Ce dați copiilor pentru pofta de mâncare. Cum stimulezi apetitul copiilor?

Ce dați copiilor pentru pofta de mâncare. Cum stimulezi apetitul copiilor?

Lipsa apetitului în copilărie este o tulburare răspândită și, în multe cazuri, este trecătoare. Dar creează întotdeauna o mare anxietate și îngrijorare părinților. În viața copiilor există perioade în care aceștia se confruntă cu o scădere normală a poftei de mâncare.

 

Mai multă atenție, autonomie, încredere

Lipsa poftei de mâncare la copilul „sănătos“, care nu este cauza unei boli cronice, poate fi un indiciu al bolilor în curs de desfășurare, sezoniere (gripă, bronșită etc.) sau convalescența. De obicei, copiii încep să mănânce normal după ce sunt vindecați.
Llipsa poftei de mâncare poate fi „moștenită” de la părinții lor, care, la rândul lor, au prezentat semne de pierdere a poftei de mâncare în timpul copilăriei. Dar chiar și „psihicul” poate avea un efect negativ asupra copiilor.

Copiii, ca și adulții, comunică sentimentele și temerile lor și prin alimente. În acest caz, dezamăgirea poate fi un semn de disconfort: un conflict familial, gelozie față de un frate mai mic, probleme școlare etc.

Mâncarea nu reprezintă doar momentul în care cineva se hrănește, ci totodată, o ocazie de a fi cu ceilalți.

Sugestii utile pentru a încuraja copiii să mănânce:

1) Și mama și tata mănâncă!

Copiii trebuie să aibă un bun exemplu, deoarece ei învață prin imitare. Dacă voi, părinții, nu vă așezați la masă împreună cu copilul, acesta va crede că doar el e singurul care trebuie să mănânce. Există, evident și excepții, când părinții nu mănâncă odată cu copilul, dar dacă acestea se transformă într-un obicei, nu este indicat. Chiar și când abia a început diversificarea, copilul poate sta cu voi la masă. Îl puneți în scaunul lui special și el va mânca din mâncarea lui specială sau se va uita cum mănâncă adulții. Până când va putea consuma aceleași alimente pe care le mănâncă adulții, copilul va avea timp să le studieze, să observe comportamente. Dați-i șansa de a mânca singur, de a experimenta, de ce nu, de a mânca cu mâna.

Prin urmare, permiteți copiilor să atingă alimente, să simtă parfumul și textura lor. Organismul, canalele senzoriale sunt instrumente fundamentale ale cunoașterii când interacționăm cu lumea exterioară, chiar și atunci când ne referim la alimente. Așa că lăsați-l să testeze singur, nu contează dacă se murdărește, nu este sfârșitul lumii! Dați-i o bucată de autonomie.

2) Ceea ce este nou este întotdeauna frumos și bun! 

Oferiți-i copilului șansa de a gusta alimente noi și diferite feluri de mâncare. Chiar și atunci când refuză un produs alimentar nou, nu trebuie să renunțați. După o săptămână puneți din nou alimentul pe masă.

3) Să ne distrăm cu culorile fructelor și legumelor! 

La masă, în general, culoarea verde „îi înspăimântă pe copii”. Ajutați-i să depășească această teamă! Combinați-o cu ingrediente colorate. Instrumentele voastre pot fi: ouăle, morcovii, roșiile, leguminoasele și fantezia mare a copiilor. După ce admiră „operele de artă”, copiii le mănâncă de bună voie!

 

Evident, în fața unui refuz total și continuu al alimentelor, este întotdeauna recomandat să contactați medicul pediatru, și să vă asigurați că nu există o problemă fizică care afectează apetitul copilului.

My title page contents