru sănătate?

Când este benefic plânsul? Beneficiile pentru sănătate ale plânsului

1. Detoxifică corpul

Există trei tipuri diferite de lacrimi:

  • lacrimi reflexe
  • lacrimi continue
  • lacrimi emoționale

Lacrimile reflexe se formează pentru a proteja ochii de agenți precum: fum, praf, vânt. Lacrimile reflexe umidifică ochii și îi ajută să se protejeze de infecții. Lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate. În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine. Lacrimile au capacitatea de a evita deshidratarea mucoaselor ochilor prin lubrifierea lor și păstrarea lor perfect umedă, factori foarte utili pentru a menține întotdeauna o vedere bună. În plus, experții asigură că, dacă oamenii nu ar fi capabili să plângă, vederea lor ar fi mai ușor deteriorată.

2. Ajută la auto-calmare

Plânsul poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de auto-calmare, de autoreglare a emoțiilor, de reducere a angoasei, a tensiunii, furiei sau a oricărei alte emoții puternice, de impact. Cercetătorii au descoperit că plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (SNP). SNP ajută corpul să se odihnească și să digere, dar beneficiile nu sunt imediate. Poate fi nevoie de câteva minute de plâns înainte de a simți efectele liniștitoare ale acestuia.

3. Îmbunătățește starea de spirit

Când plângi, inspiri mult aer rece. Respirația în aer mai rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului tău. Un creier oxigenat și rece este mai plăcut corpului și minții tale decât un creier cald. Drept urmare, starea ta de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns. Lacrimile emoționale sunt însoțite de o eliberare de oxitocină și endorfine, care te relaxează, te calmează, te fac să te simți mai bine și chiar ușurează durerea fizică (dincolo de durerea emoțională).

Plânsul este sănătos, deoarece sunt eliminate cantități mari de magneziu, calmând o dispoziție proastă. De fapt, nivelurile ridicate de magneziu din organism generează un sentiment de oboseală, iritabilitate, depresie, anxietate și alte afecțiuni care pot afecta stabilitatea emoțională.

4. Când este benefic plânsul? Restabilește echilibrul emoțional

Plânsul nu are loc doar ca răspuns la ceva trist. Uneori este posibil să plângi când ești extrem de fericit, speriat sau stresat. Cercetători de la Universitatea Yale cred că plânsul în acest fel poate ajuta la restabilirea echilibrului emoțional. Când ești incredibil de fericit sau speriat de ceva și plângi, poate fi modalitatea corpului tău de a te recupera din experimentarea unei emoții atât de puternice.

5. Ajută copilul să respire

Primul strigăt din pântece al unui bebeluș este un strigăt foarte important. Bebelușii își primesc oxigenul în interiorul uterului prin cordonul ombilical. Odată ce un copil este născut, trebuie să înceapă să respire singur. Primul strigăt ajută plămânii unui copil să se adapteze vieții din lumea exterioară. Plânsul ajută și bebelușii să elimine orice lichid suplimentar din plămâni, nas și gură.

6. Când este benefic plânsul? Ajută la somn

Un studiu din 2015 a descoperit că plânsul poate ajuta bebelușii să doarmă mai bine. Cercetările nu au aprofundat încă efectul asupra adulților, dar este ușor să ne imaginăm că efectele calmante, pozitive și anti-durere pot ajuta fiecare persoană să adoarmă mai ușor.

7. Luptă împotriva bacteriilor

Da, plânsul are un efect antibacterian și antimicrobian și îți menține ochii curați.

8. Îmbunătățește vederea

Lacrimile păstrează ochii umezi și acest lucru te ajută să vezi mai bine. Altfel, vederea ar deveni mai neclară.

9. Lacrimile pot elimina toxinele

Mai mult, plânsul este sănătos, mai ales atunci când ai emoții puternice. De fapt, atunci când există o durere extrem de mare și greu de calmat, plânsul este o terapie excelentă. În plus, servește la eliminarea oricărui tip de toxină acumulată în organism din cauza stresului și a altor motive.

Când este benefic plânsul? Amintește-ți

Așadar, reține că plânsul este bun pentru sănătatea emoțională. Lacrimile nu ar trebui să fie reținute, deoarece rănesc întregul organism. De fapt, anxietățile și emoțiile negative nu sunt eliberate și, pe termen lung, acest lucru va provoca o acumulare a tuturor acestor emoții. Deci, dacă ne abținem să plângem, riscăm să declanșăm o reacție mai rea și dăunătoare corpului și minții noastre.

My title page contents