Anii trec cu o viteză uluitoare și puștiul tău cu obrăjori bucălați a devenit o mândrețe de băiat. Și transformările nu s-au oprit. Tocmai urmează o perioadă uluitoare pentru el. Ce trebuie să știe băieții despre pubertate?
Băieții se gândesc încă de când sunt mici la vremea când vor avea barbă și mușchi. Între vârsta de 9 și 16 ani vor experimenta pubertatea, un moment de schimbare fizică și emoțională. Vor afla câte ceva despre ea din manualul de anatomie, de la prieteni sau din media. Dar ce trebuie să știe băieții despre pubertate este mai bine să afle de la părinți sau de la medicul pediatru. Poate dori să știe cât de înalt va ajunge, de ce i se schimbă vocea sau când se poate bărbieri pentru prima dată. De obicei, băieții intră la pubertate cu doi ani mai târziu decât fetele. Acest lucru poate fi frustrant pentru ei, văzând că fetele se maturizează mai repede și sunt mai înalte decât ei.
Ce trebuie să știe băieții despre pubertate
Schimbarea poate fi înfricoșătoare și confuză pentru un băiat care se confruntă cu pubertatea. Explică-i etapele pubertății care îl vor afecta fizic și emoțional. Băieții intră la pubertate la vârste diferite. În unele cazuri chiar de la vârsta de 9 ani. La 16 ani, majoritatea băieților sunt dezvoltați deplin, iar în acești ani apar următoarele modificări:
Modificări ale corpului
Fiul tău va observa mai întâi o creștere explozivă a mâinilor și picioarelor. Disproporția față de restul corpului s-ar putea să îl facă să se simtă stânjenit. Nu și dacă îl avertizezi asupra acestui lucru. Apoi va observa cum crește semnificativ în înălțime. Dacă a fost un copil… dolofan, ar putea părea că a pierdut în greutate. Gâtul i se va îngroșa, umerii și șoldurile i se vor lărgi. La fel și oasele feței se vor schimba, linia maxilarului devenind mai bine definită. Va începe să semene a bărbat! Și, încet-încet, vocea lui copilarească va căpăta tonalitate profundă, masculină, de adult.
Pe corp va începe să apară pilozitatea. La început fină, dar spre sfârșitul pubertății va deveni mai viguroasă. Cantități mici de păr vor începe să apară și la axile, pe brațe și pe picioare, în jurul penisului și scrotului.
De asemenea, apare părul facial și cel de pe piept. Din păcate, în această perioadă apar și coșurile, transpirația la axile și mirosul corpului, ceea ce pune accentul pe o igienă riguroasă.
Schimbări apar și la nivelul organelor genitale, care se măresc. Apar frecvent erecțiile și adesea ejaculările nocturne. Explicația: crește nivelul de testosteron. Jumătate dintre băaieții aflați la pubertate se pot confrunta și cu o ușoară mărire a sânilor, dar acest lucru se reglează după șase luni, maxim doi ani.
Modificări de natură psihologică
Băieții vor experimenta o serie de emoții pe măsură ce trec prin pubertate. Uneori se pot simți iritați, triști și chiar deprimați. Pot simți multe emoții diferite legate de sexualitatea lor, inclusiv confuzie, frică și dorință. Vor arăta probabil mai multă independență față de părinți și mai mult interes să dezvolte legături mai strânse cu prietenii sau relații de dragoste.
De luat în considerare
Cei mai mulți băieți navighează prin perioada pubertății doar cu un sentiment de jenă pentru vocea lor în schimbare, acnee, erecții neașteptate, hormoni fluctuanți și emoții. Cu toate acestea, există momente în care este important să apelați la medic. Cum ar fi:
- dacă nu a intrat la pubertate până la 14 ani;
- dacă are dureri asociate cu ritmul său de creștere;
- dacă acneea este violentă;
- dacă starea de spirit sau depresia lui este mai profundă decât este normal (gânduri suicidare, tentative de a se răni pe sine sau pe ceilalți).