Ceapa verde – pe lista alimentelor sustenabile. A înțelege ceea ce sunt alimentele durabile este primul pas către un nou nivel de conștientizare și responsabilitate. Ceapa de primăvară este acum din ce în ce mai populară în bucătărie. În plus, e sezonul ei. Includerea acesteia în dieta noastră înseamnă, pe lângă aducerea unui plus de gust și oferirea de beneficii importante.
Bulbul gustos se mândrește, de fapt, cu proprietăți purificatoare interesante și se dovedește a fi de mare ajutor în tratarea sau ameliorarea unor probleme de sănătate. Contraindicațiile sunt puține, iar versatilitatea sa este o particularitate interesantă.
Ceapa verde: valori nutriționale
Ceapa de primăvară nu este altceva decât bulbul cepei care nu a ajuns la maturitate completă. Atât pulpa, cât și frunzele, fragede și dulci, sunt comestibile și gustoase. Deoarece ceapa de primăvară aparține aceleiași familii cu usturoiul, nutrienții pe care îi conține sunt similari. Astfel, principala caracteristică a acestei legume este apa, care se remarcă în primul rând și care reprezintă 89% din legumă. Sărurile minerale abundă, de asemenea, inclusiv calciu, potasiu, magneziu și fosfor.
Dintre vitamine, cea mai prezentă este C, dar există și cele din grupa B. Aportul caloric este foarte scăzut, deoarece 100 de grame de produs adaugă 32 de calorii în dieta noastră. Așadar, o dietă care include și ceapa pare perfectă pentru cei care doresc să rămână în formă. Indicele glicemic scăzut o face, de asemenea, potrivită pentru nevoile diabeticilor.
La ce este bună ceapa de primăvară?
Ceapa verde este un concentrat de beneficii pentru organism. Exercită, în primul rând, o puternică acțiune diuretică și purificatoare. Ajută, mai presus de toate, la eliminarea nitraților și nitriților, împreună cu cea a excesului de lichide. Sărurile minerale fac din consumul de ceapă verde un panaceu pentru inimă și sistemul cardiovascular în general, precum și pentru oase, dinți și mușchi. Vitamina C transformă bulbul într-un prieten al sistemului imunitar, iar ceilalți compuși conținuți în acesta îi conferă proprietăți antibiotice și antibacteriene.
Consumată crudă, gătită, sub formă de extract, suc sau sirop, ceapa verde a fost folosită, de asemenea, de secole în medicina populară pentru a combate infecțiile tractului urinar și ale tractului respirator. Acidul folic transformă chiar și legumele într-un stimulent pentru buna dispoziție și somn. Proprietățile digestive excelente completează imaginea.
Ceapa de primăvară: de la beneficii la rețete și contraindicații
Ceapa de primăvară se poate dovedi a fi o resursă excelentă în bucătărie. Pentru a profita la maximum de proprietățile sale, ar fi recomandabil să fie consumată crudă. În acest mod, leguma poate aromatiza salate proaspete, poate da viață sosurilor gustoase sau, pur și simplu, poate îmbogăți gustul legumelor preparate la abur.
Pentru cei consideră ceapa de primăvară în mod natural dificil de digerat, includerea acesteia în rețete rămâne o opțiune. Este, de fapt, perfectă ca bază pentru sote, plăcinte sărate, sosuri și mâncăruri din carne mai mult sau mai puțin elaborate. În schimb, se recomandă prudență pentru cei care suferă de colon iritabil și boli gastrice, cum ar fi ulcere sau gastrită. Moderația rămâne cel mai bun criteriu și o doză de 50 g de ceapă verde pe zi pare adecvată.
Pentru a profita cel mai bine de beneficiile asociate consumului de ceapă verde, este recomandabil să alegi varianta proaspătă. O legumă proapătă este fermă și oferă toate proprietățile. Este recomandabil să fie evitate cele care prezintă lovituri sau care sunt lipicioase și excesiv de moi. Bulbii de ceapă roșie au un gust mai dulce, în timp ce cei din soiul alb au note mai înțepătoare.