Ești pasionată de flori și îți place să cultivi plante decorative pentru a-ți înfrumuseța cu ele grădina sau apartamentul. Dar știi care sunt cele mai periculoase plante pentru copil?
Cei mici sunt curioși. Și până la o anumită vârstă curiozitatea lor se manifestă inclusiv în privința gustului. Nici nu știi cât de repede înhață și duce la guriță… Din acest motiv este important să știi care sunt cele mai periculoase plante pentru copil și să scapi de ele cât mai degrabă. Ori să le muți într-un loc în care ești 1.000.000% convinsă că nu poate ajunge năzdrăvanul.
Cele mai periculoase plante pentru copil
Mușcata – poate cea mai des întâlnită plantă ornamentală, apreciată pentru florile ei intens colorate. Dar pe lângă frumusețe, mușcata este un dușman de temut pentru copiii alergici, cu pielea sensibilă. E suficient doar să îi atingă frunzele și gata iritația. Dacă le mai și mănâncă, lucrurile se complică foarte mult, cu tulburări digestive.
Ficusul – răsfățatul apartamentelor, ficusul conține atât în frunze cât și în tulpină o sevă toxică ce poate declanșa atât tulburări digestive cât și respiratorii.
Ciclama – aproape la fel de frumoasă și de comună ca mușcata, această plantă este otrăvitoare ”din cap până în picioare”: atât tulpina cât și petalele și tuberculii conțin saponină și glucozid cicalmic. Ingestia declanșează reacții precum vărsături, diaree, spasme, tulburări ale respirației și chiar paralizii temporare.
Leandrul – îl admirăm în însorita Grecie, unde îl întâlnim la tot pasul, dar e de preferat să rămână acolo. Cel puțin cât timp copilul este micuț. Leandrul este chiar cea mai toxică și periculoasă plantă. Seva din frunza de leandru (dintr-o singură frunză!) poate ucide un copil, încetinind bătăile inimii sau chiar oprindu-le.
Strelitzia – cunoscută și sub denumirea de Pasărea paradisului, exotica plantă conține acid hidrocianic. Ingerarea plantei provoacă tulburări digestive (diaree și vomă), dezorientare și pierderea coordonării.
Azaleea – pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă… Tulpină, frunze, flori, toate sunt toxice la ea. Iar reacțiile pot fi de la iritații, lăcrimare și secreții nazale când intră în contact cu pielea, până la greață, dificultăți respiratorii, tulburări de ritm cardiac, convulsii și chiar comă, atunci când este înghițită.
Hortensia – regină a grădinilor, hortensia este totuși o plantă periculoasă, putând provoca nu doar tulburări digestive, dar poate induce și starea de letargie.
Atenție la Crăciuniță!
Tocmai pentru că se apropie sezonul ei, în care va fi nelipsită din case, trebuie atrasă atenția în mod special asupra riscurilor la care poate fi expus copilul. Seva acestei plante este caustică, iar în contact cu pielea poate produce iritații și alergii. Ingestia este și mai periculoasă, putându-se solda cu arsuri digestive.