Când trebuie să ne îngrijim pierderile de memorie? Se spune adesea că memoria este o comoară pe care trebuie să o prețuim cu grijă și delicatețe. Cu toate acestea, atunci când nu mai avem nevoie de ea, o cam neglijăm și apoi începem să o pierdem. 

Există tendința ca pierderea memoriei să fie asociată ca fiind o problemă, în special, la vârstnici, ca semn al Alzheimerului sau al unei alte forme de demență senilă. Corect, dar pierderea memoriei îi poate afecta și pe tineri. În acest caz, principalii vinovați sunt stresul și oboseala. Pierderea memoriei este o problemă temporară sau cronică care reduce capacitatea de a de aminti de noi evenimente sau amintiri din trecut. Poate fi simptomul unei disfuncții cerebrale, adică a unei afecțiuni care afectează creierul

Înainte de a ne gândi la afectarea cognitivă, trebuie să știm că aproximativ 80% din pierderile mici de memorie zilnică sunt cauzate de stres. După excluderea demenței timpurii, este important să luăm în considerare un fapt: stresul cronic și tulburările de anxietate menținute în timp modifică funcționarea creierului și multe dintre structurile sale, conform specialiștilor.

Creierul este foarte vulnerabil la stilul nostru de viață și, în special, la modul în care ne gestionăm grijile și tensiunile zilnice. Există, de fapt, două tipuri de memorie în care se păstrează amintirile. Memoria pe termen scurt conține doar o cantitate mică de informații, de care avem nevoie temporar. Cam cum e cu lista de cumpărături care colectează articolele de care ai nevoie pentru a finaliza o anumită acțiune. Memoria pe termen lung, în schimb, este arhiva noastră. Aceasta conține „amintirile de o viață“ și o cantitate mare de informații.

Când trebuie să ne îngrijim de pierderile de memorie? Cauzele pierderii memoriei

Cauzele lapsusurilor de memorie sunt cele mai variate: de la simpla distragere, la asocierea cu o boală neurodegenerativă gravă, cum ar fi Alzheimer. La mijloc, desigur, găsim multe posibilități.

Printre cauzele cele mai frecvente se numără:

  • Îmbătrânire: din păcate, toată lumea, la o anumită vârstă, se va confrunta cu un declin fiziologic al memoriei pe termen scurt și o încetinire a capacității de învățare. Nu te alarma! Conform specialiștilor, aceste schimbări, spre deosebire de demență, apar în mod normal pe măsură ce îmbătrânești și nu afectează capacitatea ta de a efectua activități zilnice. Pierderea memoriei la vârstnici nu este neapărat un semn al demenței precoce sau al apariției bolii Alzheimer. Dacă aceste omisiuni interferează cu activitățile obișnuite de zi cu zi și încep să se repete frecvent, atunci e cazul să soliciți asistență medicală;
  • demența senilă;
  • encefalita;
  • abuz de alcool, droguri;
  • depresie;
  • perturbarea somnului;
  • deficit de vitamina B12;
  • hipotiroidism;
  • tumoră cerebrală.

Pierderea memoriei și stresul

Stresul, împreună cu oboseala și anxietatea emoțională pot duce pentru moment la mici pierderi de memorie. Când ești stresat, este posibil să ai mii de gânduri în cap și să nu le poți pune în ordine. Acest lucru afectează capacitatea de concentrare și, prin urmare, de a memora lucrurile. De fapt, stresul are efecte negative asupra hipocampului, zona creierului care, așa cum am spus mai devreme, joacă un rol fundamental în mecanismele învățării și memoriei.

Ce să faci pentru a reduce pierderea de memorie cauzată de stres?

Dacă observi că ai o pierdere de memorie neobișnuită în ultimele săptămâni sau luni, cel mai bine este să consulți medicul. Uneori, aceste deficiențe pot fi asociate cu o alimentație precară (deficiența de vitamina B12 sau de vitamina D). Hipotiroidismul poate provoca și aceste modificări cognitive.

Când trebuie să ne îngrijim pierderile de memorie? Iată câteva strategii:

Identifică factorii de stres. Devino conștient de reacția corpului tău: tensiunea musculară, gâtul rigid, umerii, maxilarul, palpitațiile inimii. Stresul este gestionat prin confruntarea directă a stimulilor amenințători, prin stabilirea priorităților, luarea deciziilor, preluarea controlului propriei realități;

Apelează la tehnici de respirație adecvate;

Mâncare sănătoasă: fructe și legume proaspete, multă apă, ovăz, infuzii cu valeriană și mușețel etc.;

Suplimentele pe bază de magneziu sunt excelente pentru protejarea creierului de efectele stresului;

Mergi la plimbare în fiecare zi timp de o jumătate de oră: îți vei alunga gândurile negative, te vei confrunta cu perspective noi și îți vei îmbunătăți circulația sângelui, astfel încât creierul să primească un aport mai mare de oxigen și nutrienți;

În concluzie, pierderea memoriei din cauza stresului ne poate schimba complet viața. Dacă nu abordăm problema de la rădăcină, stresul va accentua și mai mult problema până când ne va afecta mai mult: starea noastră de spirit se va înrăutăți, motivația noastră va scădea.Trebuie să învățăm să încetinim ritmul, pentru că nimic nu este mai important decât sănătatea noastră.

My title page contents